slajd.jpg

Vesti

13.05.2014. - 17:27

Predsednik Nikolić na analizi sposobnosti Vojske Srbije

PANČEVO - Uz prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića, u Pančevu je danas održana redovna godišnja analiza operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2013. godinu.

Nikolić je obišao tehničko-taktički zbor naoružanja i vojne opreme koji koriste pripadnici Specijalne brigade, kao i njihovu streljanu u kojoj mu je demonstriran način uvežbavanja.

Pripadnici te elitne jedinice VS demonstrirali su i način reagovanja u borbi protiv terorista u urbanoj sredini, kao i u seoskom ambijentu.

Na poligonu kasarne "Rastko Nemanjić" prikazano je i umeće te jedinice u borilasčkim veštinama, borbenim padobranskim skokovima, kao i rad na uništenju eksplozivne naprave u vozilu.

Prikaz dela osposobljenosti specijalne brigade završen je padobranskim skokom, kada su troje propadnika te jedinice sa zastavama Srbije, VS i Specijalne brigade precizno sleteli.

Prikaz osposobljenosti Specijalne brigade izveden je u okviru analize operativnih spsobnosti Vojske Srbije za 2013. godinu, kojoj su, kao i vežbi u kasarni "Rastko Nemanjić", prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba VS, general Ljubiša Diković.

U toku analize sagledani su uslovi u kojima je Vojska Srbije izvršavala svoje zadatke, a posebno je razmatrana realizacija Smernica predsednika Srbije za izgradnju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za period 2013-2018. godine, zatim sposobnost za izvršavanje misija, rezultati postignuti u prethodnoj godini, kao i druga pitanja koja utiču na održavanje i razvoj sposobnosti Vojske Srbije.

U analizi je ocenjeno i da u narednom periodu treba unapređivati opremljenost Vojske Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Specijalna brigada je elitna jedinica Vojske Srbije, koja je formirana 29. septembra 2006. godine.

Nastala je preformiranjem i objedinjavanjem 72. specijalne brigade, 63. padobranske brigade i delova 82. Pomorskog centra i Protivterorističkog odreda "Kobre".

Ta brigada je posebno organizovana jedinica, obučena, opremljena i namenjena za pripremu, organizovanje i izvođenje obaveštajno-izviđačkih, diverzantskih i protivdiverzantskih dejstava.

foto Tanjug/S. Radovanović

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).