Посета председника Европског савета

Вести

19.05.2022. - 18:34

Посета председника Европског савета

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је данас председника Европског савета Шарла Мишела, са којим је обишао Научно-технолошки парк на Звездари и присуствовао потписивању Уговора о заједничком пројекту за подршку истраживању, иновацијама и предузетништву у Србији, који су потписали шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре и представник Светске банке у Србији Душан Васиљевић. Овај пројекат истраживачке и стартап заједнице финансира Европска унија, која донира 41,5 милиона евра, док ће Светска банка позајмити 43 милиона евра, а биће реализован у сарадњи са Фондом за науку Републике Србије и Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Посета председника Европског савета

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић рекао је да је Србија у претходне три године привукла у просеку 61 одсто страних директних инвестиција на Западни Балкан, а да извоз српског ИKТ сектора учествује готово 70 одсто, што показује колико се Србија променила на боље. 
 
"Желим свим иновативним људима да се креације њиховог ума остваре," поручио је председник Вучић и истакао да су Србија и ЕУ прожете међусобним везама, не само тешким стварима, већ и оним лепим, као и успесима. 
 
"Kроз Фонд за иновациону делатност, а ту се поносимо са више од 150 патената, имали смо улагања између 500.000 и 600.000 евра годишње, док данас држава Србија улаже више од 20 милиона евра кроз тај фонд. То говори о томе колико је држава напредовала и расла и колико су напредовали наши научно-технолошки паркови и фирме", навео је председник Вучић и додао да је пре само пет година у НТП Београд било свега 20 иновативних компанија, док их је данас 120. Он је подсетио и на изграђене Научно-технолошке паркове у Нишу, Новом Саду и Чачку, Државни дата центар у Kрагујевцу, те изразио очекивање да ће бити изграђени и у другим градовима у Србији, како би и у њима млади имали шансу да развијају своје идеје. 
 
Посета председника Европског савета

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Не би успели све то без подршке ЕУ, не би имали никакву шансу да није било не само финансијске, већ и широко структуралне подршке ЕУ. Драго ми је што смо ову посету почели баш у НТП Београд и надам се да ћемо имати више прилике у будућности да видимо неке друге градове у унутрашњости, јужно од Београда, да видимо и Ниш и Kрагујевац, Лесковац, Kрушевац, Kраљево и Чачак, па да сами стекнете утисак о Србији“, рекао је председник Вучић. 
 
Председник Европског савета Шарл Мишел нагласио је да Србија није само партнер већ и пријатељ ЕУ, те изразио задовољство што је поново у Србији и што има прилику да посети Научно-технолошки парк и српске фирме које су, како је истакао, део заједничке будућности ЕУ и Србије. 
 
Посета председника Европског савета

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Овде сам не само да бих посетио српске фирме већ и због могућности да даље радимо заједно, убрзамо процес евроинтеграција и гарантујемо бољу будућност свуда на европском континенту. Процес приступања Европској унији је од фундаменталног значаја за заједничку будућност Србије и Уније. Уверен сам да ћемо данас предузети кораке у правом смеру зато што осећамо да постоји нешто веће од нас“, рекао је високи европски званичник и додао да је Србија направила велики корак отварањем додатних поглавља што је, како је истакао, "знак поверења". Он је навео да су заједнички принципи и вредности на којима се заснива ЕУ – слобода, владавина права и просперитет, али да се данас говори о сигурности и стабилности. 
 
"То је оно што је за нас доведено у питање, а ако заједно радимо и идемо у истом смеру, имаћемо и исту заједничку будућност", закључио је председник Европског савета.  
 
Посета председника Европског савета

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Европског савета Шарл Мишел на састанку су разговарали о свим кључним политичким питањима и глобалној ситуацији, као и наставку реформе у области владавине права и побољшању у медијској сфери. 
 
"Говорили смо о ситуацији у региону где сам обећао председнику Европског савета да ћемо да сачувамо мир и стабилност и да, по том питању, у потпуности могу да рачунају на Републику Србију", навео је председник Вучић и додао да су разговарали и о дијалогу Београда и Приштине, изразивши наду да ће се, уз помоћ ЕУ, приближити неком компромисном решењу у будућности. Он је, говорећи о стварању геополитичке заједнице на нивоу европског континента, рекао да је та идеја за њега веома важна и значајна и да мисли да може много тога да допринесе у процесу убрзања ка пуноправном чланству у ЕУ и поправљању позиције свих земаља Западног Балкана на том путу. 
 
Посета председника Европског савета

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је додао и да су разговарали о глобалној ситуацији, као и многим проблемима са којима се Србија суочава у снабдевању енергентима. 
 
"Разговарали смо и о глобалним питањима, нападу Русије на Украјину, ратном сукобу и свему другом. Председник Мишел је на веома снажан начин изразио жељу и очекивања ЕУ да се Србија прикључи санкцијама против Руске Федерације. Ја сам председника Мишела упознао са нашом ситуацијом, са нашим политичким ставовима и још једанпут желим да захвалим председнику Мишелу на свакој врсти подршке коју је лично он, као и на подршци коју је ЕУ пружила Србији", навео је председник Вучић и поновио да је циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ, као и да то није само емоционално, већ и питање разума, јер је значајна сарадња коју Србија има са ЕУ. Он је истакао да је за прва три месеца ове године трговинска размена са ЕУ већа за 33 одсто него што је била у претходној години. 
 
"Наша је процена да ће та трговинска размена у наредне три године да иде на преко 50 милијарди евра. То говори о значају ЕУ, држава чланица ЕУ, фабрика које они граде у нашој земљи и извозу који остварујемо, али и о увозу робе из ЕУ", рекао је председник Вучић и нагласио да је ЕУ највећи инвеститор у Србији, са око 67 одсто укупних инвестиција. 
 
Посета председника Европског савета

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Председнику Мишелу сам посебно захвалан. Увек је био спреман да чује аргументе српске стране, макар се са њима не слагао, и увек је имао не само довољно времена и довољно пажње, него је показивао посебну пажњу за Западни Балкан, као и жељу да брже идемо ка ЕУ. Својим личним ауторитетом, својом личном снагом и угледом, чинио је све што је било у његовој моћи да ми проводимо реформе брже, али и да неке земље разумеју зашто је важно да Западни Балкан буде део европског континента, не мислим само у географском, већ у сваком смислу", закључио је председник Вучић. 
 
Председник Европског савета Шарл Мишел је нагласио да његова посета Србији шаље снажан сигнал блиске сарадње између Србије и ЕУ. Он је, рекавши да је данас посетио Научно-технолошки парк Београд, додао и да је то пример како ЕУ помаже и доприноси европској будућности Србије и заједничким приоритетима. 
 
Посета председника Европског савета

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Kада улажемо у српску научну заједницу, улажемо у српски народ, јер ваша будућност је и наша заједничка будућност. Радујем се да развијамо нашу блиску сарадњу и да можемо и вечерас да видимо какве додатне кораке можемо да предузмемо у блиској будућности, како би ЕУ дала опипљиве резултате Србији", рекао је европски званичник и додао да европска геополитичка заједница није идеја из Брисела која би нешто одложила, већ да би заједно одлучивали како да сарађујемо убудуће. 
 
"У пуној мери подржавам да се убрза процес приступања, да га учинимо ефикаснијим. Идеја је да европска геополитичка заједница буде платформа на којој би се земље координисале, у случају ковида на пример, у енергетици, безбедности снабдевања храном, била би то прилика да се редовно, на највишем нивоу, размењују гледишта", навео је председник Европског савета Шарл Мишел.
 
Београд, 19. мај 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).