22_11_2012_ turska(1).jpg

Вести

22.11.2012. - 00:00

Председник Николић примио акредитиве амбасадора Турске Мехмета Бозаја

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић примио је данас акредитиве амбасадора Турске Мехмета Бозаја, који му је пренео позив председника Абдулаха Гула да у најскорије време посети Турску.

Председник Николић је истакао да са радошћу очекује сусрет са Гулом, оценивши да ће то ће бити прилика за разговоре о широком спектру билатералних, регионалних и међународних тема од обостраног интереса.

 

Констатујући да је у протеклом периоду постигнут напредак у односу Србије и Турске заснован на интензивирању политичког дијалога, Николић је потврдио чврсту опредељеност Србије за сарадњу и јачање билатералних односа, од чега ће корист имати читав регион.

 

Председник Николић је, осврћући се на проблем Косова и Метохије, објаснио да предстоји важан период за успостављање трајног и одрживог мира између Срба и Албанаца, и да је Србија опредељена за налажење решења.

"Србја је спремна да у обостраном итересу настави сарадњу са Турском на побољшању односа у региону и охрабривању његовог приближавања ЕУ", рекао је Николић.

 

Николић је рекао и да је Турска перспективан партнер Србије на економском плану, те да очекује да ће инвестиције у Србију, као и заједнички инфраструктурни пројекти бити настављени.

 

Амбасадор Бозај је пренео очекивање председника Гула да ће председник Николић у најскорије време посетити Турску, истакавши да ће његов први амбасадорски задатак бити управо да на најбољи могући начин припреми ту посету.

"Наше државе, као два кључна 'играча' на Балкану, имају за циљ успостављање

одрживе стабилности, мира и просперитета региона. Ови заједнички циљеви су главна

одлика постојећих дубоко укорењених пријатељских односа Турске и Србије. Природа

наших односа јесте плодно тло за продубљивање билатеране сарадње", рекао је амбасадор Бозај.

 

Нови турски амбасадор је истакао да ће бити потпуно посвећен јачању сарадње Србије и Турске на свим пољима, али и односа два народа.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).