tan2017-12-17_92513905_0.jpg

Vesti

17.12.2017. - 12:09

Poseta Niškom i Pčinjskom okrugu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u okviru posete Niškom i Pčinjskom okrugu, obišao radove na Koridoru 10, u Grdeličkoj klisuri u blizini Vladičinog Hana.

Predsednik je obišao radove na izgradnji južnog kraka Koridora 10 na deonici Caričina dolina-tunel Manajle, na lokaciji Momin kamen.
 
Obilasku su prisustvovali i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i v.d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić.
Predsednik Srbije je prošao trasu autobusom, zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predstavnicima medija.
 
Ukupna dužina autoputa kroz Grdelicku klisuru biće 26,1 km, a sastoji se od dve deonice: Grdelica - Caričina Dolina u dužini od 11,8 km i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 km.
 
„Nalazimo se ovde, u Grdeličkoj klisuri, na posebnoj deonici puta. Izdrobljeni kamen odavde ide na ove velelepne nasipe. Na kosini Momin Kamen je izminirano do sada više od 435.000 metara kubnih, od ukupno 620.000 kubika. Sav izminirani materijal je odgovarajućeg kvaliteta tako da se može iskoristiti za ugradnju na svim deonicama kroz Grdeličku klisuru. Kasnimo, nisam srećan zbog toga, zato smo Babić i ja jutros vikali jedan na drugog. Zahvalan sam radnicima koji rade po ovakvom vremenu. Sledeće godine imaćemo završen Koridor 10. Hvala ljudima na strpljenju, ovo je jako težak deo puta. Hvala i Evropskoj investicionoj banci na finansiranju. Radićemo još više puteva i pruga u budućnosti. Hvala predsedniku Dodiku, koji je obišao kompanije koje rade“- izjavio je tom prilikom predsednik Vučić.
 
U Grdeličkoj klisuri se grade dva velika tunela - Predajane dužine 1,8 km i Manajle oko jedan km, zatim četiri petlje od kojih je jedna već gotova - petlja Grdelica, kao i ukupno više od 40 mostova koji će biti deo autoputa kroz klisuru. Radovi se finansiraju iz zajma Evropske investicione banke.
 
Predsednik Vučić izjavio je i da je podizanje kreditnog rejtinga Srbije dobra vest i signal za investitore da je dobro ulagati u našu zemlju jer ima sigurne i stabilne finansije. Deo Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru za građevinare predstavlja veliki izazov i izuzetno je tehnički zahtevan teren za izgradnju. Trasa kroz Grdeličku klisuru je ove godine dobila i prvi asfalt.
 
Predsednik Vučić je tokom istog dana obišao i radove na izgradnji fabrike Cumtobel u Suvom Dolu kod Niša, čija je gradnja počela krajem jula 2017. godine. Tada je položen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike Cumtobel grupe, koja će zaposliti 1.100 radnika. Austrijski proizvođač rasvetnih uređaja i komponenti će napraviti pogon i upošljavaće mahom inženjere, a prvi proizvodi iz te fabrike će izaći već u maju 2018. Gradi se u južnoj industrijskoj zoni kod Niša i fabrika će kada bude završena pokrivati površinu od 40.000 kvadratnih metara. Subvencije države iznose osam miliona evra.
 
„Mnogo truda smo uložili da Cumtobel dođe u Niš“ - istakao je predsednik Vučić.
 
„Niš ponovo postaje industrijski grad i biće više novca u gradskom budžetu. Niš dobija jedini klinički centar koji smo započeli i završili. Neki rezultati rada se sada vide“ - rekao je predsednik Vučić. Vrednost investicije je oko 30,6 miliona evra.
 
Predsednik Vučić je prisustvovao i otvaranju Kliničkog centra Niš a sa njim su ovaj objekat obišli i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri u vladi, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i Tomislav Nikolić.
 
U obnovu i izgradnju Kliničkog centra, koji će se prostirati na oko 45.000 kvadrata, uključujući i nabavku nove opreme uloženo je 50 miliona evra. Za Klinički centar nabavljena su dva nova skenera, 11 aparata za ultrazvuk i 11 rendgen aparata, a sve će to skratiti liste čekanja ili ih uopšte neće biti. Klinički centar imaće „banku krvi“, poseban prostor za oporavak pacijenata nakon transplantacije kao i prostor za buđenje pacijenata iz anestezije.
 
Radovi su započeli 2013. godine, odnosno te godine je, niški klinički centar nastavio da se gradi. Izgradnja Kliničkog centra je počela 1970. godine, a tada su započeli radovi na izgradnji 14.000 kvadratnih metara, koji su obustavljeni krajem sedamdesetih godina. Predsednik Vučić je prilikom otvaranja rekao da će Klinički centar početi sa radom za sedam dana.
 
„Ovo je prvi KC koji je završen u Srbiji“ - podsetio je predsednik Vučić. Predsednik je rekao da nema boljeg života bez bolnica i dodao da je došao da sa Nišlijama podeli osmeh, da je zadivljen zdanjem KBC jer je do pre tri godine na tom mestu bila samo livada. „Na proleće ćemo krenuti da gradimo KBC u Beogradu“ - rekao je predsednik Vučić.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).