Polaganje kamena temeljca za izgradnju fabrike UBM grupacije

Vesti

09.03.2022. - 12:03

Polaganje kamena temeljca za izgradnju mađarske fabrike stočne hrane

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, prisustvovali su polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane UBM grupacije u Adaševcima, kod Šida.

Tom prilokom, predsednik je zahvalio mađarskim prijateljima, ističući da je dobro imati gosta i prijatelja kao što je ministar inostranih poslova Peter Sijatro, posebno u vreme opšte političke histerije i u eri u kojoj niko nikoga ne sluša.
 
Polaganje kamena temeljca za izgradnju fabrike UBM grupacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Mi smo zajednički osudili sve ono što se zbiva u našem okruženju, uradili smo sve što možemo i ponudili svaki vrstu pomoći za najugroženije, od humanitarne do finansijske. Ipak, moramo da brinemo i o našim građanima“, započeo je obraćanje predsednik Vučić, nakon polaganja kamena temeljca u Adaševcima.
 
Predsednik je podvukao da u poslednjih deset godina Srbija i Mađarska gaje prijateljske odnose, koje potvrđuju i ekonomski pokazatelji.
 
„U poslednjoj deceniji smo za dva i po puta povećali trgovinsku razmenu. Mađarska je pre 10 godina bila 11. ili 12. spoljnotrgovinski partner, da bi danas, sa 2,4 miliona evra, bila na petom mestu“, istakao je predsednik Vučić dodajući da je za to najzaslužniji mađarski premijer Viktor Orban, koji je imao snažnu viziju iskrenog prijateljstva sa Srbijom.
 
Polaganje kamena temeljca za izgradnju fabrike UBM grupacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Predsednik Republike Srbije naglasio je da je ponosan na partnerstvo sa Mađarskom, kao članicom Evropske unije, te da je ekonomska saradnja sa tom zemljom važnija od onoga što je učinjeno na saradnji dveju zemalja na polju kulturne i političke saradnje, kao i na sagledavanju istorijskih činjenica.
 
„Kada su me prvi put pitali smeta li mi da mađarske kompanije donesu novac za Mađare, koji žive u Srbiji, ja sam se nasmejao i rekao im da su dobrodošli. Nakon toga, poverenje se toliko razvilo, a naši mađarski prijatelji su želeli da pokažu koliko poštuju Srbiju, pa su počeli sa ulaganjima u centralnoj Srbiji, u Požegi“, poručio je predsednik dodajući da je mađarska agencija HEPA dala 6,3 miliona evra za investiciju u Adašavcima, dok je RAS izdvojio 2,5 miliona.
 
Polaganje kamena temeljca za izgradnju fabrike UBM grupacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je rekao da je odnos dve zemlje primer uspešne saradnje, kojoj se dodaje još jedna tačka ovim ulaganjem u Adaševcima.
 
"Ponosni smo što sa investicijama mađarskih preduzeća možemo da doprinesemo ekonomskom procvatu i razvoju Srbije. Ponosni smo što smo u okviru ekonomske podrške privredi u Vojvodini pomogli 14.000 preduzeća, i što smo imali rekordnu razmenu u vrednosti od četiri milijadi evra", naglasio je Sijarto dodajući da je reč o investiciji od 3,1 milijardu forinti, koliko iznosi mađarski doprinos otvaranju pogona.
 
Polaganje kamena temeljca za izgradnju fabrike UBM grupacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

On je, takođe, najavio da će proizvoditi više od milion tona stočne hrane na godišnjem nivou, što će dozvoliti i izvoz i biće time profitabilan posao za obe ekonomije.
 
"Ne želimo da dozvolimo da naši građani plaćaju cenu za rat koji se odvija u susednoj zemlji. Zato je Mađarska preduzela mere kako bi obezbedila odgovarajuću količinu prehrambenih proizvoda i energenata. Za vreme pandemije smo uspeli da izbegnemo probleme u snabdevanju prehrambenim proizvodima i ne želimo da se to promeni u senci ratnih događaja u susedstvu", poručio je Sijarto ukazujući da svakome u Evropi i preko okeana treba da bude jasno da u ovom delu Evrope postoje realnosti, zavisnosti od postojećih izvora energenata, te da ne mogu biti prihvaćene mere i odluke, koje će prebaciti teret na građane.
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).