Poseta predsednika Republike Slovenije

Vesti

14.05.2021. - 12:26

Poseta predsednika Republike Slovenije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, ali i o važnim regionalnim procesima, kao i Samitu Brdo - Brioni, koji će se održati u ponedeljak.

Poseta predsednika Republike Slovenije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je rekao da je na sastanku sa predsednikom Pahorom potvrđen visok nivo bilateralnih odnosa i istakao da je i slovenačkom kolegi preneo pozicije Srbije po pitanju Kosova i Metohije, te stav da se to pitanje mora rešiti kompromisom, kroz dijalog, jer zamrznuti konflikt nikada nije dobro rešenje, što se i danas veoma dobro vidi na primerima eskalacije takvih konflikata. 
 
"Verujem da je naša pozicija zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava, na čvrstim pravnim temeljima. Naša pozicija nije laka, jasno je da po pitanju Kosova i Metohije imamo drugačije stavove", naveo je predsednik Vučić i ponovio da Srbija želi da nastavi dijalog sa Prištinom pod okriljem EU.  On je naglasio da je za Srbiju uvek važna uloga Slovenije u regionu Zapadnog Balkana. 
 
Poseta predsednika Republike Slovenije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Slovenija od jula predsedava EU i za nas je važna podrška Slovenije na našem EU putu. Za nas je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti. Srbija ima ne samo dobar, već u evropskim okrivima odličan ekonomski napredak, visoku stopu rasta i od presudnog je značaja da se posvetimo ekonomskim i reformama u oblasti vladavine prava. Verujem da sa našim partnerima iz regiona možemo da postignemo bolje rezultate. Imamo dobre razgovore i dobar dijalog o položaju Srba u Sloveniji i Slovenaca u Srbiji“, istakao je predsednik Vučić i dodao da se očekuje održavanje 6. sednice Vlada Srbije i Slovenije. On je poručio da se Srbija nalazi na evropskom putu i snažno podržava sve druge na tom putu, te da nema ništa protiv celovitog pristupa u procesu proširenja Unije. 
 
"Smatramo da je važno da brinemo svi zajedno o celom regionu jer živimo zajedno, jedni pored drugih. Nemamo ništa protiv celovitog pristupa. Naravno, uvek ćete imati pristup na osnovu napretka, ali nemamo ništa protiv da postoji značajniji geopolitički pristup prema Zapadnom Balkanu", rekao je predsednik Vučić. 
 
Poseta predsednika Republike Slovenije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor izjasnio se za geopolitički pristup EU u procesu proširenja i brzi prijem Zapadnog Balkana, jer samo to, kako je rekao, može osigurati mir, bezbednost i stabilnost. On je naveo da aktuelno postoje dve vrste zabrinjavajućeg umora - na jednoj strani umor od proširenja u EU, a na drugoj, u mnogim zemljama Zapadnog Balkana, umor u sprovođenju reformi i pad poverenja u evropsku perspektivu. 
 
"To nije ni u interesu EU ni građana na Zapadnom Balkanu. Sa svežom strategijom, koja bi istakla geopolitički pristup proširenja, želimo da upozorimo Brisel da samo brzim ulaskom svih zemalja regiona može da se zadrže mir, bezbednost i stabilnost", istakao je slovenački predsednik Pahor i dodao da smatra kako bi bilo jednostavnije da se svi zaostali problemi reše nakon ulaska u EU. On je rekao da bi neka pitanja, koja su osetljiva, bilateralna, mogla lakše da se reše ili bi postala nebitna zajedničkim pristupanjem Uniji te je izrazio nadu da će Brisel razumeti poruku Slovenije. 
 
"Ako pogledate kartu Evrope, vidite da je Zapadni Balkan okružen zemljama EU. Ako pogledate apsorpcijsku sposobnost, radi se samo o oko 10 miliona ljudi, što nije veliki izazov i problem za EU", naglasio je predsednik Republike Slovenije. 
 
Beograd,
14. maj 2021. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).