22_11_2012_ turska(1).jpg

Vesti

22.11.2012. - 00:00

Predsednik Nikolić primio akreditive ambasadora Turske Mehmeta Bozaja

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditive ambasadora Turske Mehmeta Bozaja, koji mu je preneo poziv predsednika Abdulaha Gula da u najskorije vreme poseti Tursku.

Predsednik Nikolić je istakao da sa radošću očekuje susret sa Gulom, ocenivši da će to će biti prilika za razgovore o širokom spektru bilateralnih, regionalnih i međunarodnih tema od obostranog interesa.

 

Konstatujući da je u proteklom periodu postignut napredak u odnosu Srbije i Turske zasnovan na intenziviranju političkog dijaloga, Nikolić je potvrdio čvrstu opredeljenost Srbije za saradnju i jačanje bilateralnih odnosa, od čega će korist imati čitav region.

 

Predsednik Nikolić je, osvrćući se na problem Kosova i Metohije, objasnio da predstoji važan period za uspostavljanje trajnog i održivog mira između Srba i Albanaca, i da je Srbija opredeljena za nalaženje rešenja.

"Srbja je spremna da u obostranom iteresu nastavi saradnju sa Turskom na poboljšanju odnosa u regionu i ohrabrivanju njegovog približavanja EU", rekao je Nikolić.

 

Nikolić je rekao i da je Turska perspektivan partner Srbije na ekonomskom planu, te da očekuje da će investicije u Srbiju, kao i zajednički infrastrukturni projekti biti nastavljeni.

 

Ambasador Bozaj je preneo očekivanje predsednika Gula da će predsednik Nikolić u najskorije vreme posetiti Tursku, istakavši da će njegov prvi ambasadorski zadatak biti upravo da na najbolji mogući način pripremi tu posetu.

"Naše države, kao dva ključna 'igrača' na Balkanu, imaju za cilj uspostavljanje

održive stabilnosti, mira i prosperiteta regiona. Ovi zajednički ciljevi su glavna

odlika postojećih duboko ukorenjenih prijateljskih odnosa Turske i Srbije. Priroda

naših odnosa jeste plodno tlo za produbljivanje bilaterane saradnje", rekao je ambasador Bozaj.

 

Novi turski ambasador je istakao da će biti potpuno posvećen jačanju saradnje Srbije i Turske na svim poljima, ali i odnosa dva naroda.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).