Poseta predsednika Evropskog saveta

Vesti

19.05.2022. - 18:34

Poseta predsednika Evropskog saveta

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, sa kojim je obišao Naučno-tehnološki park na Zvezdari i prisustvovao potpisivanju Ugovora o zajedničkom projektu za podršku istraživanju, inovacijama i preduzetništvu u Srbiji, koji su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević. Ovaj projekat istraživačke i startap zajednice finansira Evropska unija, koja donira 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka pozajmiti 43 miliona evra, a biće realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Republike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Poseta predsednika Evropskog saveta

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić rekao je da je Srbija u prethodne tri godine privukla u proseku 61 odsto stranih direktnih investicija na Zapadni Balkan, a da izvoz srpskog IKT sektora učestvuje gotovo 70 odsto, što pokazuje koliko se Srbija promenila na bolje. 
 
"Želim svim inovativnim ljudima da se kreacije njihovog uma ostvare," poručio je predsednik Vučić i istakao da su Srbija i EU prožete međusobnim vezama, ne samo teškim stvarima, već i onim lepim, kao i uspesima. 
 
"Kroz Fond za inovacionu delatnost, a tu se ponosimo sa više od 150 patenata, imali smo ulaganja između 500.000 i 600.000 evra godišnje, dok danas država Srbija ulaže više od 20 miliona evra kroz taj fond. To govori o tome koliko je država napredovala i rasla i koliko su napredovali naši naučno-tehnološki parkovi i firme", naveo je predsednik Vučić i dodao da je pre samo pet godina u NTP Beograd bilo svega 20 inovativnih kompanija, dok ih je danas 120. On je podsetio i na izgrađene Naučno-tehnološke parkove u Nišu, Novom Sadu i Čačku, Državni data centar u Kragujevcu, te izrazio očekivanje da će biti izgrađeni i u drugim gradovima u Srbiji, kako bi i u njima mladi imali šansu da razvijaju svoje ideje. 
 
Poseta predsednika Evropskog saveta

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Ne bi uspeli sve to bez podrške EU, ne bi imali nikakvu šansu da nije bilo ne samo finansijske, već i široko strukturalne podrške EU. Drago mi je što smo ovu posetu počeli baš u NTP Beograd i nadam se da ćemo imati više prilike u budućnosti da vidimo neke druge gradove u unutrašnjosti, južno od Beograda, da vidimo i Niš i Kragujevac, Leskovac, Kruševac, Kraljevo i Čačak, pa da sami steknete utisak o Srbiji“, rekao je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naglasio je da Srbija nije samo partner već i prijatelj EU, te izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Srbiji i što ima priliku da poseti Naučno-tehnološki park i srpske firme koje su, kako je istakao, deo zajedničke budućnosti EU i Srbije. 
 
Poseta predsednika Evropskog saveta

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ovde sam ne samo da bih posetio srpske firme već i zbog mogućnosti da dalje radimo zajedno, ubrzamo proces evrointegracija i garantujemo bolju budućnost svuda na evropskom kontinentu. Proces pristupanja Evropskoj uniji je od fundamentalnog značaja za zajedničku budućnost Srbije i Unije. Uveren sam da ćemo danas preduzeti korake u pravom smeru zato što osećamo da postoji nešto veće od nas“, rekao je visoki evropski zvaničnik i dodao da je Srbija napravila veliki korak otvaranjem dodatnih poglavlja što je, kako je istakao, "znak poverenja". On je naveo da su zajednički principi i vrednosti na kojima se zasniva EU – sloboda, vladavina prava i prosperitet, ali da se danas govori o sigurnosti i stabilnosti. 
 
"To je ono što je za nas dovedeno u pitanje, a ako zajedno radimo i idemo u istom smeru, imaćemo i istu zajedničku budućnost", zaključio je predsednik Evropskog saveta.  
 
Poseta predsednika Evropskog saveta

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na sastanku su razgovarali o svim ključnim političkim pitanjima i globalnoj situaciji, kao i nastavku reforme u oblasti vladavine prava i poboljšanju u medijskoj sferi. 
 
"Govorili smo o situaciji u regionu gde sam obećao predsedniku Evropskog saveta da ćemo da sačuvamo mir i stabilnost i da, po tom pitanju, u potpunosti mogu da računaju na Republiku Srbiju", naveo je predsednik Vučić i dodao da su razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, izrazivši nadu da će se, uz pomoć EU, približiti nekom kompromisnom rešenju u budućnosti. On je, govoreći o stvaranju geopolitičke zajednice na nivou evropskog kontinenta, rekao da je ta ideja za njega veoma važna i značajna i da misli da može mnogo toga da doprinese u procesu ubrzanja ka punopravnom članstvu u EU i popravljanju pozicije svih zemalja Zapadnog Balkana na tom putu. 
 
Poseta predsednika Evropskog saveta

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je dodao i da su razgovarali o globalnoj situaciji, kao i mnogim problemima sa kojima se Srbija suočava u snabdevanju energentima. 
 
"Razgovarali smo i o globalnim pitanjima, napadu Rusije na Ukrajinu, ratnom sukobu i svemu drugom. Predsednik Mišel je na veoma snažan način izrazio želju i očekivanja EU da se Srbija priključi sankcijama protiv Ruske Federacije. Ja sam predsednika Mišela upoznao sa našom situacijom, sa našim političkim stavovima i još jedanput želim da zahvalim predsedniku Mišelu na svakoj vrsti podrške koju je lično on, kao i na podršci koju je EU pružila Srbiji", naveo je predsednik Vučić i ponovio da je cilj Srbije punopravno članstvo u EU, kao i da to nije samo emocionalno, već i pitanje razuma, jer je značajna saradnja koju Srbija ima sa EU. On je istakao da je za prva tri meseca ove godine trgovinska razmena sa EU veća za 33 odsto nego što je bila u prethodnoj godini. 
 
"Naša je procena da će ta trgovinska razmena u naredne tri godine da ide na preko 50 milijardi evra. To govori o značaju EU, država članica EU, fabrika koje oni grade u našoj zemlji i izvozu koji ostvarujemo, ali i o uvozu robe iz EU", rekao je predsednik Vučić i naglasio da je EU najveći investitor u Srbiji, sa oko 67 odsto ukupnih investicija. 
 
Poseta predsednika Evropskog saveta

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Predsedniku Mišelu sam posebno zahvalan. Uvek je bio spreman da čuje argumente srpske strane, makar se sa njima ne slagao, i uvek je imao ne samo dovoljno vremena i dovoljno pažnje, nego je pokazivao posebnu pažnju za Zapadni Balkan, kao i želju da brže idemo ka EU. Svojim ličnim autoritetom, svojom ličnom snagom i ugledom, činio je sve što je bilo u njegovoj moći da mi provodimo reforme brže, ali i da neke zemlje razumeju zašto je važno da Zapadni Balkan bude deo evropskog kontinenta, ne mislim samo u geografskom, već u svakom smislu", zaključio je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je naglasio da njegova poseta Srbiji šalje snažan signal bliske saradnje između Srbije i EU. On je, rekavši da je danas posetio Naučno-tehnološki park Beograd, dodao i da je to primer kako EU pomaže i doprinosi evropskoj budućnosti Srbije i zajedničkim prioritetima. 
 
Poseta predsednika Evropskog saveta

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Kada ulažemo u srpsku naučnu zajednicu, ulažemo u srpski narod, jer vaša budućnost je i naša zajednička budućnost. Radujem se da razvijamo našu blisku saradnju i da možemo i večeras da vidimo kakve dodatne korake možemo da preduzmemo u bliskoj budućnosti, kako bi EU dala opipljive rezultate Srbiji", rekao je evropski zvaničnik i dodao da evropska geopolitička zajednica nije ideja iz Brisela koja bi nešto odložila, već da bi zajedno odlučivali kako da sarađujemo ubuduće. 
 
"U punoj meri podržavam da se ubrza proces pristupanja, da ga učinimo efikasnijim. Ideja je da evropska geopolitička zajednica bude platforma na kojoj bi se zemlje koordinisale, u slučaju kovida na primer, u energetici, bezbednosti snabdevanja hranom, bila bi to prilika da se redovno, na najvišem nivou, razmenjuju gledišta", naveo je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
 
Beograd, 19. maj 2022. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).