tan2016-10-28_125228802_1.jpg

Vesti

28.10.2016. - 15:31

Poseta predsednika Makedonije

Predsednik Nikolić je Đorđa Ivanova zamolio da Makedonija principijelno podrži Srbiju glasanjem protiv članstva Kosova u Unesku. Nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije, a Srbija će uvek biti oslonac svom južnom susedu, rekao je Nikolić. Beograd i Skoplje imaju zajednički interes da unaprede saradnju u svim oblastima, rekao je Ivanov.

Članstvo u EU je zajednička težnja Srbije i Makedonije, poručio je predsednik Tomislav Nikolić i istakao da dve zemlje samo udruženim naporima, kroz stalne konsultacije i razmenu iskustava, mogu da ubrzaju taj proces.
Nikolić je, u obraćanju posle sastanka sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim u Beogradu, poručio da nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije i istakao da će Srbija uvek biti snažan oslonac svom južnom susedu i prijatelju.

Predsednik je rekao da su politički odnosi Srbije i Makedonije veoma dobri i da su dve zemlje u periodu prepunom različitih izazova pokazale da kroz saradnju i razgovor mogu da spreče i prevaziđu sve teškoće.

"Srbija želi stabilne, dobrosusedske odnose sa Makedonijom i unapređenje saradnje u svim oblastima. Na tome obe strane rade veoma predano i konkretno", naveo je predsednik Nikolić i dodao da je poseta predsednika Ivanova Srbiji potvrda obostranog opredeljenja za dalji razvoj ukupnih odnosa.

Predsednik je, navodeći da se region suočava sa katastrofalnom migrantskom krizom koja jednako pogađa sve zemlje, rekao da Srbija i Makedonija nisu odgovorne za migrantski talas koji ide ka Zapadnoj Evropi, da ne mogu ni da ga zaustave ni da ga ublaže, te da je na potezu EU, koja ima mehanizme i novac.

Ocenio je da se Srbija odgovorno suočila sa tim problemom i obezbedila dostojan prihvat i bezbedan prolazak migrantima ka zemljama koje su određene kao njihova krajnja destinacija.

"Ponosni smo što je način na koji smo rešavali ovaj problem pozitivan primer koji se navodi u čitavom svetu", naveo je predsednik Nikolić.

Navodeći da je Srbija suštinski zainteresovana za stabilnost svih susednih zemalja, predsednik Nikolić je rekao da je uveren da će predstojeći parlamentarni izbori u Makedoniji biti održani u skladu s međunarodnim standardima i da će nova makedonska vlada učiniti sve radi očuvanja stabilnosti u regionu i da će dalje unapređivati dobre odnose sa Srbijom.

Predsednik je rekao da potencijal za dalji razvoj ekonomske saradnje vidi pre svega u infrastrukturi i energetici, trgovini i poljoprivredi.

Naveo je i da su srpska manjina u Makedoniji i makedonska manjina u Srbiji pravi i najvažniji most saradnje između dve zemlje, navodeći da veruje da se makedonska manjina u Srbiji dobro oseća.

"Naša želja je da se odnosi dva naroda i dve države i dalje grade na temeljima uzajamnog poštovanja i razumevanja, istoj veri, sličnom jeziku i bliskom zajedničkom poreklu", naveo je predsednik Nikolić.

Predsednik Nikolić: Mi smo za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali...

Predsednik Nikolić je poručio da će Srbija insistirati da se briselski dijalog nastavi, da će kod Brisela intervenisati da utiče na Prištinu kako bi se uzdržala od nerazumnih zahteva, te da će, u protivnom, Srbija biti prinuđena da povuče neke druge poteze.

Odgovarajući na pitanje novinara mogu li se njegove poslednje izjave u vezi s ultimatumom Prištine tumačiti kao zalaganje za prekid dijaloga, Nikolić je bio izričit: "Priština je ta koja želi da prekine dijalog."

Predsednik kaže i da je uveren da se niko od političara u Srbiji ne bi usudio da prihvati uslove koje je Priština ispostavila, a u kojima nastavak dijaloga uslovljava priznanjem nezavisnosti.

"Jednostrani zahtevi Prištine su možda izraz njihove želje da se dijalog prekine", ocenio je Nikolić, ne želeći, kako je naveo, da ulazi u to da li su ti zahtevi inicirani od onih koji su priznali nezavisnost Prištine ili onih koji je sada promovišu i podstiču.

Kaže da je upravo tim povodom bila i njegova izjava da će Vlada, ukoliko ne postupi po tim zahtevima, imati njegovu punu podršku.

"Kako bismo prihvatili uslove na kakve se još ni EU nije odlučila da nam postavi", upitao je Nikolić i sam rešio tu dilemu tvrdnjom da se niko u Srbiji ne bi usudio da to učini.

Mi ćemo u svakom slučaju insistirati da se dijalog nastavi, rekao je Nikolić objasnivši takav stav činjenicom da je Srbija mnoge svoje nadležnosti prenela administraciji u Prištini i neće sigurno da ostavi svoje sunarodnike na milost i nemilost toj samoproglašenoj državi.

"Srbija će insistirati kod svih relevantnih činilaca, a pre svega kod Brisela da utiču na Albance da se uzdrže od takvih zahteva. U protivnom moraćemo da povlačimo neke druge poteze", zaključio je predsednik Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).