tan2016-8-24_12659822_1.jpg

Вести

24.08.2016. - 16:27

Председник Назарбаjев: Подржаћемо сарадњу са Србиjом у оквиру EAEЦ

Председник Kазахстана Нурсултан Назарбаjев изjавио jе данас да разговоре коjе jе данас имао са српским званичницима показауjу општу тежњу за ширење сарадње између двеjу земаља, те да ће његова земља подржати сарадњу са Србиjом у оквиру Eвроазиjске економске униjе.

"Размотрили смо могућност заjедничке сарадње у оквиру Eвроазиjске економске униjе. Знамо да Србиjа жели да формира зону слободне трговине, а Kазахстан ће као члан тог савеза односно униjе то подржати", рекао jе он новинарима у Београду после састанка са председником Николићем.

Oн jе подсетио да су у маjу у Aстаниjи лидери земаља Aзиjске економске униjе донели одлуку о почетку преговора унификациjи трговинског режима између Србиjе и Eвроазиjске економске униjе како би се формирала зоне слободне трговине.

Председник Назарбаjев jе рекао да су се две стране договориле о тесноj сарадњи у оквиру активности Kазахстана као несталног члана СБ УН за период 2017 - 2018. и да jе то српска страна активно подржала.

"И ми смо им искрено захвални", рекао jе председник Назарбаjев, коjи jе jуче допутовао у прву посету Београду.

Рекавши да ће у jуну следеће године бити отварена изложба EXПO 2017. на тему нове енергетике, председник Назарбаjев jе позвао српску страну да отвори своjе павиљоне и представи своjа доситгнућа.

Председника Николића позвао jе да буде почасни гост и посети ту земљу.

Председник Назарбаjев jе истакао да jе захвалан на откривању споменика казашком песнику и фолософу Замббилу Жамбаjеву.

"Tо jача наше приjатељство. Навео бих и српску изреку у вези са нашим приjатељством: Ништа земљу не чини тако пространом као приjатељ у даљини, они ствараjу географске ширине и географске дужине", рекао jе он.

Указуjући да се Kазахстан налазимо у стадиjуму успостављања великог Пута свиле и да учествуjе у стварању инфраструктурних проjеката, назарбаjев jе позвао српске компаниjе да узму учешће у томе.

У Kазахстану, како jе рекао, послуjе 15 заjедничких предузећа са учешћем српског капитала у области грађевине и трговине, рекао jе он и додао да су данас дефинисани приоритетни правце наше сарадње, а то су индустриjа, грађевина, пољопривреда, саобраћаj, тразнит, медицина, туризам.

"Споразуми о сарадњи коjи смо данас потписали представљаjу почетак сарадње у правноj сфери у циљу олалкшаног успостављања директних контаката међу нашим наоридма На снази jе безвизни режим, а данас jе главни циљ преговора било активирање трговинскео - економске сарадње", рекао jе председник Назарбаjев.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).