26_01_2013(2).jpg

Vesti

26.01.2013. - 20:08

Predsednik Nikolić i sa Kastrom i premijerom Portugalije

SANTJAGO – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas sa kubanskim liderom Raulom Kastrom u rezidenciji Kube u Čileu.

 

Dvojica lidera su razmotrila veliki broj međunarodnih pitanja i konstantovali da dve zemlje povezuje istorijska sudbina i interes za vladavinom međunanodnog prava u svetskim odnosima.

 

Kastro je istakao podršku Kube u svim prioritetima Srbije uključujuući i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. On je pozvao predsednika Nikolića da poseti Kubu i neposredno se uveri u mogućnosti za saradnju koje su nastale ekonomskim reformama koje se sprovode u toj zemlji.Nikolić se zahvalio Kastru na podršci i istakao da naša zemlja i narod imaju puno sluha za probleme sa kojima se Kuba suočava.

 

Nikolić se danas sastao i sa predsednikom Vlade Portugala Pedrom Pasušem Koeljom.

Predsednik Srbije je istakao da Srbija ceni podršku Portugala na evrointegracijama Srbije i spremnost Srbije da na iskren i otvoren način ispuni sve što se pred nju postavlja kako bi dobila datum za otpočinjanje pregovora sa EU.

 

Bilateralni odnosi dve zemlje su iskreni i prijateljski uz mogućnost da se obim spoljnotrgovinske razmene poveća, pre svega ukidanjem dvostrukog oporezivanja.

Koeljo je istakao tri ključne stvari u percepciji nove politike koju vodi Srbija, njenu iskrenu posvećenost evropskom putu, veoma pameto upravljanje izuzetno delikatnom situacijom, kao i to da je stvoreno poverenje međunarodne javnosti.

"Pogrešna slika koju su pokušali da predstave o vama nije uspela", rekao je Koeljo, i dodao da je EU iskreno otvorena za Srbiju jer želi Evropu bez konflikta, naglasivši da je od suštinske važnosti da se nastavi dijalog Beograd i Prištine i implemntira dogovoreno.

 

Na polju ekonomske saradnje portugalske firme su spremne da ulažu pre svega u obnovljive izvore energije i da se ukine dvostruko oporezivanje da bi investitori iz Porugala došli u Srbiju.

 

Prethodno, predsednik Srbije sastao se i sa predsednikom Urugvaja Hoseom Muhikom.

Tokom tog susreta Nikolić je konstatovao da su bilateralni odnosi dve zemlje na izvanrednom nivou i zahvalio se na podršci Urugvaja na očuvanju teritorijane celovitosti Srbije.Muhiko je istakao da je dobro upoznat sa problemima sa kojima se Srbija suočava i podvukao da je saradnja sa Srbijom naročito u tehnologiji proizvodnje hrane na uzlaznoj putanji.

 

Dve zemlje imaju preko deset ugovora koji pokrivaju različite oblasti saradnje, o istaknuta je mogućost tešnje saradnje naučnih instituta Srbije i Urugvaja.

Urugvaj kao najveći proizvođač hrane u Latinskoj Americi ima potrebu da unapredi tehnološke procese obrade u čemu Srbija može uzeti bitnu ulogu.

 

Kako je ranije potvrđeno Tanjugu, predsednik Srbije će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.Bilateralni susreti Nikolića odvijaju se na marginama samita šefova država ili vlada zajednice Latinoameričkih i karipskih država i EU.Nikolić će večeras prisustvovati večeri koju priređuje domaćin samita, predsednik Čilea, Sebastijan Pinjera.

 

 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).