Poseta Republici Francuskoj

Vesti

10.11.2023. - 20:43

Poseta Republici Francuskoj

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti Republici Francuskoj, gde je danas učestvovao na šestom Pariskom forumu o miru.

Poseta Republici Francuskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je istakao da je na marginama Pariskog mirovnog foruma imao dug razgovor sa predsednikom Vlade Kraljevine Belgije Aleksandrom de Kroom, sa kojim je razgovarao  o jačanju bilateralnih odnosa dveju zemalja, kao i o ubrzanju procesa evrointegracija Srbije
 
"Od 1. januara Belgija postaje predsedavajuća Evropske unije. Imali smo dug razgovor, neočekivano dug. Razgovarali smo i o izveštaju Evropske komisije, konstatovali napredak Srbije u skoro svim oblastima. Nigde nije bilo nazadovanja", rekao je predsednik Vučić novinarima u Parizu, dodajući da su razgovarali i o Kosovu i Metohiji i svemu što se zbiva u južnoj srpskoj pokrajini, ali i svemu što je pred nama. 
 
Poseta Republici Francuskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, o dolasku belgijskih kompanija u Srbiju, njihovom poslovanju, daljem investiranju. Belgija je iz mnogo razloga važna za Srbiju i razgovarali smo o svim regionalnim pitanjima i o mnogim drugim važnim stvarima", istakao je predsednik i dodao da sa Belgijom imamo već blizu milijardu evra trgovinske razmene, tačnije 936 miliona evra, što je, kako je rekao, istorijski maksimum. 
 
Poseta Republici Francuskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je naveo da je na Pariskom mirovnom forumu pokrenuta veoma važna tema da se pojedinim zemljama dozvole i nešto više stope deficita ako imaju dovoljno deviznih rezervi, kako bi se obezbedio brži rast, naglasivši da bi to bilo veoma važno i za Srbiju, jer bi to dovelo do mnogo bržeg rasta i ubrzanijeg stvaranja uslova za neuporedivo viši životni standard. On je dodao da Srbija ima 24 milijarde evra deviznih rezervi., što ojačava našu valutu i ekonomiju, ali i već dugo stabilan kurs dinara. 
 
Predsednik je objasnio da je to jedna od dve važne stvari koje su pokrenute danas u Parizu, kada je reč o ekonomiji, istakavši da se druga tema tiče omogućavanja povoljnijih finansijskih instrumenata za zemlje u razvoju. 
 
Poseta Republici Francuskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Kad afričkim zemljama kažu da će morati da odustanu od dela eksploatacije svojih gasnih i naftnih resursa zbog klimatskih promena i svega drugog, sad se postavilo pitanje oko novca – kako će da dobiju taj novac. Važno je to što je rekla i direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva, ali i šta su predstavnici azijskih finansijskih institucija govorili, a to je da će morati da se obezbede finansijski instrumenti koji neće više da budu do 15 godina, već i do 30 i 40 godina", rekao je predsednik Vučić i poručio da će, kada se otvori ta priča, to biti posebno važno za zemlje u razvoju. 
 
Poseta Republici Francuskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik je naveo da su svi mogli da primete da je glavni fokus na Forumu bio na izraelsko-palestinskom sukobu i da je konferencija o Gazi bila posećenija čak i od "velikog mirovnog foruma" i naglasio da velika bitka za novu podelu sveta tek predstoji. 
 
"I zato su ovakvi susreti uvek važni i uvek je dobro da ste na njima da saznate, da vidite, da postavite svoju zemlju na pravo mesto, da je pozicionirate dobro, da razgovarate sa svima, da steknete poštovanje i da uvek naučite nešto novo", objasnio je predsednik. 
 
Poseta Republici Francuskoj

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je najavio da će večeras razgovarati sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom. 
 
"Očekujem dobar, sadržajan, važan razgovor za Srbiju. Ne zaboravite da smo mi u Granadi dugo razgovarali i ja to neću zaboraviti predsedniku Makronu. U jednom teškom trenutku za Srbiju, kada smo bili pritisnuti sa svih strana, predsednik Makron je izdvojio sat vremena da razgovara sa nama. To je bilo neposredno posle Banjske, kada se očekivala salva napada. Mislim da Srbija mora to da poštuje i da takav odnos pokaže prema francuskom predsedniku", poručio je predsednik Vučić. 
 
Pariz, 
10. novembar 2023. godine 
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).