Laos(3).jpg

Vesti

26.04.2013. - 10:45

Predsednik Nikolić prima akreditive novih ambasadora

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma novih ambasadora Laosa, Japana, Argentine i Portugalije i zahvalio im se na dosadašnjoj podršci njihovih zemalja.

 

 
Prilikom primanja akreditivnog pisma novog ambasadora Laosa Nikolić se toj zemlji zahvalio na principijelnom stavu da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije i na podršci teritorijalnoj celovitosti Srbije.
 
"Koristim ovu priliku da izrazim duboku zahvalnost moje zemlje i naroda povodom principijelne podrške Narodne Demokratske Republike Laos teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu Srbije i stava vašeg državnog vrha u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", poručio je Nikolić, primajući akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Laosa Kamkeunga Boteuma.
 
Novi ambasador Laosa preneo je predsedniku Srbije pozdrave predsednika Laosa i najbolje želje te države.
 
 
Srbija se nalazi u osetljivom političkom trenutku i predstoji joj donošenje važnih i složenih odluka, u čemu očekuje aktivnu podršku i razumevanje Japana, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić, primajući akreditivno pismo novog ambasadora te zemlje Masafumija Kurokija.
 
Novi ambasador Japana poručio je da ta zemlja visoko ceni stabilan napredak koji je Srbija napravila ka EU I njen uložen trud.
 
Integracije u EU su, kako je kazao, važne za stabilnost I prosperitet ne samo Zapadnog Balkana, već I cele Evrope.Japan, dodao je Kuroki, podržava Srbiju u demokrtskim reformama I ekonomskom ražvoju I želi da ojača saradnju sa Srbijom, kako u bilateralnoj saradnji, tako I u međunarodnim odnosima.
 
 
Uzajamno prijateljstvo i razumevanje Srbije i Argentine čvrsta su osnova za dalje jačanje odnosa dve zemlje i unapređenje svestrane saradnje u budućnosti, posebno na ekonomskom planu, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
 
Primajući akreditivno pismo novog ambasadora Argentine u Srbiji Rikarda fernandeza, Nikolić je kazao da Srbija ne zaboravlja podršku te zemlje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i zalaganje da se pregovorima dođe do dugoročnog održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.
 
fernandez je kazao da Argentina u potpunosti priznaje Rezoluciju 1244, jer sadrži elemente kojih se ta zemlja pridržava, naročito kada je u pitanju princip teritorijalnog integriteta i rešavanja kontroverzi posredstvom briselskog sporazuma.
"Slažemo sa da mir nije samo odsustvo rata i da moramo iskoristiti svoje iskustvo za sprečavanje sukoba", rekao je fernandez i dodao da dve zemlje imaju istorijsku vezu i da im to omogućava da dele zajedniču viziju svetskih problema i načina za njihovo rešavanje.
 
 
Novoimenovani ambasador Portugala u Srbiji Augusto Žoze Pestano Saraiva Peišota poručio je danas predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da će njegova zemlja nastaviti kontinuiranu podršku evropskim integracijama Srbije i celog regiona Balkana.
 
Novi ambasador Portugala je Nikoliću predao akreditivno pismo i tom prilikom čestitao Vladi Srbije na "istorijskom iskoraku" koji je učinjen postizanjem dogovora sa Prištinom, u čemu je posebno istakao ulogu i napor koje je uložio Nikolić da bi se postigao taj dogovor.
 
On je naglasio da će Savet EU svakako uzeti u obzir napredak Srbije kada u junu bude odlučivao o datumu početka pristupnih pregovora Srbije i EU, kao i da će Lisabon biti jedan od najaktivnijih u ostvarivanju tog cilja.
 
Predsednik Srbije je istakao da Srbija visoko ceni podršku Portugala u procesu evropskih integracija i da se nada da će ta zemlja ostati jedan od glavnih zagovornika procesa proširenja i evropske perspektive Zapadnog Balkana, kao i što skorijeg dobijanja datuma otpočinjanja pregovora o pristupanju Srbije EU.
"Srbija se nalazi u osetljivom političkom trenutku. Predstoji nam donošenje važnih i složenih odluka, u čemu očekujemo aktivno podršku i razumevanje Portugala", naveo je Nikolić.
 
foto Tanjug, S.Radovanović, N.Milošević
 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).