slajd.jpg

Вести

13.05.2014. - 17:27

Председник Николић на анализи способности Воjске Србиjе

ПAНЧEВO - Уз присуство председника Србиjе Tомислава Николића, министра одбране Братислава Гашића и начелника Генералштаба Воjске Србиjе, генерала Љубише Диковића, у Панчеву jе данас одржана редовна годишња анализа оперативних и функционалних способности Воjске Србиjе за 2013. годину.

Николић jе обишао техничко-тактички збор наоружања и воjне опреме коjи користе припадници Специjалне бригаде, као и њихову стрељану у коjоj му jе демонстриран начин увежбавања.

Припадници те елитне jединице ВС демонстрирали су и начин реаговања у борби против терориста у урбаноj средини, као и у сеоском амбиjенту.

На полигону касарне "Растко Немањић" приказано jе и умеће те jединице у бориласчким вештинама, борбеним падобранским скоковима, као и рад на уништењу експлозивне направе у возилу.

Приказ дела оспособљености специjалне бригаде завршен jе падобранским скоком, када су троjе пропадника те jединице са заставама Србиjе, ВС и Специjалне бригаде прецизно слетели.

Приказ оспособљености Специjалне бригаде изведен jе у оквиру анализе оперативних спсобности Воjске Србиjе за 2013. годину, коjоj су, као и вежби у касарни "Растко Немањић", присуствовали министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба ВС, генерал Љубиша Диковић.

У току анализе сагледани су услови у коjима jе Воjска Србиjе извршавала своjе задатке, а посебно jе разматрана реализациjа Смерница председника Србиjе за изградњу оперативних и функционалних способности Воjске Србиjе за период 2013-2018. године, затим способност за извршавање мисиjа, резултати постигнути у претходноj години, као и друга питања коjа утичу на одржавање и развоj способности Воjске Србиjе.

У анализи jе оцењено и да у наредном периоду треба унапређивати опремљеност Воjске Србиjе, саопштено jе из Mинистарства одбране.

Специjална бригада jе елитна jединица Воjске Србиjе, коjа jе формирана 29. септембра 2006. године.

Настала jе преформирањем и обjедињавањем 72. специjалне бригаде, 63. падобранске бригаде и делова 82. Поморског центра и Противтерористичког одреда "Kобре".

Tа бригада jе посебно организована jединица, обучена, опремљена и намењена за припрему, организовање и извођење обавештаjно-извиђачких, диверзантских и противдиверзантских деjстава.

фото Танјуг/С. Радовановић

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).