18041705_b(1).jpg

Vesti

27.04.2013. - 15:43

Predsednik Nikolić i File: Srbiji 25. juna odluka o pregovorima

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i komesar za proširenje EU Štefan File očekuju da će EU do kraja juna doneti pozitivnu odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom, a kad je reč o primeni sporazuma - da u njoj učestvuju svi koji su sporazumom obuhvaćeni.

 

Predsednik Srbije je na zajedničkoj konferenciji za štampu poručio da Srbija mirno očekuje odluku EU o otvaranju pregovora o članstvu.

"Nisam pesimista, verujem da ćemo ove godine sigurno imati pozitivan ishod, ubeđen sam u junu, mada nije prvi put da Srbija nešto očekuje a da joj se ne desi. Mirno, kao ljudi koji su učinili sve što su mogli i čiste savesti čekamo tu odluku u junu", rekao je Nikolić odgovarajući na pitanje Tanjuga.

 

Predsednik Srbije se zahvalio Fileu na predanom trudu i radu u kome se, kako je rekao, osećalo da i EU želi da Srbija otpočne pregovore.

"Bez vaše pomoći Srbija to ne bi mogla da ostvari, a ne biste ni vi bili zadovoljni da Srbija nije ovakva kakva je danas", rekao je Nikolić i dodao da je Srbija konačno veoma blizu ostvarenja svog velikog cilja.

 

File je istakao da nema potrebe spekulisati o tome zašto šefovi diplomatija nisu 22. aprila u Luksemburgu raspravljali o preporuci EK jer je sve jasno predočeno u decembru, odnosno da će odluka biti doneta u junu, što je i dalje pod predsedavanjem Irske.

"Radim u Komisiji više od tri godine i par puta sam čuo izraz istorijska vremena - ali u Luksemburgu sam imao utisak da je to zaista tako. Šefovi diplomatije su nekoliko puta isticali da je to istorijski sporazum. To je sporazum koji prevazilazi Srbiju i Kosovo, nešto što menja igru i što će doprineti celom regionu", kazao je File, odgovarajući na pitanje Tanjuga.

 

Evropski komesar je rekao da je briselski sporazum poslao poruku širom Evrope o "srpskom evropskom stavu".

"Srbija je prevazišla konflikte iz prošlosti i približila se budućnosti u Evropi u skladu sa ciljem koji imamo - Srbija u EU", rekao je File.

 

I Nikolić i File su istakli da referendum o sporazumu nije sporan, ako je u funkciji njegove primene. Nikolić je rekao da vlada ima pravo da proveri podršku građana sporazumu sa Prištinom na referendumu, ali je istakao da je srpska zajednica na KiM, posebno na severu, tim sporazumum obezbedila više prava nego što je do sada uživala.

"Rad na sporazumu sa privremenim institucijama u Prištini bio je veoma težak. I sami vidite kako je reagovao deo javnosti, ali ja očekujem da narodna skupština prihvati ono što je vlada dogovorila. A, ako je vlada odlučila da proveri stav i mimo skupštine, ona na to ima pravo i na referendumu", rekao je Nikolić.

 

"Moje mišljenje je da je srpska zajednica na KiM, posebno na severu ovim sporazumom obezbedila više prava nego što je do sada uživala i potpuno ih formalizovala u odnosu na EU, tako da su ona sada izvorna, a to nisu nelegalne niti paralelne strukture, već strukture srpske zajednice na Kosovu", zaključio je predsednik Srbije.

 

File je rekao da je za EU ključno da srpske vlasti obezbede da u sprovođenju briselskog sporazuma učestvuju svi koji su tim sporazumom obuhvaćeni, a način na koji će se doći do toga je na Beogradu, a ne na Briselu.

"Kakav god put izabrali, on treba da nas dovede bliže primeni sporazuma, a ne da nas udalji. To ne treba da odloži proces, već da osigura da implementacija bude održiva", rekao je File na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije.

 

Upitan kakav je njegov stav o referendumu i da li bi to moglo da odloži odluku EU da odredi Srbiji datum za početak pregovora, File je rekao:

"Način na koji će to biti urađeno je na srpskim vlastima, a ne na Evropskoj komisiji", i objasnio da je ključno da svi obuhvaćeni sporazumom učestvuju u njegovoj implementaciji.

 

On je dodao da je o tom pitanju juče neformalno razgovarao sa premijerom i vicepremijerom, a danas i sa predsednikom Srbije. Prema njegovim rečima, sporazum je bio moguć zahvaljući odlučnosti, hrabrosti, mudrosti i spremnosti na kompromis, što su sve, kako je rekao evropske vrednosti.

"Uskoro ćemo videti još jednu evropsku vrednost - implementaciju sporazuma. To je nešto što zemlje čini jačima i Srbija je sada jača", poručio je File.

 

On je naglasio da će zemlje članice tražiti efikasnu implemetaciju, ali i nastavak napora u drugim oblastima - vladavina prava, pravosuđe i borba protiv korupcije.

"Nema sumnje da će srpski partneri ispuniti sve ovo", kazao je File.

 

File je čestitao premijeru Ivici Dačiću na naporima da se pronađe izbalansiran dogovor koji sada može "hrabro da brani pred građanima Srbije, a i u regionu".

"Time je popločan put za bolju budućnost za građane Srbije i Kosova", kazao je File, koji se predsedniku Nikoliću zahvalio na objašnjenju građanima da je sporazum najbolji koji je bilo moguće poslati, kao i za poruke pomirenja.

 

On je posebno istakao poruku predsednika Srbije vezanu za Srebrenicu i druge zločine u BiH:

"Ona doprinosi da se zaleče rane", poručio je File.

 

 

 

 

 

 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).