24.10.2017

Предаја акредитива амбасадора Републике Анголе

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивно писмо амбасадора Републике Анголе Емилија Жозеа де Карваља Гере и пожелео му добродошлицу и успех у раду.

Фото Тањуг Драган Кујунџић

Председник Вучић је изразио задовољство што ће имати прилику да, кроз сарадњу са амбасадором Гером, доприноси унапређењу односа двеју земаља, заснованих на пријатељству из времена некадашње Југославије. Он је подсетио да, у част тог пријатељства, једна улица у Београду носи име Агостина Нета, првог председника независне Анголе.

Председник Вучић је истакао да је за Србију значајно да негује и развија добре односе са свим земљама света и да анголски амбасадор може да рачуна на пуну подршку и помоћ свих овдашњих институција за иницијативе и идеје које могу да допринесу да односи двеју земаља буду садржајнији. Он је нагласио да је Србија међу спољнополитичке приоритете уврстила и јачање сарадње са Комисијом Афричке уније.

Председник Вучић је замолио амбасадора Геру да руководству Анголе пренесе захвалност за разумевање и снажну подршку за политику Србије кад је реч о статусу Косова и Метохије и на исти начин ће подржавати територијални интегритет и суверенитет Анголе, чији слободарски дух ценимо.

Амбасадор Гера је председника Вучића упознао са ситуацијом у својој земљи после недавно одржаних избора, као и са ситуацијом у окружењу и могућем утицају кризних жаришта на ситуацију у Анголи. Он је рекао да је један од приоритета његове дипломатске мисије у Србији да повећа економску сарадњу двеју земаља и заинтересује српске инвеститоре за улагања у Анголи.

Председник Србије је подсетио да је, као министар одбране, посетио Анголу 2013. године и да се тада уверио да има много неискоришћених могућности за сарадњу, посебно у области пољопривреде, машиноградње и грађевинарства, као и за војно-техничку сарадњу.

Двојица саговорника су се сагласили да би чешћа размена званичних посета допринела и приближавању народа Србије и Анголе.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
24. октобар 2017. године