Poseta Sjedinjenim Američkim Državama

Vesti

20.09.2023. - 21:50

Poseta Sjedinjenim Američkim Državama

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Poseta Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je poručio je da će u svom obraćanju učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine UN snažno štititi poziciju Srbije i da će principi međunarodnog javnog prava i Kosovo i Metohija biti glavne teme govora koji će održati, izrazivši uverenje da će građani naše zemlje biti ponosni na svoje rukovodstvo. On je izjavio i da je u Njujorku imao mnogo sastanaka sa gotovo svim evropskim liderima, uključujući i nemačkog kancelara Olafa Šolca, kao i predsednika Evrposkog saveta Šarla Mišela. Predsednik je preneo da je imao važan sastanak sa predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, sa kojim je razmotrio regionalna pitanja i njegovu skoru posetu Srbiji. 
 
Poseta Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Predsedništvo Srbije

 
„Očekuje nas još mnogo važnih bilateralnih sastanaka sa svima koji u budućnosti mogu da utiču, kako na politička, tako i na ekonomska pitanja, uključujući i situaciju na Kosovu i Metohiji. Svako zasedanje Generalne skupštine UN predstavlja priliku koju morate da iskoristite kako biste za svoju zemlju uradili posao koji bi inače zahtevao više meseci“, rekao je predsednik Vučić i istakao da se iz izlaganja na Generalnoj skupštini moglo videti i osetiti da postoje potpuno različita viđenja sveta, a da su na sednici Saveta bezbednosti UN najagresivniji po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Ukrajine bili oni koji su najagresivnije rušili teritorijalni integritet Srbije. 
 
Poseta Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Mi ćemo da se borimo da štitimo svoju zemlju, jer mi drugu zemlju nemamo. Kosovo i Metohija je po Povelji UN i Rezoluciji UN 1244 deo Republike Srbije. Mi toga nećemo da se odreknemo i neće biti predaje i bilo kakve  kapitaluacije kao u nekim drugim delovima sveta ili devedesetih godina što smo mogli da vidimo“, istakao je predsednik, dodajući da Srbija može da se osloni samo na sebe i da će ostati vojno neutralna. 
 
Poseta Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Tanjug / Zoran Colić

 
„Pozicija Srbije, iako je mala zemlja, ostaje neutralna i nastavljaju se razgovori sa svima i saradnja sa svima - Rusima, Amerikancima, sa kineskim prijateljima. Sa svima. Ne možemo da računamo ni na koga osim na sebe i zato nam je potrebna što snažnija vojska, jača srpska ekonomija i EXPO, ali i neko ko će objektivno da sagledava stvari, a mislim da to radim, a ne navijači za jednu ili drugu stranu", zaključio je predsednik. On je rekao da situacija u južnoj srpskoj pokrajini polako izmiče kontroli i da će tražiti sednicu Saveta bezbednosti UN o tom pitanju. 
 
Poseta Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
„Trideset godina srpski narod trpi najgore licemerje, pritiske i napade, samo zato što je želeo da sačuva svoju zemlju i ognjišta svojih pradedova. U tih trideset godina uzimali su nam sve, od ljudi, do teritorije. I za sve to što su nam činili, uvek su krivili nas. Danas je situacija za našu zemlju jednako teška kao što je bila i pre petnaest ili dvadeset godina. Ipak, po prvi put, i ovde u UN sve snažnije duvaju vetrovi slobode. Mi, Srbi i građani Srbije, vazduh slobode udišemo punim plućima i čuvaćemo svoju zemlju“, istakao je predsednik Vučić. 
 
Obraćanje predsednika Vučića učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Nakon obraćanja učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija , predsednik Vučić izjavio je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja sme da kaže istinu. 
 
"Naše je bilo da kažemo šta je istina, da to ostane zapisano u istoriji, da to bude na ponos našem narodu - da smo jedna od retkih zemalja i jedan od retkih naroda koji je smeo da govori istinu i da kaže kako stvari stvarno stoje. Da li će to da doprinese bilo čemu - neće, ali će svakako da, u jednom smislu, osnaži poziciju Republike Srbije, a to je da znaju da znamo i da odlično razumeju da mi razumemo i da ne pokušavaju, misleći da ne shvatamo ili da ne razumemo o čemu se radi, da dobiju nešto što nije moguće", rekao je predsednik novinarima u Njujorku, istakavši da je ponosan na to što Srbija ima samostalnu politiku. On je naglasio da se svetom širi bauk slobode i nezavisnosti, te da je to moglo da se čuje tokom govora nekih lidera pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. 
 
Obraćanje predsednika Vučića učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik se sastao sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, istakavši u razgovoru da su Povelja UN i principi međunarodnog javnog prava jedina snaga slobodnog sveta. 
 
"Imali smo dobar sastanak, generalni sekretar Antonio Gutereš izuzetno poštuje Srbiju i razume poziciju Srbije. Mi smo mu zahvalni što je uvek pokazivao poštovanje prema našoj zemlji i što ističe njenu važnost na Balkanu i u Evropi i poštovanje principa na kojima počivaju UN", rekao je predsednik i naglasio da će Srbija podržavati sve važne reformske procese same organizacije UN, uključujući i inicijative generalnog sekretara Gutereša. On je dodao i da je u Njujorku imao nezvanične susrete sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država kojima je, kako kaže, iskazao svoju ogromnu zabrinutost zbog mogućih budućih događaja na Kosovu i Metohiji. 
 
Poseta Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Pretposlednjeg dana posete, predsednik Vučić sastao se sa potpredsednikom Narodne Republike Kine Hanom Džengom, sa kojim je razmotrio čitav niz pitanja, od trenutne geografske situacije i zajedničkih napora na očuvanju mira, do nastavka jačanja prijateljskih i partnerskih odnosa dveju zemalja i dva naroda.  
 
Poseta Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Potpredsednika Dženga sam upoznao sa sve težom situacijom za srpski narod na Kosovu i Metohiji i zatražio kinesku podršku u borbi za istinu i poštovanje međunarodnog prava. Rzgovarali smo i o našoj predstojećoj poseti NR Kini, sredinom oktobra, kada očekujemo potpisivanje Ugovora o slobodnoj trgovini, što će značajno unaprediti naše ukupne bilateralne odnose", preneo je predsednik Vučić. 
 
Predsednik Vučić imao je u Njujorku i veoma važan sastanak sa predsednikom Republike Koreje Jun Sok-jolom, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti digitalne tehnologije i poljoprivrede, kao i o potencijalnim investicijama korejskih kompanija u Srbiju. 
 
Poseta Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Za mene je od ogromnog značaja to što je ovo naš drugi susret. Imali smo bilateralni sastanak u Davosu. Koreja je četvrta azijska ekonomija, deseta ekonomija sveta, dakle jedna od najvećih ekonomskih sila. Oni su, u stvari, podigli centralnu Evropu, i Slovačku, i Mađarsku, i Poljsku, i Češku, a posebno su Slovačka i Mađarska dobile ogroman deo investicija iz Koreje", rekao je predsednik. 
 
Na kraju posete Njujorku, predsednik Vučić se sastao i sa potpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovićem, zaduženim za zelenu agendu, međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje, sa kojim je razgovarao o ubrzanom pridruživanju Srbije Evropskoj uniji u oblasti upravljanja sirovinama, energetike, rudarstva, kao i razvoju novih tehnologija, neophodnih za dalji održivi rast i zaštitu prirodne sredine. 
 
Poseta Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
U prisustvu predsednika Vučića, potpisano je i Pismo o namerama između Republike Srbije i Evropske unije.
 
 
Njujork,
22.  septembar 2023. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).