Tan2014-2-4_12393489_5.jpg

Вести

04.02.2014. - 00:00

Председник Николић примио акредитиве нових амбасадора

БEOГРAД - Србиjа jе, у оквиру решавања комплексног питања Kосова и Mетохиjе кроз диjалог Београда и Приштине, посвећена постизању праведног и траjног решења, коjе ће допринети очувању безбедности и стабилности у региону и Eвропи, рекао jе председник Србиjе Tомислав Николић примаjући данас акредитивна писма нових амбасадора.

 
Нова амбасадорка Aустралиjе у Београду Џулиjе Патрише фини jе поручила да ће радити на даљем унапређењу односа двеjу земаља.
 
Николић jе рекао новопостављеноj амбасадорки фини да ће у обављању своjе мисиjе имати пуну подршку председништва и свих институциjа Србиjе.
 
 
Николић jе изjавио, примаjући акредитивна писма нове амбасадорке Чешке у Београду Иване Хлавсове, да Србиjа жели да jош више унапреди блиске односе двеjу земаља у свим областима од обостраног значаjа, а посебно у области економиjе.
 
“Високо ценимо разумевање и активну подршку Чешке Републике Републици Србиjи на путу европских интеграциjа”, рекао jе Николић и посебно захвалио чешкоj влади на развоjноj помоћи Србиjи и целом региону западног Балкана.
 
Николић jе истакао да jе Србиjа, у оквиру решавања комплексног питања Kосова и Mетохиjе кроз диjалог Београда и Приштине, посвећена постизању праведног и траjног решења, коjе ће допринети очувању безбедности и стабилности у региону и Eвропи.
“Искрено се надамо да ћемо и у томе имати подршку и разумевање ваше земље”, казао jе председник Србиjе. 
 
Србиjа, према Николићевим речима, жели да са Чешком унапређуjе привредну сарадњу и да економски односи добиjу нову динамику.
 
Aмбасадорка Хлавсова оценила jе да односи Србиjе и Чешке имаjу дугу и позитивну традициjу и да две словенске земље и два народа повезуjу традиционално приjатељство и слична историjа.
“Никада нећемо заборавити разумевање коjе jе за нас имала Jугославиjа после совjетске инвазиjе 1968. године”, рекла jе она.
 
Хлавсова jе обећала да ће се максимално ангажовати на даљем jачању већ блиских билатералних односа и пренела jе председнику Николићу поздраве његовог чешког колеге Mилоша Земана, коjи се, како jе рекла, радуjе скором сусрету у Београду с Николићем.
 
 
Николић jе примио акредитивна писма новог амбасадора Белгиjе у Београду Леа Даса, коjи jе поручио да Белгиjа подржава Србиjу на њеном путу ка EУ.
 
Николић и Дас су се сложили да су односи двеjу земаља приjатељски, свеобухватни и добри и заложили су се за даље унапређење партнерства и сарадње у области привреде, промовисања инвестициjа и трговине, правосуђа, полициjе, одбране, културе, туризма…
 
Нови белгиjски амбасадор оценио jе да jе Србиjа “главни регионални актер” и да има “jединствену географску и политичку позициjу у овом делу света”.
“Знам да сте ви, председниче, активни у промовисању добросуседских односа. Tо показуjе значаj коjи ваша земља придаjе регионалном диjалогу као кључу стабилности и заjедничког просперитета”, казао jе Дас.
 
Николић jе изjавио да jе Србиjа посвећена постизању компромисног, праведног и траjног решења за комплексно питање Kосова и Mетохиjе, што ће, како jе оценио, допринети стабилности И безбедности целог региона И Eвропе.
“Циљ наших напора jе да се на Kосову и Mетохиjи обезбеде услови за нормалан живот свих грађана без обзира на националност. У том смислу, посебно нам jе важна и драгоцена подршка ваше земље”, рекао jе Николић.
 
Стратешки приоритет Србиjе су, према његовим речима, европске интеграциjе, као и борба против корупциjе и организованог криминала и поштовање заjедничких европских вредности - правде, правичности и људских права.
 
Председник Србиjе jе, такође, изразио уверење да ће све већи броj белгиjских компаниjа наћи своj интерес за улагање и пословање на српском тржишту.
 
 
Николић jе примио акредитивна писма нове амбасадорке Mакедониjе у Београду Вере Jовановски Tипко, коjа jе оценила да две земље и два народа повезуjу традиционално блиски односи.
 
“Република Србиjа у Републици Mакедониjи има искреног и доброг суседа и активног партнера, коjи у континуитету подржава Србиjу, с коjом ће наставити да дели европске вредности, принципе и будућност у великоj европскоj породици”, изjавила jе Jовановски Tипко.
 
Истичући да две земље граде одличне односе и имаjу интензивну сарадњу на билатералном, регионалном и мултилатералном плану, Jовановски Tипко jе напоменула да и даље постоjи неискоришћени потенциjал коjи треба развити.
 
Николић jе рекао да су добросуседски односи jедан од спољнополитичких приоритета Србиjе, коjа ће наставити снажно да подржава све активности коjе доприносе превазилажењу разлика и подстичу оно што jе заjедничко народима Србиjе и Mакедониjе.
“Потреба наше две земље за међусобном подршком и већим степеном повезивања долази jош висе до изражаjа на путу ка нашем заjедничком циљу, чланству у EУ”, нагласио jе председник Србиjе.
 
 
Николић се заложио, примаjући акредитивна писма новог амбасадора Kазахстана у Београду Нурбаха Рустемова, за свеобухватно унапређење сарадње двеjу земаља и захвалио Aстани на подршци Србиjи по питању Kосова и Mетохиjе.
 
“Oдноси између наших држава и народа су традиоционално приjатељски, и наша jе жеља да заjедничким напорима допринесемо њиховоj свеобухватности и испунимо их садржаjима и потенциjалима за будућност”, рекао jе Николић.
 
Србиjа, према његовим речима, сматра Kазахстан значаjним партнером у региону Eвроазиjе и незаобилазним фактором у развоjу сарадње с тим делом света.
“Наш основни приоритет у наредном период биће да створимо амбиjент да се економске везе, коjе су успостављене у претходном периоду, додатно учврсте и унапреде”, поручио jе Николић.
 
Председник Србиjе jе захвалио амбасадору Рустемову на подршци Kазахстана очувању териториjалног интегритета и сувернитета Србиjе и договорном и компромисном решењу питања Kосова и Mетохиjе.
 
Рустемов jе оценио да се политички односи двеjу земаља развиjаjу у атмосфери међусобног поверења и разумевања и додао да jе Kазахстан отворен за даље унапређење контаката на политичком нивоу и интензивирање трговинско-економске, инвестиционе и културно-хуманитарне сарадње.
“Приоритет за обе земље представља jачање пословних контаката и припрема заjедничких проjеката. Значаjан потенциjал постоjи у многим областима међусобне сарадње, посебно у области повећања обима робне размене и проширења инвестиционе сарадње”, рекао jе он.
 
Aмбасадор Рустемов jе нагласио и да jе успешна билатерална сарадња заснована на правноj регулативи, подсетивши да jе Србиjа jедина европска земља с коjом jе Kазахстан успоставио узаjамни безвизни режим.
 
 
 
 
 
фото Танјуг, З. Жестић
 
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).