_w5n0263.jpg

Vesti

18.06.2014. - 15:29

Otvaranje renoviranog porodilišta u Vranju.

VRANjE - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica danas su u Vranju otvorili obnovljeno porodilište Službe za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice u tom gradu.

Renovirano porodilište zvanično je predala na upotrebu Dragica Nikolić, predsednica Upravnog odbora fondacije „Dragica Nikolić“, a renovirano je zahvaljujući donacijama od 20 miliona dinara. 
 
Dragica Nikolić izjavila je da je prezadovoljna interesovanjem donatora i arhitektonskim rešenjem koje podseća na staro Vranje.
"Kada sam prvi put posetila porodilište pre tri meseca bila sam iznenađena da od 1980. godine kada je izgrađeno nije ništa renovirano. U istim sobama, u istim krevetima, u istim posteljinama, 34 godine su se porađale majke, ćerke, unuke. Naše siromaštvo, koje nam je često izgovor, dovelo je do toga da se tri generacije porađaju u istim uslovima", kazala supruga predsednika države.
 
 
 
Na trećem spratu vranjskog porodilišta potpuno je renovirano više od 600 kvadratnih metara Službe ginekologije i akušerstva sa porodilištem. 
 
Donirana je i savremena medicinska oprema poput ultrazvuka, porodiljskih stolova i medicinskih aparat koji prate vitalne funkcije novoređenčadi. Nabavljena je nova posteljina i oprema za bebe.
 
Predsednik Nikolić podsetio je da je ovo drugo porodilište koje je renovirano uz pomoć fondacije „Dragica Nikolilć“ i da će uskoro i Novi Pazar dobiti novo porodilište. 
 
On je objasnio da je zbog poplava i vanredne situacije došlo do kašnjenja radova u Novom Pazaru, a da na renoviranje u Srbiji čeka još 73 porodilišta.
"Prvi put sam danas ovde i znao sam da izgleda lepo i da izgleda pristojno za rađanje beba, a sada sam se u to uverio. U ovo porodilište 34 godina nije ulagano. Razgovarao sam sa ministrom zdravlja koji kaže da kada prođe samo pet godina, a ne renovirate porodilište, onda je već problem", rekao je predsednik Srbije.
 
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ocenio je da se donacijama može uraditi veliki posao i da je za tako nešto dokaz vranjsko porodilište u kome se godišnje rodi oko 1.700 beba. 
"Porodilište koje sada imamo jeste putokaz kako treba da uredimo sve delove bolnice i daje nam nadu da ćemo uspeti i da projekat "Jedna zgrada jedna bolnica", završimo do kraja", rekao je vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Vranje Vladimir Stamenković.
 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica su uručili i poklone Dragani Ristić iz kosovske opštine Ranilug, koja je sa bebom Simonom danas napustila porodilište u Vranju.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).