Посета Републици Француској

Вести

10.11.2023. - 20:43

Посета Републици Француској

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у посети Републици Француској, где је данас учествовао на шестом Париском форуму о миру.

Посета Републици Француској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је истакао да је на маргинама Париског мировног форума имао дуг разговор са председником Владе Краљевине Белгије Александром де Кроом, са којим је разговарао  о јачању билатералних односа двеју земаља, као и о убрзању процеса евроинтеграција Србије
 
"Од 1. јануара Белгија постаје председавајућа Европске уније. Имали смо дуг разговор, неочекивано дуг. Разговарали смо и о извештају Европске комисије, констатовали напредак Србије у скоро свим областима. Нигде није било назадовања", рекао је председник Вучић новинарима у Паризу, додајући да су разговарали и о Косову и Метохији и свему што се збива у јужној српској покрајини, али и свему што је пред нама. 
 
Посета Републици Француској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Разговарали смо о билатералним односима, о доласку белгијских компанија у Србију, њиховом пословању, даљем инвестирању. Белгија је из много разлога важна за Србију и разговарали смо о свим регионалним питањима и о многим другим важним стварима", истакао је председник и додао да са Белгијом имамо већ близу милијарду евра трговинске размене, тачније 936 милиона евра, што је, како је рекао, историјски максимум. 
 
Посета Републици Француској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је навео да је на Париском мировном форуму покренута веома важна тема да се појединим земљама дозволе и нешто више стопе дефицита ако имају довољно девизних резерви, како би се обезбедио бржи раст, нагласивши да би то било веома важно и за Србију, јер би то довело до много бржег раста и убрзанијег стварања услова за неупоредиво виши животни стандард. Он је додао да Србија има 24 милијарде евра девизних резерви., што ојачава нашу валуту и економију, али и већ дуго стабилан курс динара. 
 
Председник је објаснио да је то једна од две важне ствари које су покренуте данас у Паризу, када је реч о економији, истакавши да се друга тема тиче омогућавања повољнијих финансијских инструмената за земље у развоју. 
 
Посета Републици Француској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Кад афричким земљама кажу да ће морати да одустану од дела експлоатације својих гасних и нафтних ресурса због климатских промена и свега другог, сад се поставило питање око новца – како ће да добију тај новац. Важно је то што је рекла и директорка ММФ-а Кристалина Георгијева, али и шта су представници азијских финансијских институција говорили, а то је да ће морати да се обезбеде финансијски инструменти који неће више да буду до 15 година, већ и до 30 и 40 година", рекао је председник Вучић и поручио да ће, када се отвори та прича, то бити посебно важно за земље у развоју. 
 
Посета Републици Француској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник је навео да су сви могли да примете да је главни фокус на Форуму био на израелско-палестинском сукобу и да је конференција о Гази била посећенија чак и од "великог мировног форума" и нагласио да велика битка за нову поделу света тек предстоји. 
 
"И зато су овакви сусрети увек важни и увек је добро да сте на њима да сазнате, да видите, да поставите своју земљу на право место, да је позиционирате добро, да разговарате са свима, да стекнете поштовање и да увек научите нешто ново", објаснио је председник. 
 
Посета Републици Француској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је најавио да ће вечерас разговарати са председником Републике Француске Емануелом Макроном. 
 
"Очекујем добар, садржајан, важан разговор за Србију. Не заборавите да смо ми у Гранади дуго разговарали и ја то нећу заборавити председнику Макрону. У једном тешком тренутку за Србију, када смо били притиснути са свих страна, председник Макрон је издвојио сат времена да разговара са нама. То је било непосредно после Бањске, када се очекивала салва напада. Мислим да Србија мора то да поштује и да такав однос покаже према француском председнику", поручио је председник Вучић. 
 
Париз, 
10. новембар 2023. године 
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).