tan2018-2-15_112311216_1.jpg

Вести

15.02.2018. - 11:54

Орашац- Централна државна церемониjа обележавања Дана државности, 15.02.2018. године

Централна државна церемониjа обележавања Дана државности одржана је у Mемориjалном комплексу у Oрашцу, у присуству председника Републике Aлександра Вучића, премиjерке Aне Брнабић и председника РС Mилорада Додика. Свечаности су присуствали министри у Влади Србиjе, представници цркве, Воjске Србиjе и велики броj грађана.

Председник Вучић је том приликом између осталог рекао:
 
„Данас је велики дан - дан када славимо Србију, сећамо се предака, али и дан када планирамо будућност и постављамо пред себе најважније задатке. Имамо и право и обавезу да се поносимо нашим прецима, али и обавезу да бринемо о нашим потомцима. Славећи данашњи дан славимо две свете вредности за које су се наши преци изборили - славимо слободу и славимо српску државу.“
 
На централној свечаности обележавња Дана државности председник Србије Александар Вучић је поручио да ћемо Србију одбранити од утицаја и интереса великих сила, али да је још важније да сачувамо и обновимо наш народ, јер "све нам је џабе ако немамо људи".
 
"За то нам је потребна подршка сваког појединца у Србији", рекао је председник Вучић, указујући на драматичан пад наталитета.
 
Објаснивши да нам је сада потребна и судбоносна и историјска одлука, онаква какву су пре два века донели виђени Срби у Орашцу, Вучић је поручио и да, имајући то искуство, данас можемо све "јер су нас они томе научили".
 
„То“, како је рекао, „може да стане у речи које је тада изговорио неписмени Милош сањајући да сви Срби пишу, а та је реч - слобода".
 
"И данас док овде стојим, стојим на месту које постоји у свакоме у нас. Огромна је обавеза, све што нас чека у данима пред нама, морамо да решавамо, а да нам руке и образ остану чисти. Морамо да дајемо а да ништа не изгубимо, да се помиримо, а да останемо часни. Можемо да нађемо решење као што су га они тражили и нашли опредељујући се у 19. веку за живот у модерној држави.“
 
Председник је рекао и да је Сретење дан када се сећамо наших славних предака, када се грађани срећу како са прошлошћу, тако са собом и са садашношћу.
 
„Славећи данашњи дан славимо две свете вредности за које су се наши преци изборили - славимо слободу и српску државу. И како је рекао Витезовић, слободу нам је осветлио Карађорђе, а српску државу успоставио Милош Обреновић. Временска дистанца је више него довољна да схватимо погубност свих српских подела", нагласио је Вучић додајући да је пред нама дугачак и тежак пут.
 
„Пред нас су подигли планинске венце услова и препрека, али смо потомци оних 300 који су се овде окупили, чела су нам високо и кажемо оно што је рекао Ханибал кренувши на Рим „Или ћемо наћи пут или ћемо га сами направити".
 
„Ово је, Србија - слободна и независна, Србија кнезова и сељака, Пупина и Тесле, Црњанског и Андрића, Путника и Мишића, свих нас који смо њихова деца и који знамо шта нам је чинити. Данас можемо све, јер су нас они томе научили. Док овде стојим, стојим на месту које постоји у свакоме од нас, ономе што нас чини и прожима да будемо часни и достојанствени. Све што нас чека морамо да решавамо а да нам руке и образ остану чисти, да дајемо а да ништа не изгубимо", казао је председник Вучић.
 
Он је подсетио и да су се далеке 1804. године недалеко од места на којем се одржава свечаност окупили највиђенији Срби Шумадије, сабрали се и донели одлуку да се подигну против Османске власти, тиме запалили пламен који је био толико велики и моћан да осветли пут Србима и другима око нас који су живели у ропству.
 
Председник Вучић је, у свом данашњем говору, указао да Србија иде ка чланству ЕУ, али не запоставља пријатељства са Русијом, Кином и другима.
 
„Захваљујући мудрој политици којом нас је научио господар Милош, наша Србија из дана у дан све снажнија у свим пољима. Сваким даном је све више поштованија и уваженија, њена реч се све више слуша и одмерава. Захваљујући мерама штедње успели смо да „оздравимо“ финансије и уздижемо привреду. Резлутате у правој мери и обиму ћемо тек видети“, поручио је председник.
 
Истакао је и да као председник мора да укаже на озбиљне проблеме, а најважнији и најтежи проблем, проблем свих проблема, је смањење броја наших становника.
 
„Држава не сме да се меша у одлуку појединаца, јер је оснивање породице приватна одлука, али да, као председник, мора да саопшти бројеве који нису добри и који су забрињавајући. „Пре 67 година рођено је око 165.000 деце, а сада чак 100.000 мање. Када не бисмо чинили ништа на овом плану ситуација била би све гора. Демографија и наталитет изузетно су важне за будућност наше земље“, рекао је Вучић. „Морамо да бринемо и планирамо следећих 20 и 30 година, а то није далеко.“
 
Председник је подсетио да се држава из дана у дан све више развија, отвара фабрике, радна места, прави спортске дворане, велелепне зграде, болнице, али све је то џаба ако нема људи, ако у нашој јуначкој Шумадији буде све мање деце чији ће плач и радост обрадовати домаћине.
 
„Међутим, због демографске рецесије се све мање рађамо и људи напуштају земљу. Наша земља је пред проблемом којим морамо да се бавимо као друштво. Треба да почнемо са борбом против нашег највећег непријатеља - нашег нестајања. То је борба за опстанак и будућност Србије“ , поручио је председник Вучић додајући да је свестан да ће бити веома тешко, али да зна и да се вреди борити као што су то чинили наши преци.
 
„Само таквом борбом против сопственог нестајања и озбиљном политиком бриге о сваком грађанину, али и мира, стабилности, толеранције, обезбедићемо да у бољој, просвећенијој Србији наши потомци славе Србију“, додао је председник.
 
"На данашњи празник немамо чега да се стидимо, већ имамо право и обавезу да се поносимо прецима, али и обавезу да се бринемо о потомцима и зато морамо да се посветимо највећем проблему - нестајању", рекао је Вучић, те додао да је поносан што је први председник Србије који је дошао у Орашац и који је могао испред споменика Карађорђу да каже неколико речи о проблемима.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).