Panel „Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti“

Vesti

02.11.2020. - 12:31

Panel „Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, na video panelu u okviru 5. Regionalnog foruma mladih lidera na temu „Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti“, da bi region Balkana mogao da bude jak pokretač budućeg ekonomskog rasta Evrope i ukazao da svet tek čekaju promene u ekonomiji, nakon krize izazvane virusom korona.

"Imamo odličnu mogućnost da to postignemo, mnogo bolju nego neke EU zemlje", ukazao je predsednik Vučić i ponovio da samo ako radimo zajedno u regionu možemo da ostvarimo mnogo, da povežemo ekonomije i da nastupamo kao jedinstveno tržište.
 
"Nadam se da ćemo jednog dana biti u stanju da kreiramo zajednički ''investicioni paket'', da nastupimo kao jedinstveno tržište, da budemo atraktivniji i privučemo investitore. Nema sumnje da bi to bilo dobro za nas", rekao je on.
 
Panel „Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti“

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić istakao je da je zadovoljan postignutim ekonomskim rastom Srbije i dodao da se nada i da će region imati najbolji rast BDP-a u celoj Evropi.
 
On je ukazao da se tokom pandemije svet gotovo potpuno promenio i da se desilo nešto veoma čudno - koliko su zemlje napredovale za 10 godina, toliko su sada izgubile za godinu dana.
 
"Sve se promenilo i tek će da bude promena u narednom periodu, jer korona virus neće odustati. Biće ekonomskih izazova za sve. Ali, mi možemo da uradimo mnogo više nego drugi, potrebno nam je samopouzdanje i snažan zajednički rad", istakao je predsednik Vučić.
 
Panel „Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti“

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Spremni smo da podržimo više naše partnere. To pokazuje da smatramo da napredak naših suseda znači i naš napredak“, naglasio je on i ukazao da u regionu postoji navika da se evropski put koristi kao izgovor za izbegavanje regionalne saradnje.
 
„Ako sami zakucamo na vrata EU oni ne moraju da ih otvore, ali ako više nas zakuca onda je to drugačije“, naglasio je predsednik Vučić.
 
Upitan šta planira za predstojeći Berlinski samit u Sofiji predsednik Vučić je rekao da ne može ništa najaviti, jer najpre mora da sa predstavnicima Severne Makedonije i Albanije dogovori zajedničku platformu.
 
Panel „Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti“

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Sve je u međusobnom poverenju. Mi predstavljamo nezavisne zemlje, a imajući u vidu da neki ambasadori misle da mogu da nam nametnu neke njihove ideje, mislim da treba najpre konsultovati susede, a tek posle druge“, rekao je on.
 
Predsednik Vučić je na kraju mladima poručio da moraju da se bore, da rade snažno kako bi naše zemlje i ceo region učinili boljim.
 
Na onlajn panelu u okviru 5. Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti" učestvovali su i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).