18041705_b(1).jpg

Вести

27.04.2013. - 15:43

Председник Николић и Филе: Србији 25. јуна одлука о преговорима

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић и комесар за проширење ЕУ Штефан Филе очекују да ће ЕУ до краја јуна донети позитивну одлуку о отварању приступних преговора са Србијом, а кад је реч о примени споразума - да у њој учествују сви који су споразумом обухваћени.

 

Председник Србије је на заједничкој конференцији за штампу поручио да Србија мирно очекује одлуку ЕУ о отварању преговора о чланству.

"Нисам песимиста, верујем да ћемо ове године сигурно имати позитиван исход, убеђен сам у јуну, мада није први пут да Србија нешто очекује а да јој се не деси. Мирно, као људи који су учинили све што су могли и чисте савести чекамо ту одлуку у јуну", рекао је Николић одговарајући на питање Тањуга.

 

Председник Србије се захвалио Филеу на преданом труду и раду у коме се, како је рекао, осећало да и ЕУ жели да Србија отпочне преговоре.

"Без ваше помоћи Србија то не би могла да оствари, а не бисте ни ви били задовољни да Србија није оваква каква је данас", рекао је Николић и додао да је Србија коначно веома близу остварења свог великог циља.

 

Филе је истакао да нема потребе спекулисати о томе зашто шефови дипломатија нису 22. априла у Луксембургу расправљали о препоруци ЕК јер је све јасно предочено у децембру, односно да ће одлука бити донета у јуну, што је и даље под председавањем Ирске.

"Радим у Комисији више од три године и пар пута сам чуо израз историјска времена - али у Луксембургу сам имао утисак да је то заиста тако. Шефови дипломатије су неколико пута истицали да је то историјски споразум. То је споразум који превазилази Србију и Косово, нешто што мења игру и што ће допринети целом региону", казао је Филе, одговарајући на питање Тањуга.

 

Европски комесар је рекао да је бриселски споразум послао поруку широм Европе о "српском европском ставу".

"Србија је превазишла конфликте из прошлости и приближила се будућности у Европи у складу са циљем који имамо - Србија у ЕУ", рекао је Филе.

 

И Николић и Филе су истакли да референдум о споразуму није споран, ако је у функцији његове примене. Николић је рекао да влада има право да провери подршку грађана споразуму са Приштином на референдуму, али је истакао да је српска заједница на КиМ, посебно на северу, тим споразумум обезбедила више права него што је до сада уживала.

"Рад на споразуму са привременим институцијама у Приштини био је веома тежак. И сами видите како је реаговао део јавности, али ја очекујем да народна скупштина прихвати оно што је влада договорила. А, ако је влада одлучила да провери став и мимо скупштине, она на то има право и на референдуму", рекао је Николић.

 

"Моје мишљење је да је српска заједница на КиМ, посебно на северу овим споразумом обезбедила више права него што је до сада уживала и потпуно их формализовала у односу на ЕУ, тако да су она сада изворна, а то нису нелегалне нити паралелне структуре, већ структуре српске заједнице на Косову", закључио је председник Србије.

 

Филе је рекао да је за ЕУ кључно да српске власти обезбеде да у спровођењу бриселског споразума учествују сви који су тим споразумом обухваћени, а начин на који ће се доћи до тога је на Београду, а не на Бриселу.

"Какав год пут изабрали, он треба да нас доведе ближе примени споразума, а не да нас удаљи. То не треба да одложи процес, већ да осигура да имплементација буде одржива", рекао је Филе на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије.

 

Упитан какав је његов став о референдуму и да ли би то могло да одложи одлуку ЕУ да одреди Србији датум за почетак преговора, Филе је рекао:

"Начин на који ће то бити урађено је на српским властима, а не на Европској комисији", и објаснио да је кључно да сви обухваћени споразумом учествују у његовој имплементацији.

 

Он је додао да је о том питању јуче неформално разговарао са премијером и вицепремијером, а данас и са председником Србије. Према његовим речима, споразум је био могућ захваљући одлучности, храбрости, мудрости и спремности на компромис, што су све, како је рекао европске вредности.

"Ускоро ћемо видети још једну европску вредност - имплементацију споразума. То је нешто што земље чини јачима и Србија је сада јача", поручио је Филе.

 

Он је нагласио да ће земље чланице тражити ефикасну имплеметацију, али и наставак напора у другим областима - владавина права, правосуђе и борба против корупције.

"Нема сумње да ће српски партнери испунити све ово", казао је Филе.

 

Филе је честитао премијеру Ивици Дачићу на напорима да се пронађе избалансиран договор који сада може "храбро да брани пред грађанима Србије, а и у региону".

"Тиме је поплочан пут за бољу будућност за грађане Србије и Косова", казао је Филе, који се председнику Николићу захвалио на објашњењу грађанима да је споразум најбољи који је било могуће послати, као и за поруке помирења.

 

Он је посебно истакао поруку председника Србије везану за Сребреницу и друге злочине у БиХ:

"Она доприноси да се залече ране", поручио је Филе.

 

 

 

 

 

 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).