slajd_solo.jpg

Vesti

26.12.2014. - 12:00

Predsednik Nikolić o štrajku u prosveti

BEOGRAD, 26. decembra 2014. - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je ekonomsku i socijalnu situaciju u zemlji kao "najveći izazov" u 2015. godini.

"Izazov je da se razne vrste protesta ne pretvore u neki veliki bunt. Nema države u kojoj nema protesta, svako ima na to pravo, međutim, kod nas mnoge kategorije ne shvataju da sada svi treba da stegnu kaiš", rekao je Nikolić u razgovoru sa urednicima nekoliko beogradskih medija.
Povodom štrajka u prosveti koji traje već šest nedelja, predsednika Srbije je rekao da ni dok je bio u opoziciji nije odobravao da zbog štrajka posledice imaju đaci.
"Štrajk prosvetara ide dotle da neki neće da upišu deci ocene. To nisam odobravao ni kada sam bio u opoziciji, ni kao čovek se s tim ne slažem. Ako imate kao oružje decu, treba da razmislite da li ste prosvetni radnik ili neko ko ima pravo da manipuliše", rekao je Nikolić.
On je dodao da "već decenijama" Srbija "troši" svoje minister prosvete na pregovore s prosvetnim radnicima i da zato nema nikakvih reformi obrazovanja.
Mandat ministra prosvete Srđana Verbića će, prema Nikolićevim rečima, proteći u "sastančenjima s prosvetnim radnicima".
"Ja sam 24 godine u politici, a to su 24 godine štrajka prosvetara baš pred polugođe, pred kraj godine... Nikada u toku godine, nego kada su deca najvažnija, kad roditelji strepe da li će deca da dobiju diplome. Kakvo će znanje imati deca koja imaju skraćene časove", rekao je predsednik Srbije.
Nikolić je rekao da su izdaci u budžetu za iduću godinu manji nego u prethodnom i da će se to odraziti na kvalitet usluga koje su država i lokalne samouprave dužne da pruže građanima.
Prema njegovim rečima, država više nema prostora da se zadužuje za gradnju infrastrukture, već da te projekte treba ponuditi pod koncesiju.
"Sa svim investitorima s kojima sam razgovarao razgovarao sam o koncesijama. Vlada je veoma dugo uzimala kredite za investicije, mislim da više nijedan kredit za investicije ne treba da uzmemo, nego onaj ko želi da gradi, a svi vole da grade infrastrukturu, neka proračuna i predloži koliko godina će da koristi infrastrukturu, koja će posle toga ostati nama. Mi nemamo prostora za zaduživanje za infrastrukturu", rekao je Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).