Tan2014-2-4_12393489_5.jpg

Vesti

04.02.2014. - 00:00

Predsednik Nikolić primio akreditive novih ambasadora

BEOGRAD - Srbija je, u okviru rešavanja kompleksnog pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine, posvećena postizanju pravednog i trajnog rešenja, koje će doprineti očuvanju bezbednosti i stabilnosti u regionu i Evropi, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić primajući danas akreditivna pisma novih ambasadora.

 
Nova ambasadorka Australije u Beogradu Džulije Patriše fini je poručila da će raditi na daljem unapređenju odnosa dveju zemalja.
 
Nikolić je rekao novopostavljenoj ambasadorki fini da će u obavljanju svoje misije imati punu podršku predsedništva i svih institucija Srbije.
 
 
Nikolić je izjavio, primajući akreditivna pisma nove ambasadorke Češke u Beogradu Ivane Hlavsove, da Srbija želi da još više unapredi bliske odnose dveju zemalja u svim oblastima od obostranog značaja, a posebno u oblasti ekonomije.
 
“Visoko cenimo razumevanje i aktivnu podršku Češke Republike Republici Srbiji na putu evropskih integracija”, rekao je Nikolić i posebno zahvalio češkoj vladi na razvojnoj pomoći Srbiji i celom regionu zapadnog Balkana.
 
Nikolić je istakao da je Srbija, u okviru rešavanja kompleksnog pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine, posvećena postizanju pravednog i trajnog rešenja, koje će doprineti očuvanju bezbednosti i stabilnosti u regionu i Evropi.
“Iskreno se nadamo da ćemo i u tome imati podršku i razumevanje vaše zemlje”, kazao je predsednik Srbije. 
 
Srbija, prema Nikolićevim rečima, želi da sa Češkom unapređuje privrednu saradnju i da ekonomski odnosi dobiju novu dinamiku.
 
Ambasadorka Hlavsova ocenila je da odnosi Srbije i Češke imaju dugu i pozitivnu tradiciju i da dve slovenske zemlje i dva naroda povezuju tradicionalno prijateljstvo i slična istorija.
“Nikada nećemo zaboraviti razumevanje koje je za nas imala Jugoslavija posle sovjetske invazije 1968. godine”, rekla je ona.
 
Hlavsova je obećala da će se maksimalno angažovati na daljem jačanju već bliskih bilateralnih odnosa i prenela je predsedniku Nikoliću pozdrave njegovog češkog kolege Miloša Zemana, koji se, kako je rekla, raduje skorom susretu u Beogradu s Nikolićem.
 
 
Nikolić je primio akreditivna pisma novog ambasadora Belgije u Beogradu Lea Dasa, koji je poručio da Belgija podržava Srbiju na njenom putu ka EU.
 
Nikolić i Das su se složili da su odnosi dveju zemalja prijateljski, sveobuhvatni i dobri i založili su se za dalje unapređenje partnerstva i saradnje u oblasti privrede, promovisanja investicija i trgovine, pravosuđa, policije, odbrane, kulture, turizma…
 
Novi belgijski ambasador ocenio je da je Srbija “glavni regionalni akter” i da ima “jedinstvenu geografsku i političku poziciju u ovom delu sveta”.
“Znam da ste vi, predsedniče, aktivni u promovisanju dobrosusedskih odnosa. To pokazuje značaj koji vaša zemlja pridaje regionalnom dijalogu kao ključu stabilnosti i zajedničkog prosperiteta”, kazao je Das.
 
Nikolić je izjavio da je Srbija posvećena postizanju kompromisnog, pravednog i trajnog rešenja za kompleksno pitanje Kosova i Metohije, što će, kako je ocenio, doprineti stabilnosti I bezbednosti celog regiona I Evrope.
“Cilj naših napora je da se na Kosovu i Metohiji obezbede uslovi za normalan život svih građana bez obzira na nacionalnost. U tom smislu, posebno nam je važna i dragocena podrška vaše zemlje”, rekao je Nikolić.
 
Strateški prioritet Srbije su, prema njegovim rečima, evropske integracije, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i poštovanje zajedničkih evropskih vrednosti - pravde, pravičnosti i ljudskih prava.
 
Predsednik Srbije je, takođe, izrazio uverenje da će sve veći broj belgijskih kompanija naći svoj interes za ulaganje i poslovanje na srpskom tržištu.
 
 
Nikolić je primio akreditivna pisma nove ambasadorke Makedonije u Beogradu Vere Jovanovski Tipko, koja je ocenila da dve zemlje i dva naroda povezuju tradicionalno bliski odnosi.
 
“Republika Srbija u Republici Makedoniji ima iskrenog i dobrog suseda i aktivnog partnera, koji u kontinuitetu podržava Srbiju, s kojom će nastaviti da deli evropske vrednosti, principe i budućnost u velikoj evropskoj porodici”, izjavila je Jovanovski Tipko.
 
Ističući da dve zemlje grade odlične odnose i imaju intenzivnu saradnju na bilateralnom, regionalnom i multilateralnom planu, Jovanovski Tipko je napomenula da i dalje postoji neiskorišćeni potencijal koji treba razviti.
 
Nikolić je rekao da su dobrosusedski odnosi jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, koja će nastaviti snažno da podržava sve aktivnosti koje doprinose prevazilaženju razlika i podstiču ono što je zajedničko narodima Srbije i Makedonije.
“Potreba naše dve zemlje za međusobnom podrškom i većim stepenom povezivanja dolazi još vise do izražaja na putu ka našem zajedničkom cilju, članstvu u EU”, naglasio je predsednik Srbije.
 
 
Nikolić se založio, primajući akreditivna pisma novog ambasadora Kazahstana u Beogradu Nurbaha Rustemova, za sveobuhvatno unapređenje saradnje dveju zemalja i zahvalio Astani na podršci Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.
 
“Odnosi između naših država i naroda su tradiocionalno prijateljski, i naša je želja da zajedničkim naporima doprinesemo njihovoj sveobuhvatnosti i ispunimo ih sadržajima i potencijalima za budućnost”, rekao je Nikolić.
 
Srbija, prema njegovim rečima, smatra Kazahstan značajnim partnerom u regionu Evroazije i nezaobilaznim faktorom u razvoju saradnje s tim delom sveta.
“Naš osnovni prioritet u narednom period biće da stvorimo ambijent da se ekonomske veze, koje su uspostavljene u prethodnom periodu, dodatno učvrste i unaprede”, poručio je Nikolić.
 
Predsednik Srbije je zahvalio ambasadoru Rustemovu na podršci Kazahstana očuvanju teritorijalnog integriteta i suverniteta Srbije i dogovornom i kompromisnom rešenju pitanja Kosova i Metohije.
 
Rustemov je ocenio da se politički odnosi dveju zemalja razvijaju u atmosferi međusobnog poverenja i razumevanja i dodao da je Kazahstan otvoren za dalje unapređenje kontakata na političkom nivou i intenziviranje trgovinsko-ekonomske, investicione i kulturno-humanitarne saradnje.
“Prioritet za obe zemlje predstavlja jačanje poslovnih kontakata i priprema zajedničkih projekata. Značajan potencijal postoji u mnogim oblastima međusobne saradnje, posebno u oblasti povećanja obima robne razmene i proširenja investicione saradnje”, rekao je on.
 
Ambasador Rustemov je naglasio i da je uspešna bilateralna saradnja zasnovana na pravnoj regulativi, podsetivši da je Srbija jedina evropska zemlja s kojom je Kazahstan uspostavio uzajamni bezvizni režim.
 
 
 
 
 
foto Tanjug, Z. Žestić
 
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).