oredsednik solo(3).jpg

Vesti

25.01.2013. - 16:20

Predsednik Nikolić na samitu Latinske Amerike i EU u Čileu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas doputovao u Čile, a njemu je na aerodromu u glavnom gradu Čilea priređen svečani doček. Kasnije danas predsednik Srbije će se sastati predsednikom Čilea Sebastijanom Pinjerom.

Kako je ranije najavljeno iz Nikolićevog kabineta, predsednik Srbije će se tokom samita sastati i sa predsednikom Portugala Pedrom Pasušem Koeljom, predsednikom Kube Raulom Kastrom, predsednikom Rumunije Trajanom Baseskuom i drugim zvaničnicima.

 

U delegaciji koju predvodi predsednik Srbije je i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

 

Na Samitu pod nazivom "Alijansa za održivi razvoj: Promovisanje socijalno odgovornih investicija i investicija koje doprinose zaštiti čovekove okoline", od 26. do 27. januara, očekuje se učešće 45 svetskih lidera, među njima i nemačke kancelarke Angele Merkel, predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja, predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza i drugih.

 

Strateško partnerstvo između EU i latinoameričkih i karipskih država uspostavljeno je u Rio de Žaneiru 1999. godine s ciljem saradnje na ravnopravnoj osnovi na brojnim poljima - ekonomije, trgovine, investiranja, političkih i bezbednosnih pitanja, klimatskih promena, miglacija i drugim.

 

Cilj je, takođe, da zemlje oba regiona efikasnije afirmišu stavove i razmatraju o globana pitana u multilateralnom kontekstu.

 

Do sada je održano šest samita, a na poslednjem, u Madridu 2010, usvojen je i Akcioni plan.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).