Laos(3).jpg

Вести

26.04.2013. - 10:45

Председник Николић прима акредитиве нових амбасадора

БЕОГРАД - Председник Републике Србије Томислав Николић примио је данас акредитивна писма нових амбасадора Лаоса, Јапана, Аргентине и Португалије и захвалио им се на досадашњој подршци њихових земаља.

 

 
Приликом примања акредитивног писма новог амбасадора Лаоса Николић се тој земљи захвалио на принципијелном ставу да не призна независност Косова и Метохије и на подршци територијалној целовитости Србије.
 
"Користим ову прилику да изразим дубоку захвалност моје земље и народа поводом принципијелне подршке Народне Демократске Републике Лаос територијалној целовитости и суверенитету Србије и става вашег државног врха у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и Метохије", поручио је Николић, примајући акредитивно писмо новоименованог амбасадора Лаоса Камкеунга Ботеума.
 
Нови амбасадор Лаоса пренео је председнику Србије поздраве председника Лаоса и најбоље жеље те државе.
 
 
Србија се налази у осетљивом политичком тренутку и предстоји јој доношење важних и сложених одлука, у чему очекује активну подршку и разумевање Јапана, поручио је данас председник Србије Томислав Николић, примајући акредитивно писмо новог амбасадора те земље Масафумија Курокија.
 
Нови амбасадор Јапана поручио је да та земља високо цени стабилан напредак који је Србија направила ка ЕУ И њен уложен труд.
 
Интеграције у ЕУ су, како је казао, важне за стабилност И просперитет не само Западног Балкана, већ И целе Европе.Јапан, додао је Куроки, подржава Србију у демокртским реформама И економском ражвоју И жели да ојача сарадњу са Србијом, како у билатералној сарадњи, тако И у међународним односима.
 
 
Узајамно пријатељство и разумевање Србије и Аргентине чврста су основа за даље јачање односа две земље и унапређење свестране сарадње у будућности, посебно на економском плану, изјавио је данас председник Србије Томислав Николић.
 
Примајући акредитивно писмо новог амбасадора Аргентине у Србији Рикарда фернандеза, Николић је казао да Србија не заборавља подршку те земље очувању територијалног интегритета и суверенитета и залагање да се преговорима дође до дугорочног одрживог решења за питање Косова и Метохије.
 
фернандез је казао да Аргентина у потпуности признаје Резолуцију 1244, јер садржи елементе којих се та земља придржава, нарочито када је у питању принцип територијалног интегритета и решавања контроверзи посредством бриселског споразума.
"Слажемо са да мир није само одсуство рата и да морамо искористити своје искуство за спречавање сукоба", рекао је фернандез и додао да две земље имају историјску везу и да им то омогућава да деле заједничу визију светских проблема и начина за њихово решавање.
 
 
Новоименовани амбасадор Португала у Србији Аугусто Жозе Пестано Сараива Пеишота поручио је данас председнику Србије Томиславу Николићу да ће његова земља наставити континуирану подршку европским интеграцијама Србије и целог региона Балкана.
 
Нови амбасадор Португала је Николићу предао акредитивно писмо и том приликом честитао Влади Србије на "историјском искораку" који је учињен постизањем договора са Приштином, у чему је посебно истакао улогу и напор које је уложио Николић да би се постигао тај договор.
 
Он је нагласио да ће Савет ЕУ свакако узети у обзир напредак Србије када у јуну буде одлучивао о датуму почетка приступних преговора Србије и ЕУ, као и да ће Лисабон бити један од најактивнијих у остваривању тог циља.
 
Председник Србије је истакао да Србија високо цени подршку Португала у процесу европских интеграција и да се нада да ће та земља остати један од главних заговорника процеса проширења и европске перспективе Западног Балкана, као и што скоријег добијања датума отпочињања преговора о приступању Србије ЕУ.
"Србија се налази у осетљивом политичком тренутку. Предстоји нам доношење важних и сложених одлука, у чему очекујемо активно подршку и разумевање Португала", навео је Николић.
 
фото Тањуг, С.Радовановић, Н.Милошевић
 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).