Otvaranje 45. Međunarodnog sajma turizma

Vesti

21.02.2024. - 21:50

Otvaranje 45. Međunarodnog sajma turizma

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu i tom prilikom izjavio da je u Srbiji prvi put u istoriji broj stranih gostiju iz 2023. godine premašio broj domaćih turista, kao i da je naša zemlja prošle godine bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu, i to od 79 odsto.

"Ovo su podaci najnovijeg barometra Svetske turističke organizacije. Devizni priliv od turizma u 2023. godini iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više nego 2019. godine, a čak tri i po puta više nego 2012. godine", rekao je predsednik Vučić.
 
Otvaranje 45. Međunarodnog sajma turizma

Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je, u obraćanju prisutnima na otvaranju, naveo da je Srbija prošle godine imala ukupno 4,2 miliona dolazaka turista, kao i 12,4 miliona noćenja, što je dvostruko više u odnosu na period od pre deset godina.
 
" Srbija je 2023. povećala broj dolazaka stranih gostiju za 15 odsto u odnosu na nivo pre pandemije, dok je međunarodni trend bio pad od 12 odsto u odnosu na 2019. godinu. Pri tome u 2023. godini, strani gosti su realizovali pet i po miliona noćenja, tri puta više nego što je bilo u 2012. godine. Ove godine je zabeležen rast ukupnih dolazaka za oko tri odsto, a broj noćenja čak za 19 odsto u odnosu na isti period lane",  naveo je predsednik Vučić.
 
Otvaranje 45. Međunarodnog sajma turizma

Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Iako bi, prema rečima predsednika Vučića, to trebalo da znači da smo mnogo toga uradili, ističe da je potrebno da se uradi mnogo više, kao i da nije zadovoljan brzinom kojom se isporučuju rezultati.
 
"Na Dunavu smo tek počeli sa planirranim radovima, kroz projekat Zaplovimo Srbijom. Mnogo toga je pred nama, mnogo marina, pristaništa, pristana, plaža, biciklističkih i pešačkih staza. Još mnogo puteva i pruga. Još mnogo toga što je neophodno da uradimo na našim aerodromima, ne samo beogradskom već i niškom i čačansko-kraljevačkom", naglasio je predsednik Vučić dodajući da je broj putnika na aerodromu Nikola Tesla sada gotovo osam miliona, dok je taj broj 2012. godine iznosio 3,36 miliona.
 
Predsednik Vučić je rekao da je dosta toga urađeno, ali da to nije dovoljno.
 
"Naše ambicije su mnogo veće. Imamo fascinantnu kulturnu baštinu. Pitanje je da li su nam deca u osnovnoj i srednjoj školi čuli su za naše najznačajnije spomenike, manastire, crkve, džamije, bazilike, sinagoge i sve drugo što imamo da ponudimo", rekao je predsednik Vučić.
 
Otvaranje 45. Međunarodnog sajma turizma

Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Govoreći o predstojećem EXPO2027, predsednik Vučić je naveo da će nosilac razvoja biti Beograd, ali da će se uporedo sa njim razvijati i sve ostale turističke destinacije od banja, planinskih centara, do novih vinskih tura i destinacija.
 
"Predstavićemo zemlju kao mesto inovacija, savremenih tehnologija i jednog od lidera u veštačkoj inteligenciji, makar u nivou zemalja naše veličine i naše ekonomske snage. Taj događaj menja budućnost naše zemlje. Moraćemo da gradimo još mnogo muzeja, da osnažimo našu ponudu i sfere kulture", rekao je predsednik Vučić naglasivši da će se Srbija potruditi da EXPO dočeka spremna.
 
Govoreći o ovogodišnjem Sajmu, predsednik Vučić je istakao da je ove godine prisutno 500 izlagača iz 27 zemalja.
 
 
Otvaranje 45. Međunarodnog sajma turizma

Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Država partner nam je Grčka, omiljena destinacija za srpske turiste. Srbija je prijateljska i bratska zemlja Helenskoj Republici, ali ne samo to, Srbija ima mnogo toga da ponudi i uveren sam jednu od najboljih "city break" destinacija u Evropi ", ocenio je predsednik Vučić dodajući da je srećan i zbog sve većeg broja grčkih turista u Beogradu.
 
Tokom obilaska štandova na 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, predsednik Vučić je najavio da će sutra biti uvećana davanja sa dodatnih 1,3 miliona evra za podršku etno selima, etno kućama i salašima. Takođe je istakao da su to velika ulaganja kojima država podstiče domaći privatni sektor.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).