Посета председнице Европске комисије

Вести

31.10.2023. - 18:11

Посета председнице Европске комисије

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је данас председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, са којом је разговарао о политичкој и ситуацији у региону, и том приликом истакао да је њена посета од огромног значаја за нашу земљу јер је ЕУ, као економски партнер Србије, убедљиво први по свим параметрима, док је истовремено и наша земља водећи трговински партнер ЕУ са Западног Балкана. 

Посета председнице Европске комисије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић рекао је да Србија на европском путу мора још много тога да уради, али да су две највеће препреке за нас у овом тренутку питање Kосова и Метохије и неувођење санкција Руској Федерацији. Он је додао да ће вероватно бити субјективан, али можда не сасвим, ако каже да у проблему Kосова и Метохије већи део кривице није на страни Србије. 
 
"Наравно, остаје да се даље врше реформе у самом демократском систему, правосудном систему наше земље, много тога још мора да се уради", навео је председник и изразио захвалност на лепим порукама које је председница Европске комисије данас изнела, истакавши да је план раста који је изнела од суштинског значаја за Србију. 
 
"И план инвестиција, чак и речи којима је председница Европске комисије навела да очекују Србију у чланству ЕУ и да сматрају да нам је тамо место, али да то зависи од наших заслуга. То су велике и важне поруке за наше грађане", рекао је председник Вучић и нагласио да ће Србија наставити свој европски пут и покушати да убрза ЕУ интеграције. 
 
Посета председнице Европске комисије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник је истакао да је бескрајно захвалан и европским пореским обвезницима на огромној подршци коју су пружили Србији у претходном периоду, а посебно Урсули фон дер Лајен на томе што јој није тешко да укаже дужну пажњу и поштовање нашој земљи и народу. 
 
"Захвалан сам на томе што јој није тешко да иде и у крајеве далеко од Београда и покаже поштовање према нашим грађанима. Увек је добродошла овде у Србију, а нама остаје да засучемо рукаве и да покушамо да урадимо све оно што је могуће и није директно супротстављено нашим виталним националним и државним интересима", навео је председник, додајући да ће Србија, у складу са договореним, своје обавезе испуњавати. 
 
"За Србију је јасно шта не може да учини противно Уставу Републике Србије и са тим смо упознали све наше партнере, не једанпут, већ много пута. Та позиција Србије остаје. Знамо, да поновим још једанпут, шта је Србија прихватила, о чему смо говорили, расправљали и доносили закључке у Народној скупштини. У складу с тим, одговорно и озбиљно ћемо се понашати у испуњавању сопствених обавеза", закључио је председник Вучић. 
 
Посета председнице Европске комисије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председница Европске комисије рекла је да би, после састанка са председником Вучићем, када буде заокружен план подршке, БДП Западног Балкана могао да се повећа за 10 одсто. 
 
"Ако отворимо јединствено тржиште Европске уније и имамо заједничко регионално тржиште Западног Балкана, потребна су нам једнака правила и за то су неопходне реформе", навела је Урсула фон дер Лајен и додала да ће, ако се спроведу реформе, ЕУ доћи са инвестицијама. 
 
"За Србију, на пример, то би било унапређење пословног окружења, рад на енергетском сектору на коме већ радимо, затим фокус на образовању, обучавању људи за рад на местима сутрашњице. То су само неке од области где бисмо могли да улажемо и реформишемо заједно", истакла је председница Европске комисије и, осим тога, поновила да је независност правосуђа суштинска. 
 
Посета председнице Европске комисије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Што се тиче слободе медија, управо сте завршили важне реформе. Честитам на томе. Сада то треба да спроведете и да наставите да радите у том сектору. Ово је пакет реформи и инвестиција. Нови план раста укључује и пакет од шест милијарди евра за привреде Западног Балкана. Имали смо сјајно искуство у ЕУ када комбинујемо реформе и улагања, што смо радили након пандемије са нашим пакетом подршке", навела је председница ЕК, истакавши да ће овај план раста поспешити привреду, створити нова радна места и подржати Србију на путу ка ЕУ. 
 
"Ја верујем да је то права понуда у правом тренутку", закључила је Урсула фон дер Лајен. Она је нагласила да је спровођење Охридског споразума предуслов за европски пут и нормализацију односа, као и да то предвиђа различите кораке. 
 
"На пример, да Србија призна документа институција, а са друге стране, то иде уз оснивање асоцијације општина са српском већином. То треба да реализује Косово и то ће утрти пут нормализације односа између Србије и Косова", рекла је председница Европске комисије. 
 
Београд,
31. октобар 2023. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).