Посета председника Републике Словеније

Вести

14.05.2021. - 12:26

Посета председника Републике Словеније

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Републике Словеније Борутом Пахором, са којим је разговарао о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, али и о важним регионалним процесима, као и Самиту Брдо - Бриони, који ће се одржати у понедељак.

Посета председника Републике Словеније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао да је на састанку са председником Пахором потврђен висок ниво билатералних односа и истакао да је и словеначком колеги пренео позиције Србије по питању Косова и Метохије, те став да се то питање мора решити компромисом, кроз дијалог, јер замрзнути конфликт никада није добро решење, што се и данас веома добро види на примерима ескалације таквих конфликата. 
 
"Верујем да је наша позиција заснована на поштовању принципа међународног права, на чврстим правним темељима. Наша позиција није лака, јасно је да по питању Косова и Метохије имамо другачије ставове", навео је председник Вучић и поновио да Србија жели да настави дијалог са Приштином под окриљем ЕУ.  Он је нагласио да је за Србију увек важна улога Словеније у региону Западног Балкана. 
 
Посета председника Републике Словеније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Словенија од јула председава ЕУ и за нас је важна подршка Словеније на нашем ЕУ путу. За нас је од кључног значаја очување мира и стабилности. Србија има не само добар, већ у европским окривима одличан економски напредак, високу стопу раста и од пресудног је значаја да се посветимо економским и реформама у области владавине права. Верујем да са нашим партнерима из региона можемо да постигнемо боље резултате. Имамо добре разговоре и добар дијалог о положају Срба у Словенији и Словенаца у Србији“, истакао је председник Вучић и додао да се очекује одржавање 6. седнице Влада Србије и Словеније. Он је поручио да се Србија налази на европском путу и снажно подржава све друге на том путу, те да нема ништа против целовитог приступа у процесу проширења Уније. 
 
"Сматрамо да је важно да бринемо сви заједно о целом региону јер живимо заједно, једни поред других. Немамо ништа против целовитог приступа. Наравно, увек ћете имати приступ на основу напретка, али немамо ништа против да постоји значајнији геополитички приступ према Западном Балкану", рекао је председник Вучић. 
 
Посета председника Републике Словеније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Републике Словеније Борут Пахор изјаснио се за геополитички приступ ЕУ у процесу проширења и брзи пријем Западног Балкана, јер само то, како је рекао, може осигурати мир, безбедност и стабилност. Он је навео да актуелно постоје две врсте забрињавајућег умора - на једној страни умор од проширења у ЕУ, а на другој, у многим земљама Западног Балкана, умор у спровођењу реформи и пад поверења у европску перспективу. 
 
"То није ни у интересу ЕУ ни грађана на Западном Балкану. Са свежом стратегијом, која би истакла геополитички приступ проширења, желимо да упозоримо Брисел да само брзим уласком свих земаља региона може да се задрже мир, безбедност и стабилност", истакао је словеначки председник Пахор и додао да сматра како би било једноставније да се сви заостали проблеми реше након уласка у ЕУ. Он је рекао да би нека питања, која су осетљива, билатерална, могла лакше да се реше или би постала небитна заједничким приступањем Унији те је изразио наду да ће Брисел разумети поруку Словеније. 
 
"Ако погледате карту Европе, видите да је Западни Балкан окружен земљама ЕУ. Ако погледате апсорпцијску способност, ради се само о око 10 милиона људи, што није велики изазов и проблем за ЕУ", нагласио је председник Републике Словеније. 
 
Београд,
14. мај 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).