26_01_2013(2).jpg

Вести

26.01.2013. - 20:08

Председник Николић и са Кастром и премијером Португалије

САНТЈАГО – Председник Србије Томислав Николић састао се данас са кубанским лидером Раулом Кастром у резиденцији Кубе у Чилеу.

 

Двојица лидера су размотрила велики број међународних питања и константовали да две земље повезује историјска судбина и интерес за владавином међунанодног права у светским односима.

 

Кастро је истакао подршку Кубе у свим приоритетима Србије укључујуући и борбу против организованог криминала и корупције. Он је позвао председника Николића да посети Кубу и непосредно се увери у могућности за сарадњу које су настале економским реформама које се спроводе у тој земљи.Николић се захвалио Кастру на подршци и истакао да наша земља и народ имају пуно слуха за проблеме са којима се Куба суочава.

 

Николић се данас састао и са председником Владе Португала Педром Пасушем Коељом.

Председник Србије је истакао да Србија цени подршку Португала на евроинтеграцијама Србије и спремност Србије да на искрен и отворен начин испуни све што се пред њу поставља како би добила датум за отпочињање преговора са ЕУ.

 

Билатерални односи две земље су искрени и пријатељски уз могућност да се обим спољнотрговинске размене повећа, пре свега укидањем двоструког опорезивања.

Коељо је истакао три кључне ствари у перцепцији нове политике коју води Србија, њену искрену посвећеност европском путу, веома памето управљање изузетно деликатном ситуацијом, као и то да је створено поверење међународне јавности.

"Погрешна слика коју су покушали да представе о вама није успела", рекао је Коељо, и додао да је ЕУ искрено отворена за Србију јер жели Европу без конфликта, нагласивши да је од суштинске важности да се настави дијалог Београд и Приштине и имплемнтира договорено.

 

На пољу економске сарадње португалске фирме су спремне да улажу пре свега у обновљиве изворе енергије и да се укине двоструко опорезивање да би инвеститори из Поругала дошли у Србију.

 

Претходно, председник Србије састао се и са председником Уругваја Хосеом Мухиком.

Током тог сусрета Николић је констатовао да су билатерални односи две земље на изванредном нивоу и захвалио се на подршци Уругваја на очувању територијане целовитости Србије.Мухико је истакао да је добро упознат са проблемима са којима се Србија суочава и подвукао да је сарадња са Србијом нарочито у технологији производње хране на узлазној путањи.

 

Две земље имају преко десет уговора који покривају различите области сарадње, о истакнута је могућост тешње сарадње научних института Србије и Уругваја.

Уругвај као највећи произвођач хране у Латинској Америци има потребу да унапреди технолошке процесе обраде у чему Србија може узети битну улогу.

 

Како је раније потврђено Тањугу, председник Србије ће се састати са немачком канцеларком Ангелом Меркел.Билатерални сусрети Николића одвијају се на маргинама самита шефова држава или влада заједнице Латиноамеричких и карипских држава и ЕУ.Николић ће вечерас присуствовати вечери коју приређује домаћин самита, председник Чилеа, Себастијан Пињера.

 

 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).