tan2018-2-15_112311216_1.jpg

Vesti

15.02.2018. - 11:54

Orašac- Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti, 15.02.2018. godine

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti održana je u Memorijalnom kompleksu u Orašcu, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednika RS Milorada Dodika. Svečanosti su prisustvali ministri u Vladi Srbije, predstavnici crkve, Vojske Srbije i veliki broj građana.

Predsednik Vučić je tom prilikom između ostalog rekao:
 
„Danas je veliki dan - dan kada slavimo Srbiju, sećamo se predaka, ali i dan kada planiramo budućnost i postavljamo pred sebe najvažnije zadatke. Imamo i pravo i obavezu da se ponosimo našim precima, ali i obavezu da brinemo o našim potomcima. Slaveći današnji dan slavimo dve svete vrednosti za koje su se naši preci izborili - slavimo slobodu i slavimo srpsku državu.“
 
Na centralnoj svečanosti obeležavnja Dana državnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da ćemo Srbiju odbraniti od uticaja i interesa velikih sila, ali da je još važnije da sačuvamo i obnovimo naš narod, jer "sve nam je džabe ako nemamo ljudi".
 
"Za to nam je potrebna podrška svakog pojedinca u Srbiji", rekao je predsednik Vučić, ukazujući na dramatičan pad nataliteta.
 
Objasnivši da nam je sada potrebna i sudbonosna i istorijska odluka, onakva kakvu su pre dva veka doneli viđeni Srbi u Orašcu, Vučić je poručio i da, imajući to iskustvo, danas možemo sve "jer su nas oni tome naučili".
 
„To“, kako je rekao, „može da stane u reči koje je tada izgovorio nepismeni Miloš sanjajući da svi Srbi pišu, a ta je reč - sloboda".
 
"I danas dok ovde stojim, stojim na mestu koje postoji u svakome u nas. Ogromna je obaveza, sve što nas čeka u danima pred nama, moramo da rešavamo, a da nam ruke i obraz ostanu čisti. Moramo da dajemo a da ništa ne izgubimo, da se pomirimo, a da ostanemo časni. Možemo da nađemo rešenje kao što su ga oni tražili i našli opredeljujući se u 19. veku za život u modernoj državi.“
 
Predsednik je rekao i da je Sretenje dan kada se sećamo naših slavnih predaka, kada se građani sreću kako sa prošlošću, tako sa sobom i sa sadašnošću.
 
„Slaveći današnji dan slavimo dve svete vrednosti za koje su se naši preci izborili - slavimo slobodu i srpsku državu. I kako je rekao Vitezović, slobodu nam je osvetlio Karađorđe, a srpsku državu uspostavio Miloš Obrenović. Vremenska distanca je više nego dovoljna da shvatimo pogubnost svih srpskih podela", naglasio je Vučić dodajući da je pred nama dugačak i težak put.
 
„Pred nas su podigli planinske vence uslova i prepreka, ali smo potomci onih 300 koji su se ovde okupili, čela su nam visoko i kažemo ono što je rekao Hanibal krenuvši na Rim „Ili ćemo naći put ili ćemo ga sami napraviti".
 
„Ovo je, Srbija - slobodna i nezavisna, Srbija knezova i seljaka, Pupina i Tesle, Crnjanskog i Andrića, Putnika i Mišića, svih nas koji smo njihova deca i koji znamo šta nam je činiti. Danas možemo sve, jer su nas oni tome naučili. Dok ovde stojim, stojim na mestu koje postoji u svakome od nas, onome što nas čini i prožima da budemo časni i dostojanstveni. Sve što nas čeka moramo da rešavamo a da nam ruke i obraz ostanu čisti, da dajemo a da ništa ne izgubimo", kazao je predsednik Vučić.
 
On je podsetio i da su se daleke 1804. godine nedaleko od mesta na kojem se održava svečanost okupili najviđeniji Srbi Šumadije, sabrali se i doneli odluku da se podignu protiv Osmanske vlasti, time zapalili plamen koji je bio toliko veliki i moćan da osvetli put Srbima i drugima oko nas koji su živeli u ropstvu.
 
Predsednik Vučić je, u svom današnjem govoru, ukazao da Srbija ide ka članstvu EU, ali ne zapostavlja prijateljstva sa Rusijom, Kinom i drugima.
 
„Zahvaljujući mudroj politici kojom nas je naučio gospodar Miloš, naša Srbija iz dana u dan sve snažnija u svim poljima. Svakim danom je sve više poštovanija i uvaženija, njena reč se sve više sluša i odmerava. Zahvaljujući merama štednje uspeli smo da „ozdravimo“ finansije i uzdižemo privredu. Rezlutate u pravoj meri i obimu ćemo tek videti“, poručio je predsednik.
 
Istakao je i da kao predsednik mora da ukaže na ozbiljne probleme, a najvažniji i najteži problem, problem svih problema, je smanjenje broja naših stanovnika.
 
„Država ne sme da se meša u odluku pojedinaca, jer je osnivanje porodice privatna odluka, ali da, kao predsednik, mora da saopšti brojeve koji nisu dobri i koji su zabrinjavajući. „Pre 67 godina rođeno je oko 165.000 dece, a sada čak 100.000 manje. Kada ne bismo činili ništa na ovom planu situacija bila bi sve gora. Demografija i natalitet izuzetno su važne za budućnost naše zemlje“, rekao je Vučić. „Moramo da brinemo i planiramo sledećih 20 i 30 godina, a to nije daleko.“
 
Predsednik je podsetio da se država iz dana u dan sve više razvija, otvara fabrike, radna mesta, pravi sportske dvorane, velelepne zgrade, bolnice, ali sve je to džaba ako nema ljudi, ako u našoj junačkoj Šumadiji bude sve manje dece čiji će plač i radost obradovati domaćine.
 
„Međutim, zbog demografske recesije se sve manje rađamo i ljudi napuštaju zemlju. Naša zemlja je pred problemom kojim moramo da se bavimo kao društvo. Treba da počnemo sa borbom protiv našeg najvećeg neprijatelja - našeg nestajanja. To je borba za opstanak i budućnost Srbije“ , poručio je predsednik Vučić dodajući da je svestan da će biti veoma teško, ali da zna i da se vredi boriti kao što su to činili naši preci.
 
„Samo takvom borbom protiv sopstvenog nestajanja i ozbiljnom politikom brige o svakom građaninu, ali i mira, stabilnosti, tolerancije, obezbedićemo da u boljoj, prosvećenijoj Srbiji naši potomci slave Srbiju“, dodao je predsednik.
 
"Na današnji praznik nemamo čega da se stidimo, već imamo pravo i obavezu da se ponosimo precima, ali i obavezu da se brinemo o potomcima i zato moramo da se posvetimo najvećem problemu - nestajanju", rekao je Vučić, te dodao da je ponosan što je prvi predsednik Srbije koji je došao u Orašac i koji je mogao ispred spomenika Karađorđu da kaže nekoliko reči o problemima.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).