tan2016-8-24_12659822_1.jpg

Vesti

24.08.2016. - 16:27

Predsednik Nazarbajev: Podržaćemo saradnju sa Srbijom u okviru EAEC

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev izjavio je danas da razgovore koje je danas imao sa srpskim zvaničnicima pokazauju opštu težnju za širenje saradnje između dveju zemalja, te da će njegova zemlja podržati saradnju sa Srbijom u okviru Evroazijske ekonomske unije.

"Razmotrili smo mogućnost zajedničke saradnje u okviru Evroazijske ekonomske unije. Znamo da Srbija želi da formira zonu slobodne trgovine, a Kazahstan će kao član tog saveza odnosno unije to podržati", rekao je on novinarima u Beogradu posle sastanka sa predsednikom Nikolićem.

On je podsetio da su u maju u Astaniji lideri zemalja Azijske ekonomske unije doneli odluku o početku pregovora unifikaciji trgovinskog režima između Srbije i Evroazijske ekonomske unije kako bi se formirala zone slobodne trgovine.

Predsednik Nazarbajev je rekao da su se dve strane dogovorile o tesnoj saradnji u okviru aktivnosti Kazahstana kao nestalnog člana SB UN za period 2017 - 2018. i da je to srpska strana aktivno podržala.

"I mi smo im iskreno zahvalni", rekao je predsednik Nazarbajev, koji je juče doputovao u prvu posetu Beogradu.

Rekavši da će u junu sledeće godine biti otvarena izložba EXPO 2017. na temu nove energetike, predsednik Nazarbajev je pozvao srpsku stranu da otvori svoje paviljone i predstavi svoja dositgnuća.

Predsednika Nikolića pozvao je da bude počasni gost i poseti tu zemlju.

Predsednik Nazarbajev je istakao da je zahvalan na otkrivanju spomenika kazaškom pesniku i folosofu Zambbilu Žambajevu.

"To jača naše prijateljstvo. Naveo bih i srpsku izreku u vezi sa našim prijateljstvom: Ništa zemlju ne čini tako prostranom kao prijatelj u daljini, oni stvaraju geografske širine i geografske dužine", rekao je on.

Ukazujući da se Kazahstan nalazimo u stadijumu uspostavljanja velikog Puta svile i da učestvuje u stvaranju infrastrukturnih projekata, nazarbajev je pozvao srpske kompanije da uzmu učešće u tome.

U Kazahstanu, kako je rekao, posluje 15 zajedničkih preduzeća sa učešćem srpskog kapitala u oblasti građevine i trgovine, rekao je on i dodao da su danas definisani prioritetni pravce naše saradnje, a to su industrija, građevina, poljoprivreda, saobraćaj, traznit, medicina, turizam.

"Sporazumi o saradnji koji smo danas potpisali predstavljaju početak saradnje u pravnoj sferi u cilju olalkšanog uspostavljanja direktnih kontakata među našim naoridma Na snazi je bezvizni režim, a danas je glavni cilj pregovora bilo aktiviranje trgovinskeo - ekonomske saradnje", rekao je predsednik Nazarbajev.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).