oredsednik solo(3).jpg

Вести

25.01.2013. - 16:20

Председник Николић на самиту Латинске Америке и ЕУ у Чилеу

Председник Србије Томислав Николић је данас допутовао у Чиле, а њему је на аеродрому у главном граду Чилеа приређен свечани дочек. Касније данас председник Србије ће се састати председником Чилеа Себастијаном Пињером.

Како је раније најављено из Николићевог кабинета, председник Србије ће се током самита састати и са председником Португала Педром Пасушем Коељом, председником Кубе Раулом Кастром, председником Румуније Трајаном Басескуом и другим званичницима.

 

У делегацији коју предводи председник Србије је и министар спољних послова Иван Мркић.

 

На Самиту под називом "Алијанса за одрживи развој: Промовисање социјално одговорних инвестиција и инвестиција које доприносе заштити човекове околине", од 26. до 27. јануара, очекује се учешће 45 светских лидера, међу њима и немачке канцеларке Ангеле Меркел, председника Европског савета Хермана ван Ромпеја, председника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза и других.

 

Стратешко партнерство између ЕУ и латиноамеричких и карипских држава успостављено је у Рио де Жанеиру 1999. године с циљем сарадње на равноправној основи на бројним пољима - економије, трговине, инвестирања, политичких и безбедносних питања, климатских промена, миглација и другим.

 

Циљ је, такође, да земље оба региона ефикасније афирмишу ставове и разматрају о глобана питана у мултилатералном контексту.

 

До сада је одржано шест самита, а на последњем, у Мадриду 2010, усвојен је и Акциони план.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).