Посета Сједињеним Америчким Државама

Вести

20.09.2023. - 21:50

Посета Сједињеним Америчким Државама

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у Сједињеним Америчким Државама, где учествује на 78. заседању Генералне скупштине Уједињених нација.

Посета Сједињеним Америчким Државама

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић je поручио је да ће у свом обраћању учесницима 78. заседања Генералне скупштине УН снажно штитити позицију Србије и да ће принципи међународног јавног права и Kосово и Метохија бити главне теме говора који ће одржати, изразивши уверење да ће грађани наше земље бити поносни на своје руководство. Он је изјавио и да је у Њујорку имао много састанака са готово свим европским лидерима, укључујући и немачког канцелара Олафа Шолца, као и председника Еврпоског савета Шарла Мишела. Председник је пренео да је имао важан састанак са председником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, са којим је размотрио регионална питања и његову скору посету Србији. 
 
Посета Сједињеним Америчким Државама

Фото: Председништво Србије

 
„Очекује нас још много важних билатералних састанака са свима који у будућности могу да утичу, како на политичка, тако и на економска питања, укључујући и ситуацију на Kосову и Метохији. Свако заседање Генералне скупштине УН представља прилику коју морате да искористите како бисте за своју земљу урадили посао који би иначе захтевао више месеци“, рекао је председник Вучић и истакао да се из излагања на Генералној скупштини могло видети и осетити да постоје потпуно различита виђења света, а да су на седници Савета безбедности УН најагресивнији по питању заштите територијалног интегритета Украјине били они који су најагресивније рушили територијални интегритет Србије. 
 
Посета Сједињеним Америчким Државама

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Ми ћемо да се боримо да штитимо своју земљу, јер ми другу земљу немамо. Kосово и Метохија је по Повељи УН и Резолуцији УН 1244 део Републике Србије. Ми тога нећемо да се одрекнемо и неће бити предаје и било какве  капиталуације као у неким другим деловима света или деведесетих година што смо могли да видимо“, истакао је председник, додајући да Србија може да се ослони само на себе и да ће остати војно неутрална. 
 
Посета Сједињеним Америчким Државама

Фото: Танјуг / Зоран Цолић

 
„Позиција Србије, иако је мала земља, остаје неутрална и настављају се разговори са свима и сарадња са свима - Русима, Американцима, са кинеским пријатељима. Са свима. Не можемо да рачунамо ни на кога осим на себе и зато нам је потребна што снажнија војска, јача српска економија и ЕXPO, али и неко ко ће објективно да сагледава ствари, а мислим да то радим, а не навијачи за једну или другу страну", закључио је председник. Он је рекао да ситуација у јужној српској покрајини полако измиче контроли и да ће тражити седницу Савета безбедности УН о том питању. 
 
Посета Сједињеним Америчким Државама

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Тридесет година српски народ трпи најгоре лицемерје, притиске и нападе, само зато што је желео да сачува своју земљу и огњишта својих прадедова. У тих тридесет година узимали су нам све, од људи, до територије. И за све то што су нам чинили, увек су кривили нас. Данас је ситуација за нашу земљу једнако тешка као што је била и пре петнаест или двадесет година. Ипак, по први пут, и овде у УН све снажније дувају ветрови слободе. Ми, Срби и грађани Србије, ваздух слободе удишемо пуним плућима и чуваћемо своју земљу“, истакао је председник Вучић. 
 
Обраћање председника Вучића учесницима 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Након обраћања учесницима 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација , председник Вучић изјавио је да је Србија једна од ретких земаља која сме да каже истину. 
 
"Наше је било да кажемо шта је истина, да то остане записано у историји, да то буде на понос нашем народу - да смо једна од ретких земаља и један од ретких народа који је смео да говори истину и да каже како ствари стварно стоје. Да ли ће то да допринесе било чему - неће, али ће свакако да, у једном смислу, оснажи позицију Републике Србије, а то је да знају да знамо и да одлично разумеју да ми разумемо и да не покушавају, мислећи да не схватамо или да не разумемо о чему се ради, да добију нешто што није могуће", рекао је председник новинарима у Њујорку, истакавши да је поносан на то што Србија има самосталну политику. Он је нагласио да се светом шири баук слободе и независности, те да је то могло да се чује током говора неких лидера пред Генералном скупштином Уједињених нација. 
 
Обраћање председника Вучића учесницима 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник се састао са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, истакавши у разговору да су Повеља УН и принципи међународног јавног права једина снага слободног света. 
 
"Имали смо добар састанак, генерални секретар Антонио Гутереш изузетно поштује Србију и разуме позицију Србије. Ми смо му захвални што је увек показивао поштовање према нашој земљи и што истиче њену важност на Балкану и у Европи и поштовање принципа на којима почивају УН", рекао је председник и нагласио да ће Србија подржавати све важне реформске процесе саме организације УН, укључујући и иницијативе генералног секретара Гутереша. Он је додао и да је у Њујорку имао незваничне сусрете са представницима Сједињених Америчких Држава којима је, како каже, исказао своју огромну забринутост због могућих будућих догађаја на Косову и Метохији. 
 
Посета Сједињеним Америчким Државама

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Претпоследњег дана посете, председник Вучић састао се са потпредседником Народне Републике Кине Ханом Џенгом, са којим је размотрио читав низ питања, од тренутне географске ситуације и заједничких напора на очувању мира, до наставка јачања пријатељских и партнерских односа двеју земаља и два народа.  
 
Посета Сједињеним Америчким Државама

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Потпредседника Џенга сам упознао са све тежом ситуацијом за српски народ на Косову и Метохији и затражио кинеску подршку у борби за истину и поштовање међународног права. Рзговарали смо и о нашој предстојећој посети НР Кини, средином октобра, када очекујемо потписивање Уговора о слободној трговини, што ће значајно унапредити наше укупне билатералне односе", пренео је председник Вучић. 
 
Председник Вучић имао је у Њујорку и веома важан састанак са председником Републике Кореје Јун Сок-јолом, са којим је разговарао о сарадњи у области дигиталне технологије и пољопривреде, као и о потенцијалним инвестицијама корејских компанија у Србију. 
 
Посета Сједињеним Америчким Државама

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"За мене је од огромног значаја то што је ово наш други сусрет. Имали смо билатерални састанак у Давосу. Кореја је четврта азијска економија, десета економија света, дакле једна од највећих економских сила. Они су, у ствари, подигли централну Европу, и Словачку, и Мађарску, и Пољску, и Чешку, а посебно су Словачка и Мађарска добиле огроман део инвестиција из Кореје", рекао је председник. 
 
На крају посете Њујорку, председник Вучић се састао и са потпредседником Европске комисије Марошем Шефчовићем, задуженим за зелену агенду, међуинституционалне односе и стратешко предвиђање, са којим је разговарао о убрзаном придруживању Србије Европској унији у области управљања сировинама, енергетике, рударства, као и развоју нових технологија, неопходних за даљи одрживи раст и заштиту природне средине. 
 
Посета Сједињеним Америчким Државама

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
У присуству председника Вучића, потписано је и Писмо о намерама између Републике Србије и Европске уније.
 
 
Њујорк,
22.  септембар 2023. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).