tan2017-10-24_92916178_4.jpg

Vesti

24.10.2017. - 10:26

Predaja akreditiva ambasadora Republike Angole

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivno pismo ambasadora Republike Angole Emilija Žozea de Karvalja Gere i poželeo mu dobrodošlicu i uspeh u radu.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da, kroz saradnju sa ambasadorom Gerom, doprinosi unapređenju odnosa dveju zemalja, zasnovanih na prijateljstvu iz vremena nekadašnje Jugoslavije. On je podsetio da, u čast tog prijateljstva, jedna ulica u Beogradu nosi ime Agostina Neta, prvog predsednika nezavisne Angole.

Predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju značajno da neguje i razvija dobre odnose sa svim zemljama sveta i da angolski ambasador može da računa na punu podršku i pomoć svih ovdašnjih institucija za inicijative i ideje koje mogu da doprinesu da odnosi dveju zemalja budu sadržajniji. On je naglasio da je Srbija među spoljnopolitičke prioritete uvrstila i jačanje saradnje sa Komisijom Afričke unije.

Predsednik Vučić je zamolio ambasadora Geru da rukovodstvu Angole prenese zahvalnost za razumevanje i snažnu podršku za politiku Srbije kad je reč o statusu Kosova i Metohije i na isti način će podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Angole, čiji slobodarski duh cenimo.

Ambasador Gera je predsednika Vučića upoznao sa situacijom u svojoj zemlji posle nedavno održanih izbora, kao i sa situacijom u okruženju i mogućem uticaju kriznih žarišta na situaciju u Angoli. On je rekao da je jedan od prioriteta njegove diplomatske misije u Srbiji da poveća ekonomsku saradnju dveju zemalja i zainteresuje srpske investitore za ulaganja u Angoli.

Predsednik Srbije je podsetio da je, kao ministar odbrane, posetio Angolu 2013. godine i da se tada uverio da ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti za saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede, mašinogradnje i građevinarstva, kao i za vojno-tehničku saradnju.

Dvojica sagovornika su se saglasili da bi češća razmena zvaničnih poseta doprinela i približavanju naroda Srbije i Angole.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,
24. oktobar 2017. godine

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).