Poseta predsednice Evropske komisije

Vesti

31.10.2023. - 18:11

Poseta predsednice Evropske komisije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, sa kojom je razgovarao o političkoj i situaciji u regionu, i tom prilikom istakao da je njena poseta od ogromnog značaja za našu zemlju jer je EU, kao ekonomski partner Srbije, ubedljivo prvi po svim parametrima, dok je istovremeno i naša zemlja vodeći trgovinski partner EU sa Zapadnog Balkana. 

Poseta predsednice Evropske komisije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić rekao je da Srbija na evropskom putu mora još mnogo toga da uradi, ali da su dve najveće prepreke za nas u ovom trenutku pitanje Kosova i Metohije i neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji. On je dodao da će verovatno biti subjektivan, ali možda ne sasvim, ako kaže da u problemu Kosova i Metohije veći deo krivice nije na strani Srbije. 
 
"Naravno, ostaje da se dalje vrše reforme u samom demokratskom sistemu, pravosudnom sistemu naše zemlje, mnogo toga još mora da se uradi", naveo je predsednik i izrazio zahvalnost na lepim porukama koje je predsednica Evropske komisije danas iznela, istakavši da je plan rasta koji je iznela od suštinskog značaja za Srbiju. 
 
"I plan investicija, čak i reči kojima je predsednica Evropske komisije navela da očekuju Srbiju u članstvu EU i da smatraju da nam je tamo mesto, ali da to zavisi od naših zasluga. To su velike i važne poruke za naše građane", rekao je predsednik Vučić i naglasio da će Srbija nastaviti svoj evropski put i pokušati da ubrza EU integracije. 
 
Poseta predsednice Evropske komisije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik je istakao da je beskrajno zahvalan i evropskim poreskim obveznicima na ogromnoj podršci koju su pružili Srbiji u prethodnom periodu, a posebno Ursuli fon der Lajen na tome što joj nije teško da ukaže dužnu pažnju i poštovanje našoj zemlji i narodu. 
 
"Zahvalan sam na tome što joj nije teško da ide i u krajeve daleko od Beograda i pokaže poštovanje prema našim građanima. Uvek je dobrodošla ovde u Srbiju, a nama ostaje da zasučemo rukave i da pokušamo da uradimo sve ono što je moguće i nije direktno suprotstavljeno našim vitalnim nacionalnim i državnim interesima", naveo je predsednik, dodajući da će Srbija, u skladu sa dogovorenim, svoje obaveze ispunjavati. 
 
"Za Srbiju je jasno šta ne može da učini protivno Ustavu Republike Srbije i sa tim smo upoznali sve naše partnere, ne jedanput, već mnogo puta. Ta pozicija Srbije ostaje. Znamo, da ponovim još jedanput, šta je Srbija prihvatila, o čemu smo govorili, raspravljali i donosili zaključke u Narodnoj skupštini. U skladu s tim, odgovorno i ozbiljno ćemo se ponašati u ispunjavanju sopstvenih obaveza", zaključio je predsednik Vučić. 
 
Poseta predsednice Evropske komisije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednica Evropske komisije rekla je da bi, posle sastanka sa predsednikom Vučićem, kada bude zaokružen plan podrške, BDP Zapadnog Balkana mogao da se poveća za 10 odsto. 
 
"Ako otvorimo jedinstveno tržište Evropske unije i imamo zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana, potrebna su nam jednaka pravila i za to su neophodne reforme", navela je Ursula fon der Lajen i dodala da će, ako se sprovedu reforme, EU doći sa investicijama. 
 
"Za Srbiju, na primer, to bi bilo unapređenje poslovnog okruženja, rad na energetskom sektoru na kome već radimo, zatim fokus na obrazovanju, obučavanju ljudi za rad na mestima sutrašnjice. To su samo neke od oblasti gde bismo mogli da ulažemo i reformišemo zajedno", istakla je predsednica Evropske komisije i, osim toga, ponovila da je nezavisnost pravosuđa suštinska. 
 
Poseta predsednice Evropske komisije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Što se tiče slobode medija, upravo ste završili važne reforme. Čestitam na tome. Sada to treba da sprovedete i da nastavite da radite u tom sektoru. Ovo je paket reformi i investicija. Novi plan rasta uključuje i paket od šest milijardi evra za privrede Zapadnog Balkana. Imali smo sjajno iskustvo u EU kada kombinujemo reforme i ulaganja, što smo radili nakon pandemije sa našim paketom podrške", navela je predsednica EK, istakavši da će ovaj plan rasta pospešiti privredu, stvoriti nova radna mesta i podržati Srbiju na putu ka EU. 
 
"Ja verujem da je to prava ponuda u pravom trenutku", zaključila je Ursula fon der Lajen. Ona je naglasila da je sprovođenje Ohridskog sporazuma preduslov za evropski put i normalizaciju odnosa, kao i da to predviđa različite korake. 
 
"Na primer, da Srbija prizna dokumenta institucija, a sa druge strane, to ide uz osnivanje asocijacije opština sa srpskom većinom. To treba da realizuje Kosovo i to će utrti put normalizacije odnosa između Srbije i Kosova", rekla je predsednica Evropske komisije. 
 
Beograd,
31. oktobar 2023. godine
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).