slajd_solo.jpg

Вести

26.12.2014. - 12:00

Председник Николић о штрајку у просвети

БЕОГРАД, 26. децембра 2014. - Председник Србије Томислав Николић оценио је економску и социјалну ситуацију у земљи као "највећи изазов" у 2015. години.

"Изазов је да се разне врсте протеста не претворе у неки велики бунт. Нема државе у којој нема протеста, свако има на то право, међутим, код нас многе категорије не схватају да сада сви треба да стегну каиш", рекао је Николић у разговору са уредницима неколико београдских медија.
Поводом штрајка у просвети који траје већ шест недеља, председника Србије је рекао да ни док је био у опозицији није одобравао да због штрајка последице имају ђаци.
"Штрајк просветара иде дотле да неки неће да упишу деци оцене. То нисам одобравао ни када сам био у опозицији, ни као човек се с тим не слажем. Ако имате као оружје децу, треба да размислите да ли сте просветни радник или неко ко има право да манипулише", рекао је Николић.
Он је додао да "већ деценијама" Србија "троши" своје министер просвете на преговоре с просветним радницима и да зато нема никаквих реформи образовања.
Мандат министра просвете Срђана Вербића ће, према Николићевим речима, протећи у "састанчењима с просветним радницима".
"Ја сам 24 године у политици, а то су 24 године штрајка просветара баш пред полугође, пред крај године... Никада у току године, него када су деца најважнија, кад родитељи стрепе да ли ће деца да добију дипломе. Какво ће знање имати деца која имају скраћене часове", рекао је председник Србије.
Николић је рекао да су издаци у буџету за идућу годину мањи него у претходном и да ће се то одразити на квалитет услуга које су држава и локалне самоуправе дужне да пруже грађанима.
Према његовим речима, држава више нема простора да се задужује за градњу инфраструктуре, већ да те пројекте треба понудити под концесију.
"Са свим инвеститорима с којима сам разговарао разговарао сам о концесијама. Влада је веома дуго узимала кредите за инвестиције, мислим да више ниједан кредит за инвестиције не треба да узмемо, него онај ко жели да гради, а сви воле да граде инфраструктуру, нека прорачуна и предложи колико година ће да користи инфраструктуру, која ће после тога остати нама. Ми немамо простора за задуживање за инфраструктуру", рекао је Николић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).