Tan2013-5-17_23351640_0(1).jpg

Вести

17.05.2013. - 14:05

Председник Николић: Поносим се Војводином и оним што Србија у њој има

НОВИ САД - Деведесет година постојања Новосадског сајма говори о квалитету те институције, али и о виталности српског народа који је у стању да, раме уз раме са другим европским народима, развија и негује праве, трајне вредности, изјавио је вечерас председник Томислав Николић на свечаној академији поводом девет деценија сајма.

 

 
Николић је поручио да га тај значајан датум чини да се поноси Војводином и оним што Србија у њој има.
"Деведесет година постојања једне институције, на овим просторима пуним изазова, заиста много говори о њеном квалитету и њеној важности. Говори и о нама. О виталном и способном народу који је у стању да, раме уз раме са другим европским народима, развија и негује праве, трајне вредности", рекао је Николић. 
 
Председник Србије је подсетио да је током свог постојања, од првих трговачких и занатских изложби, па све до данашњих модерних манифестација, овај сајам успешно испуњавао своју мисију обезбеђујући привреди приступ иновацијама и најмодернијим светским технологијама, као и приступ светском тржишту за пласман наших производа.
"Међународни пољопривредни сајам, као најважнија манифестација Новосадског сајма је истовремено и најважнији сајам те врсте у овом делу Европе. Ниједна озбиљна светска компанија, без обзира да ли производи механизацију, машине и опрему за агро-индустријски комплекс или било коју другу област пољопривреде, не може себи да дозволи да макар једном годишње не дође у Србију, у Нови Сад и не изложи своје производе", рекао је председник.
 
Према његовим речима, светска криза и лоше газдовање Србијом, значајно су у претходном периоду ослабили целу нашу привреду, па и пољопривреду.
"Храна ће ускоро бити важнија од нафте, а наша Србија има огроман пољопривредни потенцијал за чији ће развој баш Новосадски сајам одиграти значајну улогу. Ми смо у кратком временском периоду успели да редефинишемо стратешке циљеве Србије и да поставимо основу за њихово остваривање", додао је он.
 
Николић је истакао да је у току реализација великих пројеката у области путне инфраструктуре, енергетике, туризма и наравно пољопривреде. 
"Ти пројекти су замајац наше привреде и гарант нашег будућег развоја. Пољопривреда ту, због свог извозног потенцијала, заузима посебно важно место", поручио је председник Републике.
 
Николић је нагласио да се пољопривредницима мора обезбедити стабилно и предвидиво економско окружење, приступ знању, помоћ адекватном пореском политиком и пажљиво одмереним субвенцијама и подстицајима.
 
По њему сајам спаја покидане везе и саставља народе. 
"Најбољи доказ за то је да је Република Хрватска ове године земља-партнер пољопривредног сајма. Привреде наше две земље су у доброј мери комплементарне, потребни смо једни другима и можемо једни од других пуно да научимо", додао је Николић.
 
Иза нас су сукоби, трагедије и огромна искушења, рекао је председник.
"Прошли смо кроз то и оставили мржњу иза себе, другима. Сада треба да сарађујемо и да заједничким наступом повећамо конкурентност на захтевним светским тржиштима. Са нама су вечерас и представници многих земаља чији су привредници традиционално присутни на сајмовима у Новом Саду. Они ће имати прилику да се представе, да најбоље што имају покажу и да се упореде са осталим учесницима из целог света", рекао је Николић.
 
Председник им је пожелео да стекну нове партнере и склопе добре послове, а онај ко буде успешан на Новосадском сајму, може да буде успешан било где у свету.
"Не треба заборавити да Новосадски сајам, кроз специјализоване манифестације, значајно доприноси промовисању наше културе и уметности. Испред нас су, на срећу, године рада и просперитета. Политичка надмудривања и препуцавања не доносе нова радна места", поручио је Николић.
 
Он је истакао да ће грађани бити запослени када се достигну циљеве и тада народ у Србији "нећемо морати да убеђујемо да добро живи и да смо изашли из кризе. Знаће свако када му се десило нешто добро".
 
Према Николићевим речима, тада неће бити превише простора за политичке стрелце који пуцају у празно, али неће смети да га буде ни за криминалце, ма где се налазили.
 
Он је указао да мора да се води рачуна да те субвенције оду онима којима су намењене, а не у погрешне руке, како је то често у прошлости умело да се деси.
 
Посебно је важно, нагласио је председник на свечаној академији, да се стимулише развој пратеће индустрије за прераду, како би пољопривредници имали сигуран пласман својих производа, а Србија извозила производе што вишег степена финализације, а не сировине.
"Бог нам је подарио плодну земљу, обиље воде, идеалну климу и паметне и способне људе, и мислили смо да је то довољно за сва времена. Сада нас опомиње сушама, зато што види да даље од тога нисмо отишли", рекао је Николић.
 
Он је нагласио да пољопривреда такође може да створи радна места и запосли све грађане који су несрећном и неспретном приватизацијом изгубили посао, који могу да
допринесу много и само желе да им се пружи шанса.
 
Према његовим речима, српски сељак је у најтежим временима доказао своју виталност. 
"Треба му помоћи да поново стане на ноге и села ће нам процветати. И отвориће се поново затворене сеоске школе", нагласио је Николић.
 
Председник Србије је пожелео да се истраје на путу развоја и честитао домаћинима деведесет година сајма.
"Домаћинима честитам деведесету годишњицу Новосадског сајма, на деведесет прву годишњицу да долазимо са састанка на коме се воде преговори о прикључењу Србије Европској унији", поручио је председник Николић.
 

 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).