Tan2013-5-17_23351640_0(1).jpg

Vesti

17.05.2013. - 14:05

Predsednik Nikolić: Ponosim se Vojvodinom i onim što Srbija u njoj ima

NOVI SAD - Devedeset godina postojanja Novosadskog sajma govori o kvalitetu te institucije, ali i o vitalnosti srpskog naroda koji je u stanju da, rame uz rame sa drugim evropskim narodima, razvija i neguje prave, trajne vrednosti, izjavio je večeras predsednik Tomislav Nikolić na svečanoj akademiji povodom devet decenija sajma.

 

 
Nikolić je poručio da ga taj značajan datum čini da se ponosi Vojvodinom i onim što Srbija u njoj ima.
"Devedeset godina postojanja jedne institucije, na ovim prostorima punim izazova, zaista mnogo govori o njenom kvalitetu i njenoj važnosti. Govori i o nama. O vitalnom i sposobnom narodu koji je u stanju da, rame uz rame sa drugim evropskim narodima, razvija i neguje prave, trajne vrednosti", rekao je Nikolić. 
 
Predsednik Srbije je podsetio da je tokom svog postojanja, od prvih trgovačkih i zanatskih izložbi, pa sve do današnjih modernih manifestacija, ovaj sajam uspešno ispunjavao svoju misiju obezbeđujući privredi pristup inovacijama i najmodernijim svetskim tehnologijama, kao i pristup svetskom tržištu za plasman naših proizvoda.
"Međunarodni poljoprivredni sajam, kao najvažnija manifestacija Novosadskog sajma je istovremeno i najvažniji sajam te vrste u ovom delu Evrope. Nijedna ozbiljna svetska kompanija, bez obzira da li proizvodi mehanizaciju, mašine i opremu za agro-industrijski kompleks ili bilo koju drugu oblast poljoprivrede, ne može sebi da dozvoli da makar jednom godišnje ne dođe u Srbiju, u Novi Sad i ne izloži svoje proizvode", rekao je predsednik.
 
Prema njegovim rečima, svetska kriza i loše gazdovanje Srbijom, značajno su u prethodnom periodu oslabili celu našu privredu, pa i poljoprivredu.
"Hrana će uskoro biti važnija od nafte, a naša Srbija ima ogroman poljoprivredni potencijal za čiji će razvoj baš Novosadski sajam odigrati značajnu ulogu. Mi smo u kratkom vremenskom periodu uspeli da redefinišemo strateške ciljeve Srbije i da postavimo osnovu za njihovo ostvarivanje", dodao je on.
 
Nikolić je istakao da je u toku realizacija velikih projekata u oblasti putne infrastrukture, energetike, turizma i naravno poljoprivrede. 
"Ti projekti su zamajac naše privrede i garant našeg budućeg razvoja. Poljoprivreda tu, zbog svog izvoznog potencijala, zauzima posebno važno mesto", poručio je predsednik Republike.
 
Nikolić je naglasio da se poljoprivrednicima mora obezbediti stabilno i predvidivo ekonomsko okruženje, pristup znanju, pomoć adekvatnom poreskom politikom i pažljivo odmerenim subvencijama i podsticajima.
 
Po njemu sajam spaja pokidane veze i sastavlja narode. 
"Najbolji dokaz za to je da je Republika Hrvatska ove godine zemlja-partner poljoprivrednog sajma. Privrede naše dve zemlje su u dobroj meri komplementarne, potrebni smo jedni drugima i možemo jedni od drugih puno da naučimo", dodao je Nikolić.
 
Iza nas su sukobi, tragedije i ogromna iskušenja, rekao je predsednik.
"Prošli smo kroz to i ostavili mržnju iza sebe, drugima. Sada treba da sarađujemo i da zajedničkim nastupom povećamo konkurentnost na zahtevnim svetskim tržištima. Sa nama su večeras i predstavnici mnogih zemalja čiji su privrednici tradicionalno prisutni na sajmovima u Novom Sadu. Oni će imati priliku da se predstave, da najbolje što imaju pokažu i da se uporede sa ostalim učesnicima iz celog sveta", rekao je Nikolić.
 
Predsednik im je poželeo da steknu nove partnere i sklope dobre poslove, a onaj ko bude uspešan na Novosadskom sajmu, može da bude uspešan bilo gde u svetu.
"Ne treba zaboraviti da Novosadski sajam, kroz specijalizovane manifestacije, značajno doprinosi promovisanju naše kulture i umetnosti. Ispred nas su, na sreću, godine rada i prosperiteta. Politička nadmudrivanja i prepucavanja ne donose nova radna mesta", poručio je Nikolić.
 
On je istakao da će građani biti zaposleni kada se dostignu ciljeve i tada narod u Srbiji "nećemo morati da ubeđujemo da dobro živi i da smo izašli iz krize. Znaće svako kada mu se desilo nešto dobro".
 
Prema Nikolićevim rečima, tada neće biti previše prostora za političke strelce koji pucaju u prazno, ali neće smeti da ga bude ni za kriminalce, ma gde se nalazili.
 
On je ukazao da mora da se vodi računa da te subvencije odu onima kojima su namenjene, a ne u pogrešne ruke, kako je to često u prošlosti umelo da se desi.
 
Posebno je važno, naglasio je predsednik na svečanoj akademiji, da se stimuliše razvoj prateće industrije za preradu, kako bi poljoprivrednici imali siguran plasman svojih proizvoda, a Srbija izvozila proizvode što višeg stepena finalizacije, a ne sirovine.
"Bog nam je podario plodnu zemlju, obilje vode, idealnu klimu i pametne i sposobne ljude, i mislili smo da je to dovoljno za sva vremena. Sada nas opominje sušama, zato što vidi da dalje od toga nismo otišli", rekao je Nikolić.
 
On je naglasio da poljoprivreda takođe može da stvori radna mesta i zaposli sve građane koji su nesrećnom i nespretnom privatizacijom izgubili posao, koji mogu da
doprinesu mnogo i samo žele da im se pruži šansa.
 
Prema njegovim rečima, srpski seljak je u najtežim vremenima dokazao svoju vitalnost. 
"Treba mu pomoći da ponovo stane na noge i sela će nam procvetati. I otvoriće se ponovo zatvorene seoske škole", naglasio je Nikolić.
 
Predsednik Srbije je poželeo da se istraje na putu razvoja i čestitao domaćinima devedeset godina sajma.
"Domaćinima čestitam devedesetu godišnjicu Novosadskog sajma, na devedeset prvu godišnjicu da dolazimo sa sastanka na kome se vode pregovori o priključenju Srbije Evropskoj uniji", poručio je predsednik Nikolić.
 

 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).