Вести

29.11.2012. - 16:46

Председник Николић: Из Трибунала требало да изађу сви Срби

КРАЉЕВО - Председник Србије Томислав Николић оценио је данас да је изрицање ослобађајуће пресуде Харадинају час када би из Хашког трибунала требало да изађу сви Срби.

 

 

Председник Николић је истовремено изразио је очекивање да ће ослобађајућа пресуда Хашког трибунала Рамушу Харадинају ујединити грађане Србије, јер, како је истакао, неправда Србе може само да уздигне, а никако да их обори.

"Мислим да нису добро проценили Србе. Нас оволика неправда може само да подигне, никада не може да нас обори и разочара. Ми смо народ који је поносан када му чине неправде и можда из тога проистекне нова слога и мир међу грађанима Србије. Сад је јасно да они не гледају у Србији ко је које вере, пола или народности, они гледају да сви они који живе у Србији испаштају док светски моћници тако буду желели", изјавио је Николић у Краљеву на вест о ослобађајућој пресуди Трибунала за Рамуша Харадинаја.

 

Председник Србије је, након што је у Краљеву положио венац на споменик ослободиоцима тог града у Другом светском рату, истакао да у светлу последњих пресуда Хашког трибунала из њега треба да буду ослобођени сви оптужени Срби.

"Чини ми се да смо данас у прилици да будемо поносни на то што нам раде. Навикли смо на муку и да други покушавају да располажу нашим судбинама. Ово је час кад из Хашког трибунала треба да изађу сви Срби, зато што, ако Олуја није била злочин и ако Харадинај није починио злочин, где ће наћи злочин код политичара, команданата војски и полиције Срба који се налазе у Хашком трибуналу", изјавио је Николић.

 

Према његовим речима, сада нико не може да има сумње у истинитост онога што је Србија тврдила од самог оснивања Хашког трибунала: да то није правичан суд и да је његов циљ да Србе као народ и све српске државе осуди на вечито савијање главе пред некаквим злочинима. Николић је упозорио да ће пресуде хрватским генералима Готовини и Маркачу и Харадинају оставити неизбрисиве последице по односе у региону.

"Не може да се деси да после свега овога ми наставимо да са својим суседима одржавамо односе какве смо имали до сада. Ако је неко хтео да нас посвађа, нашао је прави начин", казао је Николић.

 

"Имао сам велику идеју да учествујем у помирењу свих народа, и отпочело је то и са Македонијом и са Мађарском, и сада ће све то да стане само зато што они који нас убеђују да сарађуемо и живимо у миру у ствари све чине да се не помиримо", објаснио је председник Србије.

 

Он је најавио да ће представници Србије најпре на седници Савета безбедности УН 5. децембра и следеће године на седници Генералне скупштине УН имати прилику да у име свог народа кажу све оно што и грађани о Хашком трибуналу, међународној правди и односима међу народима. Србију ће, како је најавио, том приликом пред Саветом безбедности вероватно представљати вицепремијер Александар Вучић, а пред Генералном скупштином УН - шеф државе.

 

Према његовим речима, иза ослобађајућих пресуда хрватским генералима и Харадинају крије се жеља дела међународне заједнице да Хрватској омогући да чиста уђе у ЕУ и да води свој процес против Србије и српског народа, а да се привременим институцијама у Приштини омогући да са Београдом преговарају неоптерећене хипотеком злочина које је чинила ОВК.

 

Николић је апеловао на политичаре у Србији да сада траже оно што грађане спаја, а то је жеља да Србија опстане, а да оно што их раздваја оставе за боља времена.

"Док не буде избора, пред нама је задатак који нико сам не може да спроведе, ми морамо да разговарамо са Албанцима али у потпуно новим односима, сада када нам је јасно шта они који тврде да не желе заправо желе. Желе независно Косово и да ми са таквом државом разговарамо. Са таквом државом ниједан политичар иза којег стоји народ неће да разговара", поручио је Николић.

 

Николић је нагласио и да неће приморавати Србе са севера Косова да раде оно што није у њиховом интересу.

 

Николић је изјавио, поводом својих разговора са политичким лидерима Срба са севера Косова и Метохије, у среду, да је остављено време да се оно што се технички договара у вези са управљањем административним прелазима на северу Косова нађе на папиру, и да договорено потпишу Београд, Приштина и Брисел.

"Ми смо вербално обавештени да много тога што се договара неће бити примењивано на северу КиМ. Хајде да видимо све на папиру, па да се онда људи на северу КиМ, којима можда народ верује и више него мени, изјасне о томе. Ја нећу притискати никога да прихвати нешто што није у његовом интересу", рекао је Николић.

 

Он сматра да би исходом тих разговора требало да буду задовољни и представници Срба са севера КиМ и он сам, као представник свих Срба.

 

Председници четири општине са севера Косова и Метохије изјавили су јуче после састанка са председником николићем да ће прихватити реализовање споразума Београда и Приштине уколико им се буде гарантовала да неће морати да плаћају царину Приштини и да неће морати да узимају косовске таблице и лична документа.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).