tan2016-10-28_125228802_1.jpg

Вести

28.10.2016. - 15:31

Посета председника Македоније

Председник Николић је Ђорђа Иванова замолио да Македонија принципијелно подржи Србију гласањем против чланства Косова у Унеску. Нема стабилне Србије без стабилне Македоније, а Србија ће увек бити ослонац свом јужном суседу, рекао је Николић. Београд и Скопље имају заједнички интерес да унапреде сарадњу у свим областима, рекао је Иванов.

Чланство у ЕУ је заједничка тежња Србије и Македоније, поручио је председник Томислав Николић и истакао да две земље само удруженим напорима, кроз сталне консултације и размену искустава, могу да убрзају тај процес.
Николић је, у обраћању после састанка са македонским председником Ђорђем Ивановим у Београду, поручио да нема стабилне Србије без стабилне Македоније и истакао да ће Србија увек бити снажан ослонац свом јужном суседу и пријатељу.

Председник је рекао да су политички односи Србије и Македоније веома добри и да су две земље у периоду препуном различитих изазова показале да кроз сарадњу и разговор могу да спрече и превазиђу све тешкоће.

"Србија жели стабилне, добросуседске односе са Македонијом и унапређење сарадње у свим областима. На томе обе стране раде веома предано и конкретно", навео је председник Николић и додао да је посета председника Иванова Србији потврда обостраног опредељења за даљи развој укупних односа.

Председник је, наводећи да се регион суочава са катастрофалном мигрантском кризом која једнако погађа све земље, рекао да Србија и Македонија нису одговорне за мигрантски талас који иде ка Западној Европи, да не могу ни да га зауставе ни да га ублаже, те да је на потезу ЕУ, која има механизме и новац.

Оценио је да се Србија одговорно суочила са тим проблемом и обезбедила достојан прихват и безбедан пролазак мигрантима ка земљама које су одређене као њихова крајња дестинација.

"Поносни смо што је начин на који смо решавали овај проблем позитиван пример који се наводи у читавом свету", навео је председник Николић.

Наводећи да је Србија суштински заинтересована за стабилност свих суседних земаља, председник Николић је рекао да је уверен да ће предстојећи парламентарни избори у Македонији бити одржани у складу с међународним стандардима и да ће нова македонска влада учинити све ради очувања стабилности у региону и да ће даље унапређивати добре односе са Србијом.

Председник је рекао да потенцијал за даљи развој економске сарадње види пре свега у инфраструктури и енергетици, трговини и пољопривреди.

Навео је и да су српска мањина у Македонији и македонска мањина у Србији прави и најважнији мост сарадње између две земље, наводећи да верује да се македонска мањина у Србији добро осећа.

"Наша жеља је да се односи два народа и две државе и даље граде на темељима узајамног поштовања и разумевања, истој вери, сличном језику и блиском заједничком пореклу", навео је председник Николић.

Председник Николић: Ми смо за наставак дијалога са Приштином, али...

Председник Николић је поручио да ће Србија инсистирати да се бриселски дијалог настави, да ће код Брисела интервенисати да утиче на Приштину како би се уздржала од неразумних захтева, те да ће, у противном, Србија бити принуђена да повуче неке друге потезе.

Одговарајући на питање новинара могу ли се његове последње изјаве у вези с ултиматумом Приштине тумачити као залагање за прекид дијалога, Николић је био изричит: "Приштина је та која жели да прекине дијалог."

Председник каже и да је уверен да се нико од политичара у Србији не би усудио да прихвати услове које је Приштина испоставила, а у којима наставак дијалога условљава признањем независности.

"Једнострани захтеви Приштине су можда израз њихове жеље да се дијалог прекине", оценио је Николић, не желећи, како је навео, да улази у то да ли су ти захтеви иницирани од оних који су признали независност Приштине или оних који је сада промовишу и подстичу.

Каже да је управо тим поводом била и његова изјава да ће Влада, уколико не поступи по тим захтевима, имати његову пуну подршку.

"Како бисмо прихватили услове на какве се још ни ЕУ није одлучила да нам постави", упитао је Николић и сам решио ту дилему тврдњом да се нико у Србији не би усудио да то учини.

Ми ћемо у сваком случају инсистирати да се дијалог настави, рекао је Николић објаснивши такав став чињеницом да је Србија многе своје надлежности пренела администрацији у Приштини и неће сигурно да остави своје сународнике на милост и немилост тој самопроглашеној држави.

"Србија ће инсистирати код свих релевантних чинилаца, а пре свега код Брисела да утичу на Албанце да се уздрже од таквих захтева. У противном мораћемо да повлачимо неке друге потезе", закључио је председник Николић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).