Полагање камена темељца за изградњу фабрике UBM групације

Вести

09.03.2022. - 12:03

Полагање камена темељца за изградњу мађарске фабрике сточне хране

Председник Републике Србије Александар Вучић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто, присуствовали су полагању камена темељца за изградњу фабрике сточне хране UBM групације у Адашевцима, код Шида.

Том прилоком, председник је захвалио мађарским пријатељима, истичући да је добро имати госта и пријатеља као што је министар иностраних послова Петер Сијатро, посебно у време опште политичке хистерије и у ери у којој нико никога не слуша.
 
Полагање камена темељца за изградњу фабрике UBM групације

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Ми смо заједнички осудили све оно што се збива у нашем окружењу, урадили смо све што можемо и понудили сваки врсту помоћи за најугроженије, од хуманитарне до финансијске. Ипак, морамо да бринемо и о нашим грађанима“, започео је обраћање председник Вучић, након полагања камена темељца у Адашевцима.
 
Председник је подвукао да у последњих десет година Србија и Мађарска гаје пријатељске односе, које потврђују и економски показатељи.
 
„У последњој деценији смо за два и по пута повећали трговинску размену. Мађарска је пре 10 година била 11. или 12. спољнотрговински партнер, да би данас, са 2,4 милиона евра, била на петом месту“, истакао је председник Вучић додајући да је за то најзаслужнији мађарски премијер Виктор Орбан, који је имао снажну визију искреног пријатељства са Србијом.
 
Полагање камена темељца за изградњу фабрике UBM групације

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Републике Србије нагласио је да је поносан на партнерство са Мађарском, као чланицом Европске уније, те да је економска сарадња са том земљом важнија од онога што је учињено на сарадњи двеју земаља на пољу културне и политичке сарадње, као и на сагледавању историјских чињеница.
 
„Када су ме први пут питали смета ли ми да мађарске компаније донесу новац за Мађаре, који живе у Србији, ја сам се насмејао и рекао им да су добродошли. Након тога, поверење се толико развило, а наши мађарски пријатељи су желели да покажу колико поштују Србију, па су почели са улагањима у централној Србији, у Пожеги“, поручио је председник додајући да је мађарска агенција ХЕПА дала 6,3 милиона евра за инвестицију у Адашавцима, док је РАС издвојио 2,5 милиона.
 
Полагање камена темељца за изградњу фабрике UBM групације

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је рекао да је однос две земље пример успешне сарадње, којој се додаје још једна тачка овим улагањем у Адашевцима.
 
"Поносни смо што са инвестицијама мађарских предузећа можемо да допринесемо економском процвату и развоју Србије. Поносни смо што смо у оквиру економске подршке привреди у Војводини помогли 14.000 предузећа, и што смо имали рекордну размену у вредности од четири милијади евра", нагласио је Сијарто додајући да је реч о инвестицији од 3,1 милијарду форинти, колико износи мађарски допринос отварању погона.
 
Полагање камена темељца за изградњу фабрике UBM групације

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Он је, такође, најавио да ће производити више од милион тона сточне хране на годишњем нивоу, што ће дозволити и извоз и биће тиме профитабилан посао за обе економије.
 
"Не желимо да дозволимо да наши грађани плаћају цену за рат који се одвија у суседној земљи. Зато је Мађарска предузела мере како би обезбедила одговарајућу количину прехрамбених производа и енергената. За време пандемије смо успели да избегнемо проблеме у снабдевању прехрамбеним производима и не желимо да се то промени у сенци ратних догађаја у суседству", поручио је Сијарто указујући да свакоме у Европи и преко океана треба да буде јасно да у овом делу Европе постоје реалности, зависности од постојећих извора енергената, те да не могу бити прихваћене мере и одлуке, које ће пребацити терет на грађане.
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).