Отворен нови гасовод "Балкански ток"

Вести

01.01.2021. - 07:11

Отворен нови гасовод "Балкански ток"

Председник Републике Србије Александар Вучић отворио је јутрос у Госпођинцима код Жабља, нови гасовод Балкански ток, који кроз Србију пролази од бугарске до мађарске границе.

Отворен нови гасовод

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Ово је важан дан за нашу земљу, нека гас крене и да будемо још успешнији. Честитам вам Нову годину и желим да се захвалим свим нашим руским пријатељима који су са нама учествовали у изградњи овог гасовода. Честитам вам на огромном послу, ово је од великог значаја за индустрију, напредак српске привреде, али и од изузетног значаја за све становнике наше земље", рекао је председник.
 
Председник Вучић истакао је да је Србија гасоводом “Балкански ток” обезбедила енергетску стабилност и безбедност, што је важно за привлачење нових инвеститора и додао да се са тог места разводи гас кроз систем примарног и секундарног гасовода.
 
"Ово нам гарантује извеснију и сигурнију будућност. Kада имате гас у свакој општини, онда можете да привучете све који желе да отворе фабрике. Има још посла, али нам овај гасовод гарантује извеснију будућност. Србија је, уз подршку руских партнера, успела да осигура снабдевање своје територије гасом. Али ће он, одавде, кренути и према Мађарској и БиХ", рекао је председник Вучић.
 
Отворен нови гасовод

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Он је указао да гас преко тог гасовода набављамо по цени до 155 долара, уз много ниже трошкове транспорта, него преко другог гасовода преко којег смо се до сада снабдевали, и подсетио да је за допремање гаса преко Украјине и Мађарске у Србију наплаћивано додатних 30 долара, плус 18 долара за развоз по нашој територији.
 
Имајући у виду високу цену изградње гасовода, повољна околност је, каже председник, што ћемо заједно са партнером наплаћивати транзитну таксу и тако исплаћивати те трошкове.
 
Председник Вучић је најавио да ће гас бити доведен у многе општине у којима га нема, чиме ће додатно бити привучени сви који желе да отворе фабрике.
 
Амбасадор Руске Федерације Боцан Харченко је рекао да је ово најбољи новогодишњи поклон.
 
"Овај гасовод ће обезбедити стабилност Србији и даће могућност за развој унутрашње инфраструктуре и биће обезбеђена енергетска стабилност", истакао је амбасадор.
 
Отворен нови гасовод

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Балкански ток је део гасовода "Турски ток", пројекта руског "Гаспрома" и турског "Боташа", који би требало да обезбеди стабилно снабдевање гасом Турске, јужне и југоисточне Европе. Гасовод је дуг 930 километара са капацитетом од 31,5 милијарди кубних метара гаса годишње. Први крак пролази кроз Турску, док други крак иде ка Бугарској, Србији и Мађарској. Србија и Бугарска тај део гасовода називају "Балкански ток".
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).