Potpisana kreditna linija za izgradnju vetroparka u Čibuku

Vesti

16.10.2017. - 17:57

Potpisana kreditna linija za izgradnju vetroparka u Čibuku

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas potpisivanju kreditne linije za izgradnju vetroparka u Čibuku, površine 37 kvadratnih kilometara.

Vetropark snage 158 MW (megavata), koji će se sastojati od 57 turbina i proizvoditi do 457 GWh (gigavat-časova) električne energije godišnje, čiji završetak se planira do kraja 2018. godine, biće najveći komercijalni projekat u oblasti energije vetra u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.
Na ovaj način 113.000 domaćinstava će dobiti električnu energiju iz obnovljivih izvora, čime će emisija ugljen dioksida biti smanjena za više od 370 hiljada tona godišnje. Vetropark Čibuk 1 doprineće otvaranju 400 radnih mesta tokom izgradnje, kao i izgradnji 50 km novih puteva.
Kreditna linija potpisana je između kompanije Vetroelektrane Balkana D.O.O Beograd, Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

VIDEO MATERIJAL POTPISIVANjA I IZJAVU MINISTRA ALEKSANDRA ANTIĆA MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,
16. oktobar 2017.

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).