_w5n0263.jpg

Вести

18.06.2014. - 15:29

Отварање реновираног породилишта у Врању.

ВРAЊE - Председник Србиjе Tомислав Николић и његова супруга Драгица данас су у Врању отворили обновљено породилиште Службе за гинекологиjу и акушерство Oпште болнице у том граду.

Реновирано породилиште званично jе предала на употребу Драгица Николић, председница Управног одбора фондациjе „Драгица Николић“, а реновирано jе захваљуjући донациjама од 20 милиона динара. 
 
Драгица Николић изjавила jе да jе презадовољна интересовањем донатора и архитектонским решењем коjе подсећа на старо Врање.
"Kада сам први пут посетила породилиште пре три месеца била сам изненађена да од 1980. године када jе изграђено ниjе ништа реновирано. У истим собама, у истим креветима, у истим постељинама, 34 године су се порађале маjке, ћерке, унуке. Наше сиромаштво, коjе нам jе често изговор, довело jе до тога да се три генерациjе порађаjу у истим условима", казала супруга председника државе.
 
 
 
На трећем спрату врањског породилишта потпуно jе реновирано више од 600 квадратних метара Службе гинекологиjе и акушерства са породилиштем. 
 
Донирана jе и савремена медицинска опрема попут ултразвука, породиљских столова и медицинских апарат коjи прате виталне функциjе новоређенчади. Набављена jе нова постељина и опрема за бебе.
 
Председник Николић подсетио jе да jе ово друго породилиште коjе jе реновирано уз помоћ фондациjе „Драгица Николилћ“ и да ће ускоро и Нови Пазар добити ново породилиште. 
 
Oн jе обjаснио да jе због поплава и ванредне ситуациjе дошло до кашњења радова у Новом Пазару, а да на реновирање у Србиjи чека jош 73 породилишта.
"Први пут сам данас овде и знао сам да изгледа лепо и да изгледа пристоjно за рађање беба, а сада сам се у то уверио. У ово породилиште 34 година ниjе улагано. Разговарао сам са министром здравља коjи каже да када прође само пет година, а не реновирате породилиште, онда jе већ проблем", рекао jе председник Србиjе.
 
 
Mинистар здравља Златибор Лончар оценио jе да се донациjама може урадити велики посао и да jе за тако нешто доказ врањско породилиште у коме се годишње роди око 1.700 беба. 
"Породилиште коjе сада имамо jесте путоказ како треба да уредимо све делове болнице и даjе нам наду да ћемо успети и да проjекат "Jедна зграда jедна болница", завршимо до краjа", рекао jе вршилац дужности директора Здравственог центра Врање Владимир Стаменковић.
 
Председник Србиjе Tомислав Николић и његова супруга Драгица су уручили и поклоне Драгани Ристић из косовске општине Ранилуг, коjа jе са бебом Симоном данас напустила породилиште у Врању.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).