Отварање 45. Међународног сајма туризма

Вести

21.02.2024. - 21:50

Отварање 45. Међународног сајма туризма

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је отварању 45. Међународног сајма туризма у Београду и том приликом изјавио да је у Србији први пут у историји број страних гостију из 2023. године премашио број домаћих туриста, као и да је наша земља прошле године била прва дестинација у свету по стопи раста прихода од страних туриста у односу на 2019. годину, и то од 79 одсто.

"Ово су подаци најновијег барометра Светске туристичке организације. Девизни прилив од туризма у 2023. години износио је рекордних 2,55 милијарди евра, што је за милијарду и 112 милиона евра више него 2019. године, а чак три и по пута више него 2012. године", рекао је председник Вучић.
 
Отварање 45. Међународног сајма туризма

Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, у обраћању присутнима на отварању, навео да је Србија прошле године имала укупно 4,2 милиона долазака туриста, као и 12,4 милиона ноћења, што је двоструко више у односу на период од пре десет година.
 
" Србија је 2023. повећала број долазака страних гостију за 15 одсто у односу на ниво пре пандемије, док је међународни тренд био пад од 12 одсто у односу на 2019. годину. При томе у 2023. години, страни гости су реализовали пет и по милиона ноћења, три пута више него што је било у 2012. године. Ове године је забележен раст укупних долазака за око три одсто, а број ноћења чак за 19 одсто у односу на исти период лане",  навео је председник Вучић.
 
Отварање 45. Међународног сајма туризма

Председништво Србије / Димитрије Голл

Иако би, према речима председника Вучића, то требало да значи да смо много тога урадили, истиче да је потребно да се уради много више, као и да није задовољан брзином којом се испоручују резултати.
 
"На Дунаву смо тек почели са планирраним радовима, кроз пројекат Запловимо Србијом. Много тога је пред нама, много марина, пристаништа, пристана, плажа, бициклистичких и пешачких стаза. Још много путева и пруга. Још много тога што је неопходно да урадимо на нашим аеродромима, не само београдском већ и нишком и чачанско-краљевачком", нагласио је председник Вучић додајући да је број путника на аеродрому Никола Тесла сада готово осам милиона, док је тај број 2012. године износио 3,36 милиона.
 
Председник Вучић је рекао да је доста тога урађено, али да то није довољно.
 
"Наше амбиције су много веће. Имамо фасцинантну културну баштину. Питање је да ли су нам деца у основној и средњој школи чули су за наше најзначајније споменике, манастире, цркве, џамије, базилике, синагоге и све друго што имамо да понудимо", рекао је председник Вучић.
 
Отварање 45. Међународног сајма туризма

Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Говорећи о предстојећем ЕXPO2027, председник Вучић је навео да ће носилац развоја бити Београд, али да ће се упоредо са њим развијати и све остале туристичке дестинације од бања, планинских центара, до нових винских тура и дестинација.
 
"Представићемо земљу као место иновација, савремених технологија и једног од лидера у вештачкој интелигенцији, макар у нивоу земаља наше величине и наше економске снаге. Тај догађај мења будућност наше земље. Мораћемо да градимо још много музеја, да оснажимо нашу понуду и сфере културе", рекао је председник Вучић нагласивши да ће се Србија потрудити да EXPO дочека спремна.
 
Говорећи о овогодишњем Сајму, председник Вучић је истакао да је ове године присутно 500 излагача из 27 земаља.
 
 
Отварање 45. Међународног сајма туризма

Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Држава партнер нам је Грчка, омиљена дестинација за српске туристе. Србија је пријатељска и братска земља Хеленској Републици, али не само то, Србија има много тога да понуди и уверен сам једну од најбољих "city break" дестинација у Европи ", оценио је председник Вучић додајући да је срећан и због све већег броја грчких туриста у Београду.
 
Током обиласка штандова на 45. Међународног сајма туризма у Београду, председник Вучић је најавио да ће сутра бити увећана давања са додатних 1,3 милиона евра за подршку етно селима, етно кућама и салашима. Такође је истакао да су то велика улагања којима држава подстиче домаћи приватни сектор.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).