Vesti

29.11.2012. - 16:46

Predsednik Nikolić: Iz Tribunala trebalo da izađu svi Srbi

KRALjEVO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da je izricanje oslobađajuće presude Haradinaju čas kada bi iz Haškog tribunala trebalo da izađu svi Srbi.

 

 

Predsednik Nikolić je istovremeno izrazio je očekivanje da će oslobađajuća presuda Haškog tribunala Ramušu Haradinaju ujediniti građane Srbije, jer, kako je istakao, nepravda Srbe može samo da uzdigne, a nikako da ih obori.

"Mislim da nisu dobro procenili Srbe. Nas ovolika nepravda može samo da podigne, nikada ne može da nas obori i razočara. Mi smo narod koji je ponosan kada mu čine nepravde i možda iz toga proistekne nova sloga i mir među građanima Srbije. Sad je jasno da oni ne gledaju u Srbiji ko je koje vere, pola ili narodnosti, oni gledaju da svi oni koji žive u Srbiji ispaštaju dok svetski moćnici tako budu želeli", izjavio je Nikolić u Kraljevu na vest o oslobađajućoj presudi Tribunala za Ramuša Haradinaja.

 

Predsednik Srbije je, nakon što je u Kraljevu položio venac na spomenik oslobodiocima tog grada u Drugom svetskom ratu, istakao da u svetlu poslednjih presuda Haškog tribunala iz njega treba da budu oslobođeni svi optuženi Srbi.

"Čini mi se da smo danas u prilici da budemo ponosni na to što nam rade. Navikli smo na muku i da drugi pokušavaju da raspolažu našim sudbinama. Ovo je čas kad iz Haškog tribunala treba da izađu svi Srbi, zato što, ako Oluja nije bila zločin i ako Haradinaj nije počinio zločin, gde će naći zločin kod političara, komandanata vojski i policije Srba koji se nalaze u Haškom tribunalu", izjavio je Nikolić.

 

Prema njegovim rečima, sada niko ne može da ima sumnje u istinitost onoga što je Srbija tvrdila od samog osnivanja Haškog tribunala: da to nije pravičan sud i da je njegov cilj da Srbe kao narod i sve srpske države osudi na večito savijanje glave pred nekakvim zločinima. Nikolić je upozorio da će presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču i Haradinaju ostaviti neizbrisive posledice po odnose u regionu.

"Ne može da se desi da posle svega ovoga mi nastavimo da sa svojim susedima održavamo odnose kakve smo imali do sada. Ako je neko hteo da nas posvađa, našao je pravi način", kazao je Nikolić.

 

"Imao sam veliku ideju da učestvujem u pomirenju svih naroda, i otpočelo je to i sa Makedonijom i sa Mađarskom, i sada će sve to da stane samo zato što oni koji nas ubeđuju da sarađuemo i živimo u miru u stvari sve čine da se ne pomirimo", objasnio je predsednik Srbije.

 

On je najavio da će predstavnici Srbije najpre na sednici Saveta bezbednosti UN 5. decembra i sledeće godine na sednici Generalne skupštine UN imati priliku da u ime svog naroda kažu sve ono što i građani o Haškom tribunalu, međunarodnoj pravdi i odnosima među narodima. Srbiju će, kako je najavio, tom prilikom pred Savetom bezbednosti verovatno predstavljati vicepremijer Aleksandar Vučić, a pred Generalnom skupštinom UN - šef države.

 

Prema njegovim rečima, iza oslobađajućih presuda hrvatskim generalima i Haradinaju krije se želja dela međunarodne zajednice da Hrvatskoj omogući da čista uđe u EU i da vodi svoj proces protiv Srbije i srpskog naroda, a da se privremenim institucijama u Prištini omogući da sa Beogradom pregovaraju neopterećene hipotekom zločina koje je činila OVK.

 

Nikolić je apelovao na političare u Srbiji da sada traže ono što građane spaja, a to je želja da Srbija opstane, a da ono što ih razdvaja ostave za bolja vremena.

"Dok ne bude izbora, pred nama je zadatak koji niko sam ne može da sprovede, mi moramo da razgovaramo sa Albancima ali u potpuno novim odnosima, sada kada nam je jasno šta oni koji tvrde da ne žele zapravo žele. Žele nezavisno Kosovo i da mi sa takvom državom razgovaramo. Sa takvom državom nijedan političar iza kojeg stoji narod neće da razgovara", poručio je Nikolić.

 

Nikolić je naglasio i da neće primoravati Srbe sa severa Kosova da rade ono što nije u njihovom interesu.

 

Nikolić je izjavio, povodom svojih razgovora sa političkim liderima Srba sa severa Kosova i Metohije, u sredu, da je ostavljeno vreme da se ono što se tehnički dogovara u vezi sa upravljanjem administrativnim prelazima na severu Kosova nađe na papiru, i da dogovoreno potpišu Beograd, Priština i Brisel.

"Mi smo verbalno obavešteni da mnogo toga što se dogovara neće biti primenjivano na severu KiM. Hajde da vidimo sve na papiru, pa da se onda ljudi na severu KiM, kojima možda narod veruje i više nego meni, izjasne o tome. Ja neću pritiskati nikoga da prihvati nešto što nije u njegovom interesu", rekao je Nikolić.

 

On smatra da bi ishodom tih razgovora trebalo da budu zadovoljni i predstavnici Srba sa severa KiM i on sam, kao predstavnik svih Srba.

 

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova i Metohije izjavili su juče posle sastanka sa predsednikom nikolićem da će prihvatiti realizovanje sporazuma Beograda i Prištine ukoliko im se bude garantovala da neće morati da plaćaju carinu Prištini i da neće morati da uzimaju kosovske tablice i lična dokumenta.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).