tan2017-12-17_92513905_0.jpg

Вести

17.12.2017. - 12:09

Посета Нишком и Пчињском округу

Председник Србије Александар Вучић је, у оквиру посете Нишком и Пчињском округу, обишао радове на Коридору 10, у Грделичкој клисури у близини Владичиног Хана.

Председник је обишао радове на изградњи јужног крака Коридора 10 на деоници Царичина долина-тунел Манајле, на локацији Момин камен.
 
Обиласку су присуствовали и потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић и в.д. директора Коридора Србије Зоран Бабић.
Председник Србије је прошао трасу аутобусом, заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком и представницима медија.
 
Укупна дужина аутопута кроз Грделицку клисуру биће 26,1 км, а састоји се од две деонице: Грделица - Царичина Долина у дужини од 11,8 км и Царичина Долина - Владичин Хан од 14,3 км.
 
„Налазимо се овде, у Грделичкој клисури, на посебној деоници пута. Издробљени камен одавде иде на ове велелепне насипе. На косини Момин Камен је изминирано до сада више од 435.000 метара кубних, од укупно 620.000 кубика. Сав изминирани материјал је одговарајућег квалитета тако да се може искористити за уградњу на свим деоницама кроз Грделичку клисуру. Каснимо, нисам срећан због тога, зато смо Бабић и ја јутрос викали један на другог. Захвалан сам радницима који раде по оваквом времену. Следеће године имаћемо завршен Коридор 10. Хвала људима на стрпљењу, ово је јако тежак део пута. Хвала и Европској инвестиционој банци на финансирању. Радићемо још више путева и пруга у будућности. Хвала председнику Додику, који је обишао компаније које раде“- изјавио је том приликом председник Вучић.
 
У Грделичкој клисури се граде два велика тунела - Предајане дужине 1,8 км и Манајле око један км, затим четири петље од којих је једна већ готова - петља Грделица, као и укупно више од 40 мостова који ће бити део аутопута кроз клисуру. Радови се финансирају из зајма Европске инвестиционе банке.
 
Председник Вучић изјавио је и да је подизање кредитног рејтинга Србије добра вест и сигнал за инвеститоре да је добро улагати у нашу земљу јер има сигурне и стабилне финансије. Део Коридора 10 кроз Грделичку клисуру за грађевинаре представља велики изазов и изузетно је технички захтеван терен за изградњу. Траса кроз Грделичку клисуру је ове године добила и први асфалт.
 
Председник Вучић је током истог дана обишао и радове на изградњи фабрике Цумтобел у Сувом Долу код Ниша, чија је градња почела крајем јула 2017. године. Тада је положен камен темељац за изградњу нове фабрике Цумтобел групе, која ће запослити 1.100 радника. Аустријски произвођач расветних уређаја и компоненти ће направити погон и упошљаваће махом инжењере, а први производи из те фабрике ће изаћи већ у мају 2018. Гради се у јужној индустријској зони код Ниша и фабрика ће када буде завршена покривати површину од 40.000 квадратних метара. Субвенције државе износе осам милиона евра.
 
„Много труда смо уложили да Цумтобел дође у Ниш“ - истакао је председник Вучић.
 
„Ниш поново постаје индустријски град и биће више новца у градском буџету. Ниш добија једини клинички центар који смо започели и завршили. Неки резултати рада се сада виде“ - рекао је председник Вучић. Вредност инвестиције је око 30,6 милиона евра.
 
Председник Вучић је присуствовао и отварању Клиничког центра Ниш а са њим су овај објекат обишли и председница Владе Србије Ана Брнабић, министри у влади, председник Републике Српске Милорад Додик и Томислав Николић.
 
У обнову и изградњу Клиничког центра, који ће се простирати на око 45.000 квадрата, укључујући и набавку нове опреме уложено је 50 милиона евра. За Клинички центар набављена су два нова скенера, 11 апарата за ултразвук и 11 рендген апарата, а све ће то скратити листе чекања или их уопште неће бити. Клинички центар имаће „банку крви“, посебан простор за опоравак пацијената након трансплантације као и простор за буђење пацијената из анестезије.
 
Радови су започели 2013. године, односно те године је, нишки клинички центар наставио да се гради. Изградња Клиничког центра је почела 1970. године, а тада су започели радови на изградњи 14.000 квадратних метара, који су обустављени крајем седамдесетих година. Председник Вучић је приликом отварања рекао да ће Клинички центар почети са радом за седам дана.
 
„Ово је први КЦ који је завршен у Србији“ - подсетио је председник Вучић. Председник је рекао да нема бољег живота без болница и додао да је дошао да са Нишлијама подели осмех, да је задивљен здањем КБЦ јер је до пре три године на том месту била само ливада. „На пролеће ћемо кренути да градимо КБЦ у Београду“ - рекао је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).