Otvoren novi gasovod "Balkanski tok"

Vesti

01.01.2021. - 07:11

Otvoren novi gasovod "Balkanski tok"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros u Gospođincima kod Žablja, novi gasovod Balkanski tok, koji kroz Srbiju prolazi od bugarske do mađarske granice.

Otvoren novi gasovod

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ovo je važan dan za našu zemlju, neka gas krene i da budemo još uspešniji. Čestitam vam Novu godinu i želim da se zahvalim svim našim ruskim prijateljima koji su sa nama učestvovali u izgradnji ovog gasovoda. Čestitam vam na ogromnom poslu, ovo je od velikog značaja za industriju, napredak srpske privrede, ali i od izuzetnog značaja za sve stanovnike naše zemlje", rekao je predsednik.
 
Predsednik Vučić istakao je da je Srbija gasovodom “Balkanski tok” obezbedila energetsku stabilnost i bezbednost, što je važno za privlačenje novih investitora i dodao da se sa tog mesta razvodi gas kroz sistem primarnog i sekundarnog gasovoda.
 
"Ovo nam garantuje izvesniju i sigurniju budućnost. Kada imate gas u svakoj opštini, onda možete da privučete sve koji žele da otvore fabrike. Ima još posla, ali nam ovaj gasovod garantuje izvesniju budućnost. Srbija je, uz podršku ruskih partnera, uspela da osigura snabdevanje svoje teritorije gasom. Ali će on, odavde, krenuti i prema Mađarskoj i BiH", rekao je predsednik Vučić.
 
Otvoren novi gasovod

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
On je ukazao da gas preko tog gasovoda nabavljamo po ceni do 155 dolara, uz mnogo niže troškove transporta, nego preko drugog gasovoda preko kojeg smo se do sada snabdevali, i podsetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po našoj teritoriji.
 
Imajući u vidu visoku cenu izgradnje gasovoda, povoljna okolnost je, kaže predsednik, što ćemo zajedno sa partnerom naplaćivati tranzitnu taksu i tako isplaćivati te troškove.
 
Predsednik Vučić je najavio da će gas biti doveden u mnoge opštine u kojima ga nema, čime će dodatno biti privučeni svi koji žele da otvore fabrike.
 
Ambasador Ruske Federacije Bocan Harčenko je rekao da je ovo najbolji novogodišnji poklon.
 
"Ovaj gasovod će obezbediti stabilnost Srbiji i daće mogućnost za razvoj unutrašnje infrastrukture i biće obezbeđena energetska stabilnost", istakao je ambasador.
 
Otvoren novi gasovod

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Balkanski tok je deo gasovoda "Turski tok", projekta ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša", koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope. Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju "Balkanski tok".
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).